Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Die Presse: Путин и Ердоган се вживяват като апостоли на мира

10 януари 2020 | 11:08

Москва/Анкара. Докато светът е затаил дъх в очакване да види дали напрежението между САЩ и Иран най-накрая ще прерасне във война, чиито пламъци ще погълнат целия регион на Близкия изток, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се вживяват като същински апостоли на мира за Либия, коментират в редакцията на австрийския национален ежедневник Die Presse.

Двете страни станаха добри приятели, заяви Ердоган на среща с руския държавен глава в Истанбул в сряда. По отношение на Либия, Сирия и иранско-американския конфликт Путин подчерта, че въпреки всички опити за увеличаване на напрежението в региона, сътрудничеството между Анкара и Москва се засилва.

Путин се представи в Истанбул като лидер на държава, която вижда себе си като нов лидер в Близкия изток: той дойде в Истанбул директно от сирийската столица Дамаск. Заедно с Турция Русия също претендира за ролята на регулаторна сила в Либия. Двамата политици призоваха за прекратяване на огъня в северноафриканската страна от неделя вечер.

Ердоган и Путин откриха и газопровода „Турски поток“ в Истанбул, дълъг 900 км. Той трябва да транспортира 31,5 милиарда кубически метра природен газ от Русия през Черно море всяка година. Половината от „синьото гориво“ е предназначено за Турция. Другата половина отива в Европа.

Разхлабената връзка на Анкара със Запада

Проектът засилва зависимостта на Турция от Русия като енергиен доставчик. Но това не е единствената област, в която Анкара разчита на добри отношения с Москва. Русия държи всички карти в Сирия; без съгласието на Путин, последната турска военна операция там нямаше да бъде възможна.

Тясното сътрудничество между двете страни значително разхлаби традиционните западни връзки на Турция. Анкара закупи руска зенитно-ракетна система и подобно на Москва работи за намаляване на влиянието на САЩ в Близкия изток. Вашингтон е обезпокоен от турско-руската хармония и планира да наложи санкции за газопровода „Турски поток“. Ердоган и Путин не бяха впечатлени от заплахите на Вашингтон. Москва и Анкара биха решили много проекти заедно, увери руският президент.

Що се отнася до различията по отношение на сирийската провинция Идлиб, където правителствените войски на Дамаск продължават да напредват с руска подкрепа, Ердоган не може да направи много за Путин. В съвместно изявление и двете страни само потвърдиха своята решимост да изпълнят всички споразумения за Идлиб. Положението е различно с Либия.

В Либия Анкара подкрепя единното правителство на премиера Фаджис ал-Сарадж, което се противопоставя на генерал Халифа Хафтар. Москва е един от привържениците на Хафтар. В Истанбул Ердоган и Путин поеха инициативата, като призоваха за прекратяване на огъня, въпреки конфликтните си интереси. По този начин те сигнализираха, че искат да изместят други участници в региона като ООН или европейските страни. Няма военно решение за Либия, подчертаха двамата лидери, въпреки че страните им се намесват военно там.

Всички страни в конфликта в Либия трябва да седнат на една маса. По този начин Ердоган и Путин застанаха начело на инициатива, която беше лансирана от германското правителство: те искат да бъдат домакини на мирна конференция за Либия, която ще бъде организирана в Берлин в края на януари.

По-голямо влияние в Либия би предоставило на Русия и Турция повече въздействие срещу европейците. Либия е основната отправна точка за бежанците от Африка, които искат да достигнат Стария континент. Ердоган и Путин явно са уверени, че могат да принудят съответните си партньори в Либия да направят компромиси. С добра доза хумор двамата заявиха, че се стремят към „политически процес под либийското ръководство“.

Превод и редакция: Тереза Герова