Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Danas (Сърбия): Демонстриране на проруска ориентация

29 октомври 2019 | 10:06

В момент, когато европейската перспектива на Сърбия остава неизвестна, официален Белград с помощта на медиите, които контролира, изглежда прави всичко, за да въвлече гражданите още повече в икономическата, военната и дори културната си хватка, коментират в редакцията на електронното издание на един от водещите ежедневници в западната ни съседка – вестник Danas.

Едновременно с подписването на Споразумението за свободна търговия между Сърбия и Евразийската икономическа общност (ЕАИО), в петък се проведе и военното учение „Славянски щит“ на съвместна група от военнослужещи в противовъздушна отбрана на Сърбия и ВКС на Руската федерация. В тях за първи път зенитната ракетно-артилерийска батарея на руските ВВС „Панцир-С“ участва в учения в друга държава. „Ученията „Славянски щит“ формализира споразумението между Сърбия и Русия за продажба на ракетната система с малък и среден обсег „Панцир-С“. Заедно с изтребителите МиГ-29 това е най-важното придобиване на военна техника през последните десетилетия “, обясняват медиите.

Драган Джуканович, директор на Центъра за външна политика, припомня, че през последната година Сърбия е провела далеч повече военни учения с държавите-членки на НАТО, отколкото с Русия и страните от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). „Но, разбира се, медиите винаги са повече привлечени от ученията с Русия, като по определен начин вменяват на обществото, че е различно, т.е. че сътрудничеството на страната е по-скоро насочено към ОДКС и постсъветските страни“, коментира Джуканович.

Директорът на Центъра за практическа политика Драган Попович е на мнение, че ученията са част от усилията на сръбския президент Александър Вучич да покаже на обществото, че е достатъчно проруски настроен и се ползва с подкрепата на Путин. „Добре е за руския режим, че има поне една държава в Европа, която е готова да участва във военни учения с руската армия. По този начин двата автократични режима си помагат взаимно“, твърди Попович.

Никола Самарджич, основател на новия политически клуб „Глас“, заяви на свой ред, че след завръщането на Вучич на власт повече от 100 000 сърби са избягали на Запад заради бедност или политическо преследване от неговите корумпирани сътрудници. „Но нашето трагично поражение като организирано общество е фактът, че всички „пет милиона“ (движението „Един от пет милиона – бел.р.) не могат да приемат като такава паралелна реалност на изтичане на мозъци, икономическа емиграция към Запада и токсична политическа пропаганда, която ни свързва с Русия и нейните токсични намерения. Свързването с държави, които по волята на Путин са били изолирани от демократичния свят, се осъществява на фона на плячкосването на природните ни ресурси и културни богатства. Седем ценни картини на Николай Рерих от Белградския национален музей са заменени с 166-ата страница на Мирославското евангелие от Руската национална библиотека в Санкт Петербург, откраднато от руснаците. Освен това Споразумението за свободна търговия между Сърбия и ЕАИО вече е подписано, което ще постави начало на нови опити за дестабилизиране на правителствата в Скопие, Сараево и Подгорица и ще продължи радикализацията в отношенията на Сърбия“, твърди Самарджич. Той очаква ЕС да заеме позиция по споразумението, подписано от премиера Ана Бърнабич.

Александър Радич, военен анализатор, подчертава, че предаването на С-400 в Сърбия не означава, че Белград възнамерява да купи системата, защото е „скъпа играчка". Първото по рода си разполагане на тази модерна въздушна система на чужда земя носи ясно политическо послание.
„По този начин Русия показва, че присъства в региона. За Москва Сърбия е много важна като отправна точка към Запада. Сърбия е зад гърба на НАТО и това е много важно за Русия. Прави впечатление, че заради санкциите и сложната ситуация в страната Москва се опитва да увеличи броя на ученията си със Сърбия, тъй като в момента те са предимно политически и съобразени със сигурността... Това е демонстрация на сила, при която Русия, когато става дума за сръбския дискурс, показва, че е условно готова да я защити“, е заключението на Радич.


Превод и редакция: Тереза Герова