Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The National Interest: Ще загуби ли американският флот война срещу Русия или Китай?

15 януари 2020 | 12:01

Вашингтон. Американският флот се концентрира прекалено много на големи и скъпи кораби, които са прекалено малко на брой, за да победят китайските или руските сили. Това страшно предупреждение се съдържа в новия доклад на вашингтонския Център за стратегически и бюджетни оценки, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса.

„Американският флот изостава с реакцията на променящите се заплахи“, пишат в публикувано през декември 2019 година изследване Брайън Кларк и Тимъти Уолтън. „В резултат на това надводните сили не съответстват на декларираните в Националната отбранителна стратегия на САЩ задачи за сдържане на агресия чрез разбиване, забавяне или разгром на вражеските нападения нито по размера си, нито по боевата устойчивост, нито по настъпателния си потенциал“.

„Надводните сили разчитат на големи бопйни кораби, които струват много и се нуждаят от прекалено голям екипаж, за да може да бъдат построени достатъчно от тях за разпределените операции“, продължават Кларк и Уолтън. „Те разчитат и на системи за откриване, които в случай на конфликт със супердържава, като Китай, или ще бъдат недостъпни, или ще създадат неприемливо ниво на уязвимост“.

„Вероятно най-притеснителен е фактът, че флотът в сегашния си вид изглежда като финансово непоносимо бреме поради нарастващите разходи за обслужване и експлоатация на високо интегрираните надводни кораби“, заключават експертите.

В стремежа си да увеличат броя на корабите от 290 до 350, ВМС на САЩ продължават активно да строят миноносци от модела „Арли Бърк“, снабдени с управляемо ракетно оръжие. Към средата на 2020 година тези кораби, с водоизместимост близо 10 хиляди тона, може би, ще бъдат повече от 80. Всеки от тях струва около два милиарда долара.

В бъдеще основата на американския флот трябва да бъдат „Арли Бърк“, 22 остаряващи крайцера модел „Тикондерога“ и 20 малки фрегати-ракетоносци от нов тип. Всеки от тях ще бъде оборудван с установки за вертикални изстрелване на зенитни, предназначени за поразяване на наземни цели и противокорабни ракети, както и мощни радари.

Включването на тези радари обаче ще бъде същото като да светнеш с фенерче в тъмна стая. „Това е много вероятно да ви издаде на враг с относително високо ниво на техническо оборудване“, пише Дейвид Лартер в Defense News. Китайските сили ще могат да открият такъв кораб и да го потопят или неутрализират. Тъй като американските военноморски сили разчитат на сравнително малък брой кораби, загубата дори на няколко от тях ще бъде стъпка към отстъпването на морето на врага.

Ръководството на американския флот е наясно с този проблем и планира да поправи ситуацията. ВМС започнаха да разработват малки роботизирани кораби. Те ще бъдат оборудвани с радари и пускови установки и ще изпълняват патрулни функции и може да действат като арсенали. Техните задачи ще включват както разузнаване, така и допълване на ударната мощ на големите кораби с техните ракети.

Те ще могат да използват радари, докато разрушителите ще са с изключени станции. Това решение премахва проблема с фенерчето в тъмното, но създава други проблеми.

Безпилотните кораби могат да се окажат уязвими за нередовни въоръжени сили във военно време – като например, китайското опълчение. Китайското правителство може да мобилизира стотици моряци, които са готови да преследват врагове или да заемат спорни води на риболовни кораби. Както отбелязват Кларк и Уолтън, тази морска милиция ще бъде напълно способна да проследява, улавя и неутрализира американските роботизирани кораби.

Експертите предлагат следното решение: намалете строителството на разрушители и започнете да правите стражеви кораби, които могат да действат както с екипаж на борда, така и автономно.

„Такива кораби с малки екипажи в мирно време ще могат да допринесат за подготовката на кадри, взаимодействието, обезпечаването на сигурността и сдържането“, казват Кларк и Уолтън. „В същото време рискът те да бъдат пленени или изгонени извън зоната на покритие от такъв противник, като китайската морска милиция, е значително по-малък.

„По време на конфликта, екипажите може да бъдат свалени от корабите и те да бъдат оставени да действат автономно. Впрочем, би било за предпочитане все пак да оставяте хората на борда в напрегнати моменти и по време на конфликти, за да защитите секретното оборудване и въоръжение“.

Според някои данни, флотът, най-малкото, разглежда нови проекти, аналогични на предложения от Кларк и Уолтън. В края на 2019 година ВМС дадоха на Белия Дом да се разбере, че искат да съкратят програмната за строителство на разрушители и да започнат да смятат „безпилотните“ кораби за фронтови.

Превод и редакция: Иван ХристовОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"