Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

New Europe: „Страшен филм“ в Китай

01 октомври 2019 | 12:40

Брюксел. „Китайският експеримент, който разделя комунистическата социално-политическа система на политическа диктатура и пазарна икономика от далечно-западен стил, се провали. В Китай пазарната икономика е частна, но под пълния контрол на Комунистическата партия. Там предоставиха собствеността върху големите корпоративни групи на частни граждани и оставиха нови да се развиват, но само под контрола на апартчици от Комунистическата партия. Те работят за собствените си интереси и печалби, но под политическото ръководство на Китайската комунистическа партия ККП, която има своя дял в печалбите. По този начин китайската икономика стана отбеляза забележителен растеж, тъй като се разви практически без трудови правила, без синдикати и без ефективна регулаторна рамка за предприемачите. Ето защо китайските продукти са най-евтините в света. Действително трудовите правила в Китай дори не са близо до спазването на стандартите и защитите на САЩ или ЕС, включително много случаи, които изглеждат като принудителен труд и злоупотреби, срещу които Западът се бори през миналия век“, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Това е елемент, който трябва да се има предвид, когато реалната търговска война между САЩ и Китай ескалира. Вашингтон, за да сдържи Китай, при липсата на извинение за съществуващите правила на труда в „Поднебесната империя“, може да забрани цялата китайска продукция и да въведе цялостно общо ембарго на Китай, което Европа ще бъде принудена да следва, за да бъде „политически коректна“. Следователно и Русия ще има основателни причини да ги следва. В този случай, ако западната бизнес общност „осмисли“ такава възможност, американските и европейските компании в Китай ще започнат да се изнасят още преди това. Това обаче беше само скоба.
Червен Китай се провали и следващите дни и седмици, започвайки от 1 октомври, ще бъдат изключително критични за всички.
Разрастващите се бунтове в Хонконг в комбинация със седемдневните тържества по случай 70-тата годишнина от основаването на Народната република, политически най-важните празненства в историята на Китайската комунистическа партия (ККП), могат да ескалират в голяма политическа аномалия на основата на причини, произтичащи от домашния и международния престиж на Китай и неговия лидер.
Следователно, не бива да бъде изненада за никого, въпреки факта, че никой не говори за такава вероятност, за евентуална намеса от страна на китайците за възстановяване на „законността и реда“ в Хонконг и прекратяване на статута „една държава, две системи“. Това може да бъде направено от китайския гарнизон, поддържан от Червения Китай в Хонконг, който миналата седмица, под извинението на 22-ия годишен ротационен гарнизон, беше увеличен над два пъти. Всъщност, от обичайните 3-5 хиляди китайски военнослужещи в Хонконг, сега те са някъде между 10 и 12 хиляди, което е повече от достатъчно, за да се поеме пълен контрол над града.
Ако Китай реши да се намеси, едностранно ще сложи край на статута на Хонконг като специален административен регион на Китайската народна република, предвиден в съвместната декларация (споразумение), подписана от тогавашния британски премиер Маргарет Тачър и китайския министър председател Джао Дзъянпрез 1984 г., според която Хонконг ще се върне в Китай през 1997 г. и ще бъде управляван на основата на доктрината „една държава, две системи“ в продължение на 50 години.
Това ще е най-лошият сценарий, тъй като няма да даде, тъй като няма да даде поводи на западната общност да изолира Китай, който, за да спаси авторитета си и да се справи с увеличаващите се домашни проблеми, след като оцени вероятната вербална реакция на западните сили относно Хонконг, може дори да ескалира ситуацията, като нападне и окупира Тайван или разшири военното си присъствие на стратегическите острови в Южнокитайско море.
Оттам нататък само небето ще бъде границата.

Превод и редакция: Иван Христов