Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Експерт“ (Русия): Три нови газопровода укрепват положението на Русия на трона на газовия пазар

02 декември 2019 | 11:44

Москва. В понеделник, 2 декември, започва да работи тръбопроводът „Силата на Сибир“, първият от трите нови руски газопровода, които трябва да укрепят доминиращата позиция на Москва на газовия пазар на планетата и да потвърдят статута й на най-големия износител на суровината. Газопроводът, който ще подобри допълнително връзките между Русия и Китай ще бъде открит от президентите Владимир Путин и Си Дзинпин, пише руското списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.


Освен „Силата на Сибир“, Газпром също планира в близко бъдеще да пусне още два газопровода, по които руският газ ще отиде на запад, към Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите Путин и Ердоган трябва да открият „Турски поток“ през януари 2020 г., а „Северен поток 2“, чрез който обемът на доставения в Германия руски газ ще се удвои, трябва да бъде пуснат в средата на следващата година.

Анализаторите са сигурни, че трите изброени проекта ще донесат на Русия дългосрочни икономически и политически ползи. Прави впечатление, че Русия, не забравяйки за Запада (Европа), традиционния потребител на руски газ; през последните няколко години обръща голямо внимание на Изтока и най-вече на Китай.

„Русия не само създава нови потоци на приходи, но също така се застрахова от рисковете и засилва стратегическите си позиции“, обяснява специалистът по енергийните пазари Ендрю Хил, който оглавява аналитичната група S&P Global Platts EMEA. „Нито Кремъл, нито Газпром са загубили способността си да използват конкурентите един срещу друг“.

Той смята, че почти едновременното въвеждане в експлоатация на три нови газопровода свидетелства за нарастващата зрялост на Русия, която е „кралят на глобалния газов сектор“.

Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков значението на газопровода на 3000-километровия газопровод „Силата на Сибир“, който ще свързва отдалечени райони на Източен Сибир с Благовещенск, е трудно да се надцени.

„Това (стартирането на проекта) е важно за страната ни, важно е и за Китай“, обясни той в интервю за РИА Новости. „Осъществяването на такива трансрегионални проекти в страната подпомага и е отправна точка за развитието на много региони. Регионите, които получават такъв обект на своя територия, впоследствие печелят от допълнителна инфраструктура, работни места и т.н. Това е много важен проект не само за Русия, но и за страните , които потенциално могат да станат клиенти“.

Владимир Путин счита „Силата на Сибир“ за най-големия строителен проект в света. Москва и Пекин подписаха през 2014 г., след десет години трудни преговори, 30-годишно споразумение за доставка на руски газ в Китай на стойност 400 милиарда долара,. Това е най-големият договор на Газпром, според който той трябва да доставя 38 милиарда кубически метра газ годишно в Китай, след като тръбопроводът започне да работи с пълен капацитет през 2025 година.

„Газпром“ подчертава трудностите при изграждането на газопровода „Силата на Сибир“, който преминава през блатисти, планински, сеизмично активни райони, включително вечно замръзнали. Строителството се извършваше в екстремни условия. Достатъчно е да се каже, че в Якутия например термометърът понякога пада до -60 ° C, а в района на Далечния Изток до -40 ° C.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Льо Ючен, който посети Москва миналата седмица, подчерта, че газопроводът (Силата на Сибир) ще задълбочи и разшири сътрудничеството между Китай и Русия и ще позволи на двете страни да засилят икономическата си мощ.

В навечерието на пускането на газопровода беше завършено изграждането на първия трансграничен автомобилен мост между Русия и Китай над река Амур, свързващ Благовещенск с китайския град Хейхе. Всеки партньор изгради 540 метра пътно платно.

За разлика от „Силата на Сибир“, изграждането на втората фаза на газопровода „Северен поток“, който преминава по дъното на Балтийско море, се осъществява в средата на силна упорита съпротива от балтийските страни и Източна Европа, оглавявани от САЩ, които усилено налагат своя скъп втечнен газ. Особено рязко против 11-милиардния проект се обявява Украйна, която заради него ще загуби големи доходи от транзита на руски газ на запад.

Превод и редакция: Иван Христов