Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Експерт“ (Русия): Франция се превръща в новия икономически локомотив на Европа

08 ноември 2019 | 11:35

Дълги години за първа икономика на Европа с право се считаше германската. Но в момента тя буксува и е на прага на техническа рецесия. Докато френската икономика, макар да не е много блестяща, се развива стабилно и целенасочено, пише руското списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.

По-добрата съпротива срещу негативните последици от търговските войни и забавянето на световната икономика помогнаха на французите да задминат германците. Навременните мерки, като успешното намаляване на данъците, предприети от френския президент Еманюел Макрон, също помогнаха. Голям плюс на френската икономика беше по-малката, в сравнение с Германия, зависимост от износа.

Намаляването на данъците доведе до рязко увеличение на инвестициите във френската икономика. Голяма роля за успехите на Париж изигра и увеличението на заетостта, резултат от трудовите реформи на президента Макрон.

„Независимо дали в Германия в началото на 2000-те или Франция сега“- казва икономистът Флориан Хенси, „пазарът на труда е ключов за всички сектори на икономиката“.

Разбира се, пробуждането на френската икономика във време, когато германската уверено върви към рецесия, може да има големи последици в политическия живот на континента, защото дава на Макрон капитала да постигне целите си. Френският президент вижда основните задачи като провеждане на по-активна политика в икономиката, конкурираща се със САЩ и Китай и разширяване на споделянето на ресурси.

Еманюел Макрон вече постигна определени успехи, като осуети приемането на споразумението за бюджета на Еврозоната. Вярно е, този успех е много по-малък от това, на което разчиташе. Въпреки това, в Париж в момента цари атмосфера на увереност. Французите са толкова убедени в собствените си сили, и са толкова окуражени, че четат на немските си колеги лекции за това, каква финансова политика трябва да провежда Берлин.

Основният локомотив на самата френска икономика е вътрешното търсене. Освен това във Франция идват все повече чуждестранни инвестиции. Френските компании активно харчат пари за развитието на производството. Тази възможност им дава по-малка зависимост от възходите и спадовете на световната търговия.

Според главния икономист на Axa Жил Моек, много меката парична политика на ЕЦБ също играе роля за успеха на френската икономика.
Франция очевидно е във възход, но трябва да се признае, че за да догони Германия, ще й отнеме много време. Освен плюсовете, Петата република има и много минуси, които забавят развитието на френската икономика. Те включват например огромния и скъп публичен сектор, който отнема 56% от икономическото производство. В Германия това ниво е много по-ниско - 45%. Смята се, че именно в резултат на високия дял на публичния сектор френският държавен дълг достига почти 100% от БВП. (Въпреки това дългът на САЩ е на ниво от два БВП, въпреки факта, че икономиката там е предимно частна).

Безработицата сред французите намалява, но въпреки това тя все още е повече от два пъти по-висока от немската. Френските власти обаче посочват качеството на работните места като потвърждение, че реформите работят. Всъщност, след реформите на Макрон на пазара на труда, делът на новите работни места с постоянни договори расте.

Правителството се похвали и с подобряването на условията за бизнес във Франция, като намали данъка върху богатството и корпоративния данък. Инвестициите растат и броят на стартъп компаниите достигна най-високото ниво през последните няколко години.

Еманюел Макрон мина половината от петгодишния си президентски мандат и възнамерява да продължи реформите. В началото на ноември например той промени условията на плащане и размера на обезщетенията за безработица, като просто каза, че ги влошава и намалява с надеждата, че това ще принуди французите активно да търсят работа. Плановете включват и реформа на пенсионната система, която, както се надяват нейните автори, ще направи френските работници по-мобилни. Това също е доста прозрачен намек за влошаване на условията.

Но най-важното е, че правителството планира допълнително да намали данъците за компаниите, опериращи във Франция, както и да проведе реформи в стратегическите сектори на икономиката, където държавата е основният инвеститор.

„Нищо няма да ни попречи да реформираме страната си“, заяви френският министър на финансите Бруно льо Мейр през октомври по радиоRTL. „Еманюел Макрон беше избран точно заради това“.

Превод и редакция: Иван Христов