Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Le Figaro: 2020 година е решаваща за ЕС: Общността разполага с по-малко от десетилетие за възстановяване или колапс

07 януари 2020 | 10:42

През 2020 г. ще дойде „моментът на истината“ за Европейския съюз: той ще трябва или да се промени и да се приспособи към предизвикателствата на времето, или да изчезне, предупреждава колумнистът на Le Figaro Николас Баревес. Според журналиста, ако по-рано единния пазар е бил в основата на Обединена Европа, то през новия век това трябва да са „суверенитетът и сигурността".

„Европейският парадокс“ никога не е бил толкова очевиден, както сега, в началото на 2020 г.: светът на XXI век, който е „доминиран от империи и системни рискове“, отчаяно се нуждае от Обединена Европа, но сега ЕС се озова в най- „безпомощното и разпокъсано“ състояние в цялата му история, пише авторът. Ако ЕС не проведе радикални вътрешни трансформации в рамките на следващото десетилетие, той ще се сблъска с колапс.

Както подчертава Баверес, Брюксел е изправен пред много предизвикателства, включително с непрекъснато ускоряващото се застаряване на населението, „хаоса“ в Близкия изток и Африка, вероятността от „масов приток на хора“ към европейския континент, продължаваща „японизация“ на европейската икономика, която все още показва слаб растеж и загуба на геополитически позиции във връзка с кризата в НАТО и оттеглянето на Вашингтон от задълженията му в рамките на Алианса. Обединена Европа се оказа „уязвима и невъоръжена” както срещу ислямизма, който продължава да се разпространява в Африка, така и пред „авторитарните демократични страни“като Китай, Русия и Турция, които все по-често прибягват до военни интервенции.

Според Баверес, Европейската комисия, оглавявана сега от Урсула фон дер Лайен, ще трябва да премине от „вдъхновяващи думи за спестяване на неща“ към възстановяване на силата на Европа въз основа на четири основни приоритета.

Първият от тези приоритети трябва да бъде „защита на придобитото“ по отношение на икономиката - включително единния пазар, еврото и Шенгенското пространство. Според изданието капиталистическите системи на американския и азиатския модел са поразени от протекционизма, антиглобализма и доминирането на големите корпорации и в този контекст е необходимо да се променят правилата на конкуренцията и да се мисли как да се защитят не само техните потребители, но и техните предприятия, активи, технологии и данни. Еврото успя да преживее кризата в началото на 2010 г., но за да поддържа стабилността си, ЕС ще трябва да постигне интеграция в банковия и финансовия сектор възможно най-скоро, смята авторът. Що се отнася до Шенгенската зона, нейното запазване - както и способността на ЕС да не губи доверието на своите граждани и противопоставянето му срещу популизма - ще зависи от това колко успешно Европа се справя с миграционната криза, което означава, че преди всичко Брюксел трябва да си върне контрола над външните си граници на Общността.

Вторият приоритет произтича от първия: резултатът от „защитата на придобитата европейска интеграция“ трябва да бъде „ново икономическо и социално споразумение“ , а ако ключът към икономическия растеж е ефективна борба срещу неравенството, то стабилността на обществото е неотделима от стабилността на околната среда. Поради тази причина Европа трябва решително да поеме водещата роля в борбата срещу изменението на климата, препоръчва авторът.

Третият приоритет е необходимостта „постепенно налагане на своята стратегическа независимост, на първо място - от САЩ" . ЕС трябва да създаде общи структури за отбрана за борба с тероризма, защита на критична инфраструктура, операции в киберпространството и защита на външните граници на континента.

И накрая, Европа трябва да прикани демокрациите на света да създадат „нов съюз за защита на политическата свобода, която не зависи само от САЩ“, се казва в статията. Целта на този съюз трябва да бъде да осигури многополюсност в търговията, ядреното разоръжаване и околната среда.

„След своеобразното си самоубийство в хода на две световни войни, след 50-те години на миналия век Европа години се възстанови на основата на мира между Франция и Германия, закона и пазара“, обобщава авторът. „Сега за нея моментът на истината отново дойде: тя или ще се възстанови отново през следващото десетилетие въз основа на суверенитет и сигурност, или ще бъде принудена да изостави свободата и единството“.


Превод и редакция: Тереза Герова