Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Blic (Сърбия): Кой е наследникът на Йоханес Хан в новата Комисия?

11 септември 2019 | 10:25

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен избра за наследник на Йоханес Хан в изпълнителния орган на Общността унгарец – Ласло Трочани. Електронното издание на белградския вестник Blic публикува статия, в която се опитва да представи информация за това кой е новият комисар за европейската политика на съседство и разширяване и какво е отношението му към Сърбия.
Въпреки информацията, че за нов комисар по разширяването ще бъде назначена Дубравка Суика от Хърватия, за ресора разширяване беше назначен Ласло Трочани.
Отсега нататък бившият министър на правосъдието на Унгария в периода от 2014 до 2019 г., ще решава за европейския път на Сърбия, коментират от редакцията. Преди той е бил член на Конституционния съд на страната, бил е посланик в Белгия и Франция.
Трочани е юрист с 30-годишен опит, бивш съдия, дипломат и университетски професор, а специализацията му е европейско конституционно и сравнително право. Роден в Будапеща през 1956 г., завършва Факултета по право и политически науки през 1980 г. Женен е и има три деца.
Номинацията на Трочани беше приета с негодувание от някои членове на Европейския парламент, които припомниха за докладите за състоянието на върховенството на закона в Унгария и за това, че той е гласен привърженик на политиката на неприемането на мигранти в страната чрез издигане на стена със Сърбия.
Като министър на правосъдието Трочани прие множество закони, които насърчиха правния конфликт с Европейската комисия. Той наблюдаваше криминализирането на дейностите на НПО за подпомагане на мигрантите, което Брюксел категорично осъди.
Въпреки че не е член на унгарската управляваща партия ФИДЕС, Трочани беше в нейната листа по време на тазгодишните избори за Европейски парламент. Известен е с лоялността си към премиера Виктор Орбан. Тази привързаност може да означава път към европейското бъдеще на Сърбия, предвид приятелските отношения, които правителството на Орбан има с президента на страната Александър Вучич.

„Европа няма бъдеще без Сърбия"

Властите на Унгария неведнъж са казвали, че Сърбия заслужава да бъде член на ЕС далеч преди 2025 г., и са призовали за ускоряване на преговорите за присъединяване.
Неотдавна на Стратегическия форум в Блед унгарският външен министър Петер Сиярто повтори искането на Будапеща всички глави от преговорния процес за членство на Сърбия да бъдат отворени, като прецени, че напускащата комисия е допуснала голяма грешка с решението да няма разширяване на Общността до 2025 г.
По време на министерския си мандат Трочани единствено е хвалил сърбите.
Преди четири години, в разгара на бежанската криза, той заяви в интервю за „Вечернье новости“, че сътрудничеството между Белград и Будапеща по мигрантския въпрос може „да бъде пример за други“.
Той изрази позицията си по отношение на кандидатурата на страната за членство в ЕС и заяви, че Будапеща подкрепя Белград в усилията да изпълниу възможно най-скоро всички критерии, които стоят на пътя му. „Позицията на унгарското правителство е решаваща, а бъдещето на Европа е немислимо без членството на Сърбия в ЕС“, категоричен беше Трочани.

Какво очаква Фон дер Лайен от новия комисар по разширяването?

В писмото си до Трочани Фон дер Лайен подчерта значението на надеждната европейска перспектива за Западните Балкани и на ускоряването на напредъка в процеса на разширяване. Тя изпрати писма до всеки от предложените членове на Комисията. В това до унгареца тя подчерта, че „европейската перспектива на Западните Балкани е помогнала за преодоляване на историческите разделения и за иницииране на ключови политически и икономически реформи“.
В същото време, според нея, външното влияние на региона нараства значително. „Задължително е да запазим и ускорим напредъка през следващите пет години, чрез оценка въз основа на достойнствата на всяка страна-кандидатка, като същевременно поддържаме достоверна перспектива за бъдещо присъединяване към ЕС“, се казва в писмото.
Германският християндемократ препоръча на Трочани да работи за ускоряване на структурните и институционални реформи и да се съсредоточи върху основите на върховенството на закона, икономическото развитие и реформата в публичната администрация. Тя също така го призова да подкрепи всички усилия за борба с корупцията в региона, както и усилията за изграждане на добросъседски отношения и решаване на двустранни спорове.
Фон дер Лайен също изпрати писмо до Йозеф Борел, когото тя предложи за Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност, като подчерта важността на една по-стратегическа и обединена Европа в областта на външните работи.„Трябва да се опитате да засилите капацитета на Съюза да действа независимо и да популяризира своите ценности и интереси по света“, отбеляза Фон дер Лайен.
Професорът на факултета по политически науки Слободан Самарджич твърди, че добрата новина е, че предложеният комисар по разширяването Ласло Трочани идва от Унгария, страна, която винаги подчертава, че Сърбия трябва да бъде член на ЕС, но смята, че в допълнение към добрата воля на Будапеща има и други обективни обстоятелства.

Работата на новия комисар ще бъде в омагьосан кръг

„ЕС няма перспектива за разширяване и ролята на новия комисар ще бъде такава, каквато беше досега. Той ще върши работата в омагьосан кръг, без перспектива за подновяване на процеса на разширяване", изрази увереност Самарджич.
Той смята, че политиката за разширяване на ЕС е „в сила“ по съвсем различни причини от самото разширяване: „Целта е не да се присъединят кандидатите в ЕС, а да се държат под политически контрол, за да не се откъснат, да се обърнат към трета страна или да търсят преразглеждане на сегашната ситуация и на Споразумението за стабилизиране и асоцииране“.
Той е убеден, че именно това е логиката на настоящата политика за разширяване и задачата на този нов член на Комисията е да я прилага.
Самарджич, който преподава политическа система на ЕС, наред с други предмети, добавя, че не се знае как ще се прилага такава политика. „Фокусът на институциите на ЕС е върху управлението на ситуацията в Съюза, това е трудна и несигурна работа. Няма разширение", каза той и добави, че Сърбия, подобно на други кандидати, остава във „външния периферен кръг на интересите на ЕС и Западното полукълбо".
Самраджич добавя, че разширяването има за задача не да направи Сърбия част от Съюза, а да я държи в неведение, но „под контрол“. Съгласно думите му, че цялата политика на Брюксел е доста странна - ЕС спря с разширяването през 2013 г., след присъединяването на Хърватия. Никоя държава, добави той, няма да бъде приета в ЕС, не защото не е неподготвена, а защото самият Съюз не е готов за разширяване.

Превод и редакция: Тереза Герова