Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Вечерне новости“ (Сърбия): Какво предвижда новата Стратегия за национална сигурност на Сърбия

02 септември 2019 | 12:24

Белград. Близо година и половина отне на новата Стратегия за национална сигурност на Република Сърбия, за да измине пътя от Министерството на отбраната, където бе изготвена и одобрена през април 2018 година, до Скупщината, където пристигна за приемане тези дни, тъй като междувременно получи и съгласието на президента на Сърбия, според предвидената процедура в Закона за отбрана, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

Най-висшият стратегически документ

Когато бъде приета и не се съмняваме, че ще бъде, тя ще замени предишната стратегия от 2009 г. и ще се превърне в новия „най-висок стратегически документ, чието прилагане защитава националните ценности и интереси на Република Сърбия“, „най-високият йерархично и най-важният документ за стратегия за национална сигурност“. „Основната стратегическа ориентация на Република Сърбия в областта на националната сигурност“, който представлява „отправна точка за подготовката на други стратегически и доктринални документи“ и показва „основните стратегически позиции на Република Сърбия в областта на националната сигурност“ пред „вътрешната и международната общественост“.
„Като такъв, в тези бурни времена, в които живеем, а и дори когато бяхме по-мирни, знаем как завърши всичко, трябва да му обръщаме дължимото внимание. Още повече, че ако този документ наистина е насока за бъдещите действия на нашите държавни органи, и не виждаме защо в противен случай ще бъде приет, защото няма законово задължение или срок за това“, коментират от сръбския вестник.

КОСОВО И МЕТОХИЯ

„Е, ако този документ е това, което пише, че е и какъв трябва да бъде, нямаме причина да се притесняваме, че ще направим на себе си това, което нашите западни приятели не успяха да ни сторят през 2008 г., когато едностранно обявиха независимостта на Косово. Те се провалиха в изграждането на косовската държава по простата причина, че не могат да й осигурят членство в ООН и официалното потвърждаване на държавността без нашето и без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, тоест Русия и Китай“, продължава „Новости“.
Цялото Косово и Метохия, и нито метър по-малко, е част от Сърбия в съответствие с Конституцията на страната и Резолюция 1244 на СС на ООН, се утвърждава в Стратегията за национална сигурност на Република Сърбия: „Нейните държавни органи, заедно с международните субекти, ще продължат да допринасят за създаването на мирно решение на политическия въпрос за автономните провинции Косово и Метохия, в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, международното право и разпоредбите на Конституцията на Република Сърбия“.
Нещо повече, отбелязва изданието, „тук има и една съвсем актуална част на Стратегията, която може да се разглежда като своеобразен отговор на искането на членовете на „Квинтата“ (САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия) за спиране на лобирането против независимостта на Косово“: „Чрез активна работа в международни организации и двустранното сътрудничество ще се цели предотвратяване на членството и утвърждаване на едностранно обявена независимост ... Чрез засилване на дипломатическите усилия Република Сърбия ще се стреми да осигури възможно най-широка международна подкрепа за запазването на южната си провинция в своя състав“.

НАТО и ОДКБ

Стратегията е също толкова ясна - и далеч по-ясна от предшестващата я от 2009 г., разработена от Министерството на отбраната на Драган Шутановац и одобрена от тогавашния президент Борис Тадич - що се отнася до НАТО, военния неутралитет на Сърбия и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), водена от Русия.
„А именно, в нашата (тяхната) стратегия от 2009 година, изобщо не се споменава военният неуитралитет на Сърбия, въпреки че сръбският парламент я обяви две години по-рано, тя дори не споменава ОДКБ, въпреки че тази организация е създадена в сегашния си вид през 2003 г., а що се отнася до НАТО: „Република Сърбия подчерава убеждението си, че активното и съдържателно сътрудничество с всички държави от Западните Балкани и страните-членки на НАТО и Партньорството за мир е път към трайна стабилизация и напредък в този регион“.
„Новата стратегия обаче не оставя място за съмнение, че някой се стреми да ни вкара в НАТО през задната врата“, посочва „Новости“. „Тя обаче продължава да предвижда „развитието на партньорство за сътрудничество между Република Сърбия и НАТО“, но „основаващо се на политиката на военния неутралитет и чрез програмата„ Партньорство за мир“ и„ няма намерение да стане член на НАТО или друг военно-политически съюз “, и по този начин „се разширява и задълбочава съществуващото ниво на сътрудничество с ОДКБ“.
И след това „ще се разработи и приложи концепция за тотална отбрана и ще се увеличи значително броят на гражданите, обучени за отбрана на страната“, пише в Стратегията, което, според вестника, „е в явен контраст с по-ранните реформи, ръководени от нашите партньори от НАТО, които искаха да сведат нашата армия до нивото на селска ловна дружина“.

ЕС Парадокс

„Радващата душата решимост“, посочва изданието, че „защитата на суверенитета, териториалната цялост и военната неутралност“ представляват главните национални цености на нашата страна, междувременно изпада в (частичен до голям) парадокс, когато сред националните интереси се разглежда и влизането на Сърбия в Европейския съюз и като че ли само ние се чудим за това“.
„Вярно е, споменава за възможността за „пред Република Сърбия да бъде поставено условие в процеса на присъединяване към Европейския съюз, което се отнася за бъдещата „нормализация на отношенията“ с временните институции на самоуправлението в Прищина“, което би могло да „забави и възпрепятства интеграцията на Сърбия в ЕС“, отбелязва Новости“. Освен това се говори и за „нежеланието за провеждане на необходимите реформи“ и други вътрешни проблеми на кандидата, които се отразяват негативно на този процес, дори проблемите, с които се сблъсква ЕС („като опасността от тероризма, политиката за предоставяне на убежище и управление на миграцията...“), но авторите на стратегията не пишат нито дума за факта, че политиката на разширяване на Съюза фактически е замразена до второ нареждане“, пише редакцията на вестника.
„Което означава, че в стратегията за национална сигурност, в която членството в ЕС е обявено за един от основните национални интереси, не се отчита изобщо този факт“, констатира „Новости“.
В заключение редакцията коментира, че, „като цяло, това стратегическо отчитане на националните ни интереси и приоритети за бъдещето заслужава, ако не най-високата, то поне по-добра оценка, отколкото предходния такъв документ. Сега само остава то да бъде реализирано на дело...“

Превод и редакция: Иван Христов