Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Вашингтон излиза от ДРСМО

02 август 2019 | 14:19

Вашингтон. САЩ в петък излязоха от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 година. По този начин в историята отива едно от най-важните споразумения, благодарение на което Москва и Вашингтон унищожиха близо 2700 ракети от двата класа, а освен това сключиха последващи договорки в сферата на разоръжението и контрола над въоръженията, позволили да се укрепи стратегическата стабилност и да се изгладят противоречия в двустранните отношения, коментира ТАСС. Материалът е представен без редакторска намеса.
САЩ спряха да изпълняват задълженията си в рамките на ДРСМО на 2 февруари на основание, че Русия нарушава споразумението. За първи път Вашингтон обвини Москва в нарушаване на договореностите още през юли 2014 година. Според версията на администрацията на САЩ. създаването на ракета 9M729 от Русия е било нарушение на договора. Москва отхвърля подобни заключения на Вашингтон и отправя редица насрещни искове към изпълнението на договора от американската страна, засягайки например елементите на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Европа. Същевременно през февруари САЩ предупредиха, че в съответствие с член 15 от договора те ще излязат от него след шест месеца, ако Русия не изпълни техните специфични изисквания, включително, на първо място, унищожаването на ракетата 9M729. Москва оцени тези действия на Вашингтон като умишлено поставяне на неприемлив ултиматум.
Въпреки това експертната общност в САЩ счита, че едва ли не в равна степен отговорността за унищожаването на договора се пада на руско-американските разногласия относно определени оръжейни системи, както и действията на редица длъжностни лица от висок ранг във Вашингтон. Във връзка с това на първо място се споменава помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън.
Факт е, че през последните няколко десетилетия Америка провежда политика на демонтаж на съществуващата архитектура на международната сигурност. През 2002 г. Съединените щати се оттеглиха от Договора за противоракетната отбрана между САЩ и Русия, сега напускат ДРСМО, а Болтън наскоро заяви, че друго ключово споразумение в областта на контрола върху оръжията е малко вероятно да бъдепродулжено. Имаше предвид Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START, неофициалното име е START-3). Ако това споразумение, което САЩ наричат новия START, се е отразило на съдбата на Договора за ПРО и ДРСМО, тогава световната общност за първи път през последните 50 години ще остане без ограничения на ядрените потенциали.
Както съобщи пред кореспондента на ТАСС ръководителят на американската Асоциация по контрол над въоръженията Дерил Кимбъл, Пентагонът разчита в края на август да проведе изпитание на ракети, подобни на тези, които до момента бяха забранени от ДРСМО. „Моите източници казват, че Министерството на отбраната (на САЩ), най-вероятно, ще проведат изпитания, летателно изпитание на крилата ракета с наземно базиране още в края на август – само няколко седмици след датата на прекратяване на действието на ДРСМО“, отбеляза авторитетният американски специалист. На уточняващ въпрос, дали става въпрос за ракета, забранена от ДРСМО, той отговори „Да“.
В средата на март служителите на Пентагона обясниха, че това е тест на ракетата Томахоук с обсег около хиляда км. Както тогава се изрази представител на военните кръгове на САЩ от висок ранг, Вашингтон има намерение да докаже „правилността на идеята, че можете да вземете Томахоук и да я поставите на камион“. Той също така предположи, че ще отнеме само около година и половина, за да бъдат внедрени такива системи от въоръжените сили на САЩ, ако се вземе такова решение.
Освен това през ноември Министерството на отбраната на САЩ планира да проведе тест на балистична ракета със среден обсег на действие. Според Пентагона ще бъде тествана напълно нова ракета, подобна на Pershing-2. Американските ракети Pershing-2 бяха унищожени до 1991 г. в рамките на изпълнението на ДРСМО.

Нови американски ракети в Европа?

Кимбъл е убеден, че настоящата администрация на САЩ, ръководена от президента Доналд Тръмп, наистина иска да направи опит за разполагане на американски неядрени ракети със среден обсег в Европа. „През 2018 г. те (ръководителите на американската администрация - ТАСС) пуснаха програма за научни изследвания и развойна дейност (НИРД), включваща създаването на ракети, които не са разрешени от ДРСМО, в случай че споразумението отиде в миналото. През 2019 г. те поискаха 96 милиона долара за научноизследователска и развойна дейност на три типа ракети със среден и малък обсег, включително крилати ракети с наземно базиране“, припомни експертът.
Асоциацията начело с Кимбъл е основана през 1971г. Тя е базирана във Вашингтон и е една от най-известните американски неправителствени организации, застъпващи се за укрепване на международните режими за неразпространение и разоръжаване.
„Знаем, че НАТО обсъжда варианти за действие в случай на ликвидиране на ДРСМО. Американски длъжностни лица, включително министърът на отбраната Марк Еспер, казват, че засега няма планове за разполагане на конвенционални ракети със среден и малък обсег в Европа, но това се обсъжда със съюзниците. По този начин, всички знаци показват, че те се движат напред [към разполагането на ракети, забранени от ДРСМО]“, каза Кимбъл.

Точки на противодействие

Въпреки това, продължава ръководителят на асоциацията, „има сериозен въпрос, ще подкрепи ли това (начинание) НАТО, има въпроси, дали Конгресът (на САЩ) ще финансира това“. „Палатата на представителите (намиращата се под контрола на Демократическата партия) отхвърли искането за финансиране“, констатира Кимбъл.
През февруари той и директорът на информационните проекти, отнасящи се до ядрената сфера, във Федерацията на американските учени (ФАУ) Ханс Кристенсен изразиха в разговор с кореспондент на ТАСС мнението, че европейските страни нямат никакво желание да разполагат на своя територия нови американски ракетни системи в случай на излизане на САЩ от ДРСМО.

Китай и Азия

Коментирайки изявленията на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който не изключи разполагането на американски ракети със среден обсег в Азия като част от стратегията за противодействие на Китай в интервю за Fox, Кимбъл предупреди срещу прибързани заключения по този въпрос.
„Ще си позволя малък редакционен коментар: някои медии и правителствени служители на Русия слушат изявленията на американските генерали и ги възприемат като последна инстанция на истината. Работата на тези момчета (американските военни лидери - ТАСС) обаче е да искат още и още оръжейни системи. Разбира се, те ще кажат, че искат [да имат] тези системи. Независимо от това, те не вземат решенията. Разполагането на американски ракети със среден обсег на действие в Азия изобщо не е предопределено в случая “, каза специалистът.
"Сигурен съм, че има дискусия къде да се разположат [такива ракети в Азия], кой съюзник ще бъде готов [да ги приеме]. Години ни разделят от тази възможност, защото ракетата трябва да бъде проектирана, разработена, изпитана. [За това] трябва да бъдат разпределени пари от Конгреса. Дори всичко да върви гладко, тогава по отношение на разполагането, ние говорим за три, четири или пет години“, добави Кимбъл.
рез зимата той и Кристенсен предсказаха в интервю за кореспондент на ТАСС, че на САЩ ще им трябва от година до повече от 10 години, за да създадат ракети, забранени ДРСМО.

"Малка студена война"

Според изследовател на ФАУ, ликвидирането на договора „представлява значително влошаване на американско-руските отношения и поставя основата за опасна ескалация [на напрежението поради] разполагането на ракети със среден и по-малък обсег на действие". „Смъртта на ДРСМО засилва недоверието и враждебността между Изтока и Запада, увеличава несигурността за бъдещето на други споразумения за контрол на оръжията - като важния нов START. Наблюдаваме на всички фронтове - в контрола над оръжията, военните операции, модернизацията на въоръжените сили, военните и политическа реторика - признаци на постоянно променяща се и опасна военна конфронтация, която може да се превърне в малка студена война”, - предупреди Дейн Кристенсен, който живее и работи в Съединените щати от 1991 г. насам.
Федерацията, в която се намира, е основана през 1945 г. от членове на проекта „Манхатън“ за създаване на атомна бомба. Сега тази непартийна организация с нестопанска цел се занимава с въпроси за неразпространение на оръжия за масово унищожение, ядрено разоръжаване и глобална сигурност.
От своя страна бившият координатор на Белия дом за контрол на оръжията и неразпространение на оръжия за масово унищожение (ОМУ) Гари Сиймор тревожно изтъкна в интервю пред кореспондент на ТАСС, че напускането на ДРСМО ще се превърне в „нов дразнител в отношенията между САЩ и Русия“. „Ако САЩ разположат ракети със среден обсег с наземно базиране в Европа, Русия, както очаквам, ще отговори със заплахи и ще разположи допълнителен брой собствени крилати ракети, което ще доведе до увеличаване на въоръжението в Европа“, каза Сиймор. В момента той работи в Центъра за наука и международни отношения в Белфеър към университета в Харвард и ръководи един от изследователските институти в университета Брандейс.
В същото време Сиймур е уверен, че премахването на ДРСМО „няма да окаже драматично въздействие върху архитектурата на глобалната сигурност“. „Тъй като Русия вече нарушава договора за сметка на своята ракета 9M729“, каза експертът.
От своя страна Кимбол призна, че ако Москва и Вашингтон действително се насочат към разполагането на нови ракети със среден и малък обсег на действие и по-малък обсег на действие, това на първо място ще „подкопае европейската сигурност и стратегическата стабилност на САЩ и Русия“.
„Второ, загубата на ДРСМО ще усложни всички бъдещи руско-американски преговори, които излизат извън рамките на разширяването на новия START, тъй като и двете страни ще искат и ще трябва да вземат предвид разполагането на ракети със среден и малък обсег - конвенционални или ядрени. Следователно това, което се случва, ще направи сключването на нов договор, който да смени новия, по-сложно, съчетано с по-голям брой предизвикателства“, каза ръководителят на асоциацията.
„Трето, загубата на Договора за INF и обстоятелствата, довели до това, оказват сериозно влияние върху репутацията на САЩ и Русия по отношение на техните ангажименти за прекратяване на надпреварата във въоръжаването и договаряне на ядрено разоръжаване. Трябва да помним, че с помощта на ДРСМО бяха елиминирани провряемо 2 592 ракети, че споразумението спомогна за прекратяване на надпреварата във въоръжаването от епохата на Студената война, което проправи пътя към Договора за намаляване на стратегическото въоръжение (START-1 от 1991 г.). Може би някои американски и руски длъжностни лица скърбят за елиминирането на тези ракети, но реалността е, че договорът помогна за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон в следващия период. Да, днес отношенията са в лошо състояние. Това обаче не отменя факта, че този договор помогна за изграждането на капацитет за по-гладки по-малко конфронтационни отношения“, казва Кимбъл.

Излизане от положението

„Предизвикателството в близко бъдеще е как Русия и Съединените щати ще действат след края на ДРСМО, ще седнат ли [на масата за преговори], ще покажат ли зрялост и отговорност, за да обсъдят възможността за предотвратяване на повторно разполагане на ракети със среден и малък обсег в Европа, спосбни да заплашват Русия, както и ракетите със среден и по-малък обсег на действие в Русия, способни да застрашат Европа“, смята експертът.
Според него изходът от настоящата ситуация се осигурява от инициативите, които руският президент Владимир Путин постави през последните месеци и които предвиждат отказ от разполагане на първите нови РСМО.
„Концепцията, предложена от президента Путин, има потенциал. Ако НАТО и Русия могат да се споразумеят за план за отказ за разполагане на първите [ракети със среден и по-малък обсег], това може да забави новата надпревара с ракетни оръжия. Това обаче трябва да включва унищожаването или оттеглянето на западната част на ракетите 9M729“, казва Кимбъл.
Той уточни, че „това не означава, че Русия ще трябва да признае ракетите, нарушаващи ДРСМО“.
В същото време, за да изпълни инициативата на Москва, Северноатлантическият алианс ще трябва да предостави на Русия „допълнителни гаранции, че пусковите устройства Mk-41 на комплекса [за ПРО] Aegis Ashore (в Румъния и Полша) никога няма да бъдат използвани за изстрелване на нападателни ракети“, призна американският експерт.
„Това би било победа и за двете страни. Но това изисква повече креативни подходи и трябва да кажа, че засега нито една от страните не е показала достатъчна степен на фокус върху разработването на решения или творчески подходи“, заключи Кимбол.
Засега Вашингтон не е представил значими предложения, предназначени да предотвратят нова надпревара във въоръжаването с ракетни оръжия. Американското ръководство обаче няколко пъти се изказа в подкрепа на подготовката на подобно споразумение с участието на Китай в замяна на ДРСМО, но Пекин по същество отхвърли тези призиви.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"