Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Нова Македония“ (Македония): Македония няма проблеми с България, Македония има проблем с македонския елит в България

12 август 2019 | 11:49

Скопие. „Първият македонски вестник „Нова Македония“ отново беше тема на дискусия в България. Този път става въпрос за участието на българския историк Светлозар Елдаров в програмата „Операция история“. Неговото изказване след това беше предадено и от другите български медии и портали. Водещият на програмата с ирония цитира (преведения от Агенция „Фокус“) материал на „Нова Македония“, че Македония е дала на България 8 министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, 15 университетски професори, около 100 учени писатели и публицисти и др. Случайно или не е забравено да се отбележи, че това е цитат и откъс от текст на Пиер Парини, публикуван в Милано вестник Il Popolo d'Italia“, пише вестник „Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.
За голяма изненада на водещия, Светлозар Елдаров потвърди, че информацията за мястото и ролята на македонците в България са точни и че всъщност „Нова Македония“ цитира част от брошурата „Македонците в културно-историческия живот на България“, публикувана от македонските братства – организация на македонската емиграция в България, през 1918 година.
Но освен всичко други, Елдаров, в коментар за споменатата книга, не забрави да подчертае, че в брошурата най-употребяваните думи са българия и България и че тя е писана като доказателство, че „македонците са неразделна част от българската нация“. Тази позиция на Елдаров не е новина и тя се подкрепя от повечето български историци.
Но и в миналото е имало кой да отговори аргументирано на подобни позиции. А именно, Михаил Сматракалев (Ангел Жаров) е отговарял на ирационалните мега амбиции на българщината по следния начин. „Представете си един кашон, на който пише „българин“, а какво има в кашина не ви интересува. Ние, за разлика от вас, изхвърляме кашона и се интересуваме какво има в него. Не гледаме какво пише на капака на сандъка, а отваряме и внимаваме какво има вътре“, в смисъл на това, че българите имат една гладна нужда на всички, които живеят в рамките на българската сфера на интереси, без разлика как се чувстват, говорят или самоопределят, да им лепнат етикет „българин“ е да не позволяват да бъдат нищо друго.
В изказването си за статията на „Нова Македония“ Светлозар Елдаров подчерта, че става въпрос за „инфантилизъм на неомакедонизма, който е свойствен за малките деца, усвояващи всичко, което им хареса“. Във връзка с такива неразумни изказвания от страна на определени български историци, ще цитирам и българския историк Цочо Билярски, който през 2013 година, вместо место научно обосновани разяснения на исторически въпроси е написал много политически, отровни и клеветнически, че „пропагандистката наукообразна скопска машина годишно създава огромна литература с книги, за да докаже чрез лъжа, която стана официална доктрина на „Околовардарската република“, че Македония и нейното население нямат нищо общо с България и с българските корени. Този въпрос може да се реши лесно, но това може да се случи само ако един ден на власт дойдат „честни и обективни политици и държавници“. Но изминаха две десетилетия, откакто Македония стана независима и нищо не се случи. Но ако се случи. Тези честни и обективни политици и държавници трябва първо да наредят тези пълни с лъжи книги да бъдат изхвърлени от библиотеките и книжарниците и да бъдат „запалени“ на площада в Скопие. На тази клада трябва да бъдат запалени и „всички учебници, с които се тровят умовете на нашите млади сънародници от тази страна на Рила и Пирин“... Това не трябва да бъдат позиции, изказани от страна на хора, които се наричат учени, а от най-дилни политикански печалбари и манипулатори...
Македонците в България са играли, играят и ще играят важна роля. Бившият български президент Желю Желев заяви, че България ще признае Македония, но открито заяви, че България не е готова да признае македонците като нация. Според Желю Желев, ако се съберат, в България има около два милиона души, които са дошли от Македония, или имат произход Македония. Повечето от тях, поне така казват, се чувстват като българи. Тези хора и „тази част от нашето население са много влиятелни в България“. Те абсолютно не биха се съгласили да признаят Македония, ако тя беше предмет на някакъв дебат в парламента. Желев отбеляза също, че България е първата, която призна Македония, но "това с нацията, с езика - няма шанс“.
Ще споменем и един пример от съвременността. Ето и мнозина сегашни български политици и обществени личности имат македонски корени. Сред тях е бившият български президент Росен Плевнелиев, чиито корени са от драмското село Плевна. Константин Пандев, един от най-добрите български историци и познавачи на македонското революционно ддвижение, роден в град Неврокоп (дн. Гоце Делчев), има македонски произход. Споменатият Цочо Билярски е бивш директор на Централния държавен архив на България и един от реставраторите на Македонския научен институт в София и също има македонски корени. Билярски е сред най-големите критици на всяко изказване за отделността на македонския народ, език, култура и история. Наум Кайчев, един от представителите на българската страна в македонско-българската комисия, има произход от костурското село Кономлади.
И да завърша с тезата, че влиянието на македонския елит в българското общество винаги е било очевидно и дълбоко и за България, и за Македония. Заради македонските първенци в България тя в миналото преживя три национални катастрофи (но за това другаде), а днес се нарушават приятелските отношения между Македония и България, като се пренебрегва и отрича македонският народ като отелен в договора за добросъседство и се поставя под въпрос интеграцията на Македония в Европейския съюз?!


Агенция "Фокус" припомня:

Прилагаме въпросния материал от 15 юли 2019 година за това, че "Македония" била дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

„Божидар Татарчев (български лекар, масон, общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (1870 (Ресен) -1940 (София) гг.– бел. ред.) отбелязва, че в България има 200 хиляди „македонци“, които ще се завърнат в страната си, ако имат по-добра администрация, и ще направят Македония прогресивна и богата. Според изследване на македонските братства, публикувано през 1918 г., македонската емиграция в България е политическа, т.е. македонците не се установяват в България, за да търсят по-добър живот и да се заселят трайно, а напускат Македония, за да запазят имотите си и да се върнат на техните места след освобождението на Македония от чуждата власт (чужда на България – бел. ред. ?), пише в пореден антибългарски материал вестник „Нова Македония“.
„Според Георги Трайчев (български просветен деец, фотограф и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – роден 1869 г. в Прилеп,починал през 1943 година в София; след Балканската война е изгонен в България от сръбските власти след Междусъюзническата война – бел. ред.), Македония е дала на България : осем министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, представители на македонския народ, 15 университетски преподаватели, около 100 учени писатели и публицисти, 35 художници, скулптори, оперни певци, актьори, 30 висши държавни служители, 150 майстори и постмодерни съдии и адвокати, около 100 висши административни служители, 80 видни лекари, медицински сестри и архитекти, 800 служители, включително осем генерала, 31 полковника, 56 подполковника. В българските училища имаше 1568 учители, 200 духовни лица и около 5 000 служители“, пише изданието.
Ежедневникът твърди още, че „македонците“ се проявили и като водачи на различните български политически партии, като обявява за такива „македонски“ дейци: Димитър Благоев, Петър Джидров (един от лидерите на широките социалисти), Илия Георгов (един от лидерите на Радикалната партия), Никола Генадиев (на Либералната партия) и Андрей Ляпчев (на Демократите).
„Голямото влияние на македонците в българската държава е забелязано и от други личности“, пише „Нова Македония“:
„А. Савински, бивш пълномощен министър на Русия, подчертава в своите мемопари: „Македонците са буйно, подвижно племе, много по-енергично и жизнено от българите и винаги са имали надмощие над тях“.
Редакцията е изкопала и още едно подобно мнение:
„Пиер Парини от миланския вестник "Ил-Пополо д'Италия" каза: "Македонците без съмнение са най-интелигентните и културни жители на Балканския полуостров. Може би те са и най-силните и героичните. Те образуват, както е известно, управляващия елит в България“.Превод и редакция: Иван Христов