Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Washington Post: Ако Борис Джонсън получи своя Брекзит, Обединеното кралство може да се разпадне

01 август 2019 | 10:44

Борис Джонсън показа обичайното си перчене: „Хората, които залагат срещу Великобритания, ще загубят ризите си, защото ние ще възстановим доверието в демокрацията“ заяви той, като повтори обещанието да изкара страната от Европейския съюз „и ще изпълним многократните обещания от парламента към хората да излезем от ЕС на 31 октомври. Без ако, без но“. Но вече Джонсън е този, който започва да прилича на премиер без дрехи, пише авторитетното американско издание The Washington Post в коментар, представен без редакторска намеса.

Във вторник британският паунд спадна до най-ниското си ниво от две години, реакция на нарастваща тревога заради вероятността правителството на Джонсън да изкара Великобритания извън Европа чрез Брекзит без сделка. Неговият кабинет е пълен с радикални брекзитъри, които, като Джонсън, искат да видят Брекзит реализиран на всяка цена. Един министър вече намекна, че правителството действа при „предположението“, че трябва да се подготви за излизане без сделка: сценарий, който ще причини незабавно увеличаване на митата за британския износ на континента, финансов хаос, опашки и забавяния на границите и безкраен асортимент от други (в някои случаи, все още непредвидени) проблеми.

Джонсън, необезпокоен от това, влезе в авантюристична игра с Брюксел и Дъблин. През почивните дни той говори твърдо за своите намерения за Брекзит, като изказа опозицията си за „предпазващия механизъм за ирландската граница“ – сегашното споразумение, постигнато между Великобритания и Европейския съюз, което трябва да запази „мека“ граница между Ирландия и Северна Ирландия и по този начин теоретично да запази цялото Обединено кралсто в митническия съюз на ЕС.

Европейските дипломати настояват, че настоящото споразумение за оттегляне, включително условията около ирландската граница - обект на месеци усърдни разговори между предшественика на Джонсън, Тереза Мей и 27-те други държави-членки на ЕС, не може да бъде предоговорено. Джонсън не приема тяхната непреклонност и заяви, че няма да се среща с европейски лидери, докато не преразгледат позицията си за ирландската граница.

Междувременно служителите в Брюксел може би се надяват, че Джонсън може да бъде принуден да мигне пръв и че британският парламент действа, за да блокира Брекзит без сделка. Това също може да е сценарий, който Джонсън действително иска. Друга безизходица в Уестминстър може да доведе до предсрочни общи избори, които могат да доведат нов състав на парламента, по-склонен да подкрепи дневния ред на Джонсън.

„Най-вероятният сценарий е Борис да замине за Брюксел, Брюксел казва„ не “, а Борис казва:„ Брюксел ни диктува. Искаме да направим сделка, но те няма да ни позволят да направим сделка “, заяви професорът по политология в Университета на Нотингам Стивън Филдинг. „След като направи всичко това, той ще каже: „Елате и ме подкрепете по пътя към нашия славен Брекзит“- и ще насрочи избори“.
Но и вътрешната картина за Джонсън едва ли е розова. Два дни подред премиерът беше посрещнат от шумни тълпи протестиращи в хода на обиколката му на държавите в Обединеното кралство. В понеделник той получи ледено посрещане от Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, и бе принуден да напусне резиденцията си в Единбург през задната врата, за да избегне гневните демонстрации.

„Народът в Шотландия не гласува за това правителство на торите, те не гласуваха за този нов премиер, те не гласуваха за Брекзит и определено не гласуваха за катастрофалния Брекзит без сделка, който Борис Джонсън сега планира“, заяви Стърджън преди пристигането му. Както съобщиха моите колеги, хаосът и вредите от Брекзит без сделка може да интензифицира призивите за нов референдум за независимост в Шотландия – кауза, подкрепяна от Шотландската национална партия на Стърджън.

На следващия ден в Уелс Джонсън се срещна с подобно колеблив уелски първи министър. Марк Дрейфорд, член на опозиционната Лейбъристка партия, предупреди в интервю пред Guardian, че Брекзит без сделка ще застраши индустриалния и селскостопанския сектори на Уелс и „целия начин на живот, съществуващ от векове“. Той подчерта, че характеристиките на „човек, който блъфира“ на Джонсън поставят под въпрос единството на самото Обединено кралство.

„Мисля, че съюзът, който е Обединеното кралство, е в по-голям риск днес, откогато и да било в моя политически живот“, заяви той, като посочи как и Шотландия, и Северна Ирландия са гласували с огромно мнозинство за оставане в Европейския съюз.

Джонсън ще пътува до Белфаст в сряда в последната спирка на националното си турне. Той ще се срещне с враждебните лидери на основните партии в Северна Ирландия, които не разполагат с функционираща местна власт от 2017 г., и ще обяви ново финансиране на работни места и бизнес възможности. Но малцина са впечатлени от пътуващото му шоу.

„Двойните амбиции на премиера са в опасен сблъсък“, с отбелязва в материал на Financial Times, където се визира заявеното желание на Джонсън да укрепи връзките между четирите държави в Обединеното кралство и да изведе Великобритания бързо от Европейския съюз. „Брекзит под всякаква форма обещава да отслаби връзките между държавите на британските острови. В крайната форма, която изглежда е работното предположение на новата администрация на Джонсън, той ще предизвика непоносими напрежения. Това може да стартира процеса, който ще завърши с разпадането на съюза“.

Най-нетърпимото напрежение ще лежи над Ирландско море. Брекзит, който не включва предпазна мярка за Ирландия, ще събуди стари търкания, обясни моят колега Сиобхан О‘Грейди. „Границата е силно чувствителен въпрос в Ирландия, защото в сегашното положение бе договрено като част от „Споразумението от Добрия Петък“ от 1998 година, което сложи край на 30-годишен период, известен като „Проблемния“. В онзи период сектанското насилие между Юнионистите, които искаха Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство, и Националистите, които искаха тя да е част от Република Ирландия, доведе до смъртта на 3500 души. Сега има опасения, че възстановяването на строгия граничен контрол между двете страни може да разпали опасна нова вълна от напрежение, напомняща онази епоха“.

Ето защо представителите на Дъблин и Брюксел смятат, че предпазната мярка не може да е предмет на предговораряне. Във вторник, почти цяла седмица след като встъпи в длъжност, Джонсън проведе първия си телефонен разговор с премиера на Ирландия Лео Вардакар. Твърди се, че техният разговор е бил „сприхав“ и не особено продуктивен. Според ирландския прочит, Варадкар е припомнил на Джонсън, че предпазната мярка е „последствие“ от политическото решение на Великобритания да се впусне в Брекзит и че Ирландия има цялата сила на ЕС зад себе си.
В петък Вардакар намекна за възможността Северна Ирландия да прекъсне връзките си с Обединеното кралство в случай на Брекзит без сделка. „Мисля, че ще започнете да виждате все повече либерални протестанти и юнионисти да започват да задават въпроса къде се чувстват повече у дома си“, каза той. „Едно от нещата, които по ирония на съдбата наистина би могло да подкопае Обединеното кралство, е твърд Брекзит, както за Северна Ирландия, така и за Шотландия, и това е проблем, с който те ще трябва да се сблъскат“.

Неслучайно бившият британски премиер Гордън Браун отбеляза на събитие в Лондон миналата седмица, че Джонсън може да бъде запомнен „не като 55-ия министър-председател на Обединеното кралство, а като първият премиер на Англия“.

Превод и редакция: Иван Христов