Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“: САЩ подкрепиха протестите в Иран със самолетоносач

21 ноември 2019 | 12:03

Държавният глава на Иран Хасан Роухани обяви „победа над безредиците", които обхванаха страната преди седмица. Той обвини САЩ в организирането им, но това са само официални данни. Реалната ситуация в страната, в която няма интернет, е неизвестна. В същото време Пентагонът изпрати самолетоносач край иранските брегове, а по-рано Държавният департамент изрази пълната си солидарност с непокорните иранци. Колко са свързани тези събития? Отговор на този въпрос търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“.

Освен САЩ, Роухани обвини за вълненията в страната Израел, както и „реакционните сили в региона". Така в Техеран обикновено наричат монархията на Персийския залив.

„Те планираха да подкопаят сигурността и политическата система, искаха чрез този натиск да принудят хората да излязат на улицата, но не успяха“, цитира изданието думите на Роухани. Президентът нареди на специалните служби да разследват „кои излязоха на улицата, с какви намерения и какво са направили, за да унищожат имуществото на хората, живота им“.

Що се отнася до повишаването на цените на газа, което всъщност стана повода за протестите, Рухани обясни: решението за това е „насочено към постигане на самодостатъчност и социална справедливост“. Правителството вече обеща да предостави финансова помощ на онези части от обществото, които са най-засегнати от високата цена на бензина.

От 15 ноември след рязко покачване на цената на бензина, в градовете на Иран назря вълна от улични протести , която на много места прерасна в безредици. Подпалени бяха банки, магазини, бензиностанции, имаше сблъсъци с полицията. Беше съобщено, че някои от демонстрантите са открили огън. Има информация, че общо сто до двеста души вече са загинали в сблъсъците с полицията. Официална статистика за жертвите все още няма. На този фон властите изключиха интернет и по тази причина все още няма надеждни данни за мащаба на вълненията. Въпреки че властите обявиха „победа над безредиците", чужденците, които се връщат от Иран, твърдят, че ситуацията там остава изключително напрегната и протестите далеч не са приключили.

Властите на САЩ от самото начало на безредиците изразиха подкрепа за „страдащите хора" на Иран и осъдиха използването на сила срещу демонстрантите. Това бе подчертано в съвместно изявление на Белия дом и Държавния департамент. Солидарност с демонстрантите изразиха също Франция и Германия. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди САЩ за „лицемерната" демонстрация на подкрепа за иранския народ, като призова съгражданите си да не се доверяват на Вашингтон.

Приблизително по същото време, когато Рухани произнесе речта си за „победата над безредиците“, стана известно, че американският самолетоносач „Ейбрахам Линкълн“ се приближава към иранските брегове. През следващите седмици се очаква броят на американските войски в Саудитска Арабия да бъде увеличи от 1 500 на 3 000. В арабското кралство бяха изпратени изтребители F-35 и противоракетните системи „Пейтриът“. Общо в региона има американски контингент от 14 хиляди души. Според американския президент Доналд Тръмп всички тези мерки са предприети с цел противодействие на Иран.

Експертът по страните от Близкия изток Майс Курбанов обяснява прехвърлянето на войски с желанието да се окаже психологически натиск върху Иран - както върху властите, така и върху обществото.

„Американците разчитат главно на своите агенти вътре в Иран, те искат да повторят боливийския сценарий. Но, за разлика от Боливия, иранските власти напълно контролират страната“, предупреди Курбанов.

Той припомни, че американските самолетоносачи редовно се приближават до бреговете на Иран, но това не е нищо повече от показване на сила. САЩ се страхуват да атакуват ислямската република, те могат само затегнат санкциите срещу Иран, да нанесат нови удари върху икономиката му и нищо повече, подчертава експертът.

За разлика от Курбанов, Владимир Сажин, старши изследовател в Центъра за изследване на Близкия изток към Института за ориенталски изследвания на Руската академия на науките, смята появата на „Ейбрахам Линкълн“ край иранския бряг за чисто съвпадение.
„И, разбира се, колос като американски самолетоносач бя изпратен там много седмици преди тези изпълнения. Не си струва да свързваме тези две събития. Решението за увеличаване на контингента в Саудитска Арабия беше взето след въздушната атака през септември на рафинерията в тази страна. Твърди се, че тази мярка ще увеличи ефективността на саудитските сили за противовъздушна отбрана. САЩ и техните съюзници гледат на нападението като на иранско дело", обясни Сажин. В същото време той не подлага на съмнение думите на Рухани, че протестите са приключили. „Сега се преодоляват последствията", изрази увереност експертът.

Изтоковедът Саид Гафуров също смята, че САЩ ще използват по-фини методи за борба с Техеран, отколкото изпращането на самолетоносач край бреговете му.

САЩ все още могат да повлияят на общественото мнение в ислямската република, призна Гафуров. „Един от основните инструменти за влияние е телевизията. Под контрола на САЩ има множество телевизионни канали, които излъчват на фарси от различни страни. САЩ са пряко ангажирани с тяхното финансиране. И тъй като иранската телевизия е скучна, повечето иранци гледат чужди канали и им се доверяват“, отбелязва експертът.
Гафуров обясни, че чуждите младежки телевизионни канали, каналите за мода и спорт са популярни сред иранците. Именно чрез тях се правят опити да бъде разбудено недоволството на иранците. Интернет също се радва на голям успех в това отношение.

Но като цяло обществото, особено жителите на малките градове, селата, остава патриархално, а младите хора са патриотично настроени. „Идеални ислямисти, твърди поддръжници на съществуващата система - 15-20%. Идеални противници - 1-2% от населението. Останалите просто мислят, че Иран е добра страна. Има недостатъци, но може да се живее“, обобщи Гафуров.

„Западът е популярен сред по-младото поколение заради забраните, въведени в Иран, защото забраненият плод е сладък. Но всеки млад иранец знае, че може свободно да отиде на Запад –най-малкото, за да учи. Но в същото време младите хора разбират, че е по-добре да живеят в собствената си държава, отколкото в Европейския съюз. Те разбират, че в Иран има бъдеще за младите хора“, допълва експертът.
Междувременно, в сряда вечер иранският министър на енергетиката Реза Ардаканян обяви, че ще отлети за Москва с искане за заем в размер на 5 милиарда долара. Всъщност преговорите продължават отдавна - от 2015 г. насам. Но сега Роухани спешно трябва да намери пари за обещаната помощ за най-бедните слоеве на обществото, така че не може да се изключи, че посещението на министър Ардаканян в Русия изобщо не е било планирано, а се налага по спешност.

Превод и редакция: Тереза Герова