Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Коммерсантъ“: Президентите на Турция и Русия ще обсъдят ескалацията на конфликта в Близкия изток

08 януари 2020 | 12:13

Държавните глави на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия, Либия и последното развитие на събитията около Иран- убийството на генерал Касем Сюлеймани и ударът на Техеран по американските военни бази в Ирак, пише руският вестник Коммерсантъ.

В Истанбул Владимир Путин пристигна от Дамаск, където проведе преговори с президента на Сирия Башар Асад. Доколко посещението в Сирия е планирано и свързано с последните събития в Близкия изток, не се съобщава. Но за Москва беше важно да предупреди Дамаск за нежеланието да се превръща Сирия в територия на конфронтация между Иран и САЩ и в същото време да демонстрира в навечерието на преговорите в Истанбул подкрепа за сирийския президент Башар Асад, когото Турция не счита за лидер, който е „способен за води страната към бъдещетп“.

Отново Идлиб

Визитата на Владимир Путин в Истанбул е свързана с церемонията по пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“, строителството на който беше обявено през 2014 г. Газопровода ще обезпечи доставки на руски газ в Турция, България, Сърбия и Унгария. Това е един от проектите, който кара Москва и Анкара да преминат през доста сериозни политически разногласия и да търсят общи подходи към събитията в Близкия изток.

Ситуацията в Сирия вече три години става традиционна тема за преговори между Путин и Ердоган. Съюзът между Турция, Русия и Иран, известен като „астанинския формат“ сериозно измени разпределението на силите в Сирия, позволявайки да бъде предадена голяма част от територията на страната под контрола на Дамаск и да бъдат започнати преговори относно политическото бъдеще на тази страна. При това Анкара продължава да не свързва бъдещето на Сирия със сегашния президент Башар Асад. И значително беше посещението на Владимир Путин във вторник в Дамаск по пътя за Истанбул. „Путин днес посети Сирия-това е работа на Русия. Ако той има забележки, тогава той ще ги сподели с нашия президент.

Нашата позиция е ясна: ние виждаме, че Асад не е този лидер, който е способен да поведе страната в бъдещето“, заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън. Той подчерта, че ситуацията в Идлиб-последната не предадена на Дамаск от четирите зони на деескалация, съгласувани през 2017 г. от „астанинската тройка“, ще бъде една от главните теми на преговорите.

Дамаск е заинтересувана от връщането на цялата територия на страната под свой контрол, но да избегне стотици, ако не хиляди жертви, а също така и огромни вълни от бежанци в направление Турция, но това е невъзможно.

Въпросът относно другите зони на деескалация беше решен в допълнение на военните действия и споразумения с лидерите на въоръжената опозиция, сега противниците на сирийския режим няма къде да отстъпят.

Два пъти- през септември 2018 и октомври 2019 г.- президентите на Русия и Турция подписваха допълнителни съглашения относно Идлиб, които призоваваха към установяване на широкомащабна военна операция в този район. Но голяма част от договореностите останаха нереализирани. Още това лято сирийската операция започна настъпление в Идлиб, съществено изменяйки границите на зоните на деескалация.

Поредния етап на военни действия е от 19 декември. Вече след пет дни Генералният щаб на въоръжените сили на Сирия заповяда освобождението от терористи на повече от 40 села. При това Дамаск и руските военни подчертават, че тяхната операция- е именно отговор на терористите, които продължават да обстрелват населени места, съседни на зоната на деескалация на Идлиб и застрашават руската въздушна авиобаза Хмеймим.
Само за последните дни руските и турските регистрираха около 15 нарушения на съглашението за прекратяване на огъня в Идлиб.

По данни на ООН, от май миналата година в резултат на военни действия в Идлиб около 400 хил. човека са принудени да напуснат домовете си и около 1300 мирни жители са убити в резултат на въздушните удари на сирийската и руската авиация и обстрели от двете страни на конфликта. „Сега от 200 до 250 хил. мигранти идват към нашите граници“, заяви Ердоган миналата неделя. И това е най-страшният сън на Анкара.

Сирия се разпространява върху Либия

Очевидно, че Анкара и Москва ще трябва да търсят нов компромис по Идлиб. Сред предишните съглашения са били в това число и негласни договорености за обема на контрола за територията в северната част на Сирия. Но още в края на годината експертите не изключват, че сега руско-турските договорености ще бъдат по-широки и разпространени не само на Сирия, но и на Либия. Напомняме, че в началото на януари Анкара отправи в Либия свои военни под предлог, че там се намират ЧВК Вагнера и наемници от Судан.

През декември президентът Ердоган изяви желание да обсъди ситуацията в Либия с Владимир Путин. По неговите думи, Русия не трябва да разчита на фелдмаршал Хафтар. Въпреки това Москва не гледа на тези думи и аналогични заявления от страна на западните страни, подчертавайки, че тя поддържа контакти с всички участници в конфликта в Либия. В експертната среда вече се обсъжда възможността за разпространяване на „астанинския формат“. Мястото на Иран може да бъде заето от Алжир.

Заплаха от нова война в Близкия изток

Въпреки това преговорите за Сирия и Либия също могат да отидат на заден план в светлината на заплахата от нова война в Близкия изток между САЩ и Иран. След убийството на САЩ на генерала на ирански специален отряд „Ал Кудс” Касем Солеймани Иран обеща отмъщение.

В сряда Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) нанесе удар по американски военни бази в Ирак. Съобщава се, че на 8 януари по иракска територия за изстреляни 22 ракети. 17 паднаха върху военната база "Айн ал Асад", в това число две ракети не се взривиха. Пет ракети паднаха в района на Ербил. По предварителни данни няма загинали сред американските и иракските военни. Веднага след удара президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в социалната мрежа „Туитър“, че оценката на загубите и щетите е в ход и той ще направи изявление в сряда сутринта, американско време. „Всичко е наред!“, подчерта той. От своя страна външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви в „Туитър“, че ударът е пропорционален и че Иран не иска допълнително да ескалира конфликта.

В същото време иранският телевизионен канал Press TV разпространи информацията, че 80 души са убити в резултат на атаката на КСИР. Все още няма официално потвърждение. Във всеки случай КСИР предупреди, че ако Вашингтон реагира на ракетни удари по базите, Техеран ще нанесе удар директно на американска територия.
КСИР също заплаши, че ще нападне американските съюзници в региона в случай на бомбардиране на иранска територия - това са арабските монархии от Персийския залив, където са разположени основните американски бази, и Израел.

В случай на пълномащабна война в Близкия изток, експертите прогнозират скок на терористичната дейност и вече тежката ситуация в Ирак и Сирия може да излезе извън контрол. Политическото уреждане там може да бъде забравено за дълго време.

Нито Русия, нито Турция, както всички други международни играчи, не се интересуват от хаос и от своя страна са готови да направят всичко възможно, за да предотвратят негативен сценарий. За Москва една от основните задачи е да предотврати превръщането на територията на Сирия в сблъсък между САЩ и Иран. Припомняме, че в Сирия има хиляди шиитски групировки, контролирани от Техеран. И именно от сирийска територия е най-лесно да се нанесе удар върху Израел.


Превод и редакция: Мария Факова