Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Российская газета“: Американците с нова антируска офанзива в Сърбия

25 ноември 2019 | 12:56

Новият посланик на САЩ в Сърбия Антъни Годфри, който пристигна в Белград от позицият заместник-посланик в Москва, препоръча на Белград да се ориентира към Европейския съюз и да се дистанцира от Русия, пише вестник „Российская газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

„Европа е близо, а Китай и Русия са далеч“, отбеляза дипломатът в интервю пред обществената РТС. „Разбирам естеството на специалните отношения на Сърбия с Русия и Китай, те са важни за вас, Сърбия сама взима решения за избора на свои партньори и ние уважаваме тези решения“.

Трябва да се отбележи, че Годфри започва своята дейност на Балканите с разпространение на различни измислени слухове за негативното влияние на Русия в региона. „След дипломатическата ми служба в Москва съм абсолютно уверен в агресивното поведение на Русия, токсичното й влияние и дезинформационната кампания, която Москва провежда в Европа. САЩ полагат огромни усилия, за да й се противопоставят“, посочи той.

Преди да стане заместник-посланик на САЩ в Москва, той прекарва значителна част от дипломатическата си кариера в Близкия Изток (Турция, Армения, Ирак), а освен това служи в посолствата в Загреб, Дъблин и Минск. Дипломатът завършва Калифорнийския университет, говори на руски, турски и сърбо-хърватски език. Преди да се присъедини към Държавния департамент, той отдава повече от 10 години на американския флот. В Москва дипломатът е сред кураторите на извънсистемната опозиция, за което свидетелстват многобройните му срещи с лидери на различни политически и обществени организации в Русия.

В тази връзка заслужават специално внимание коментарите на Годфри по отношение на „шпионския скандал“ в Сърбия, където предполагаемо е замесен бивш помощник военно аташе на Русия в Белград, както и реакцията на сръбския лидер Александър Вучич, който след случилото се се обърна към Русия с риторическия въпрос: „Защо?“.

„Аз му повярвах (на Вучич), когато каза, че вярва, че това наистина се е случило, и мисля, че той е поставил правилния въпрос: „Защо?“. Трудно ми е да разбера, защото Сърбия и Русия имат силни отношения и това не съответства на извършеното. И преди това ги попитахме (руснаците): защо направиха това, което направиха в Солсбъри? Британските колеги също зададоха този въпрос“, каза американецът.

На този фон в централното сръбско издание „Вечерне новости“ в неделя излезе забележителна статия със заглавиуе „„Военната машина се задвижва от американските печалби: половината свят кърви поради алчността на САЩ“, в която експертите говорят за това как Пентагонът провежда тайни операции в 124 страни по света.

„Планетата кърви от 30 рани, където стрелят и умират противоборстващи страни. Латинска Америка се разкъсва по шевовете тези дни. Освен Боливия, Еквадор и Чили, огнища тлеят и в Бразилия, Перу, Аржентина, Венецуела и Куба. Във всички тези конфликти са замесени американците и, както е известно, те нееднократно са потвърждавали, че тяхнатр история всъщност е хронология на войните“, резюмират сръбските журналисти.

Междувременно бившият агент на ЦРУ Робърт Баер, който е работил в Югославия през най-кървавия период от 1991-1994 г., даде подробно интервю за WebTribune, разказвайки на света за „мирния“ характер на САЩ. Ето какво говори разузнавачът за това защо правителството на САЩ е допринесло за разрушаването на Югославия: "Много ясно, хората, които подбуждаха към война и диктуваха мирните условия, сега притежават компании, които се възползват от различни минерални ресурси и други подобни! Те просто ви направиха роби, вашите хора работят безплатно и тези продукти отиват в Германия и Америка ... те са победители! В крайна сметка ще трябва да купувате и внасяте това, което сами сте създали, и тъй като нямате пари, ще трябва да ги заемате, и в това е цялата история на целите Балкани"!

Забележително е, но поразително потвърждение на информацията на Баер е фактът, че според анализатори, преди да започне военна операция в Пентагона и ЦРУ предварително изчисляват каква печалба може да бъде получена след нейното приключване. В същото време е важно правилните хора да са на власт, които да се борят за демокрация и в същото време да позволят на своите покровители и защитници да отхапят „тлъсти хапки“. Доказателство за такава политика може да бъде, че Мадлин Олбрайт стана собственик на най-големия мобилен оператор в Косово, а генерал Уесли Кларк, който командваше силите на НАТО по време на бомбардировките над Югославия, инвестира в разработването на косовски находища на въглища.

В интервю пред „Российская газета“ професорът от философския факултет на Белградския университет Милош Кович обърна внимание на това, че агресията на Запада против сърбите е само подготовка за похода срещу Русия.

„Едва сега, изправени пред неумолимата враждебност на Запада, руснаците и сърбите могат да разберат историята си“, казва ученият. „Не става въпрос за болка и чувства, а за студени факти, за трезва оценка на реалността. В двете световни войни западните страни все още бяха разделени, сега те са обединени във враждебното си отношение към нас. Напоследък обаче се появяват вътрешни противоречия, но за да видим до какво ще доведе това, ще трябва да почакаме. Всичко, което е направено по отношение на сърбите през последните 30 години, сега Западът се опитва да приложи спрямо Русия. Погледнете тези медии, антисръбската и антируската истерия, издевателствата над нашата история и нашите жертви, набиране и финансиране на пети колони в нашите страни, цинични фалшиви обещания, увеличаване на войските на нашите исторически територии или граници, икономически санкции. Това са дълбоко вкоренени културни предразсъдъци произтичащи от най-мрачните основи на европейската история. Важно е да се отбележи, че западняците се характеризират с вяра в собствената си богоизбраност и непогрешимост. "

Превод и редакция: Иван Христов