Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Wall Street Journal: Русия се оказа победител от забраната за износ на петрол от Иран

09 ноември 2018 | 08:12

Ето я и първата страна, която се оказа в позицията на победител от поредната серия санкции на САЩ срещу Иран – това е Русия. На фона на предизвикателствата, пред които бе изправен Техеран заради новите ограничения, Москва обяви, че ще продължи да купува ирански петрол. В същото време обаче Руската федерация измества близкоизточната република от световния пазар на петрол, коментират в редакцията на водещото американско издание The Wall Street Journal.

В понеделник САЩ започнаха практическото прилагане на новия пакет ограничителни мерки срещу Иран, заплашвайки със санкции страните, които купуват петрол от Техеран. Ето защо нефтопреработващите заводи (НПЗ) в Европа и Азия, които са най-големите потребители на ирански петрол, се насочиха към търсенето на други доставчици. Насреща се оказаха руските компании, които започнаха да крадат клиентите на Иран, подчертава изданието, като същевременно допълва, че двете страни добиват петрол с почти идентични характеристики, което улеснява НПЗ в стремежите им да сменят доставчика си.

Москва обаче хвърли на Техеран спасителен пояс. Тя обяви, че планира да продължи с вноса си на ирански петрол, въпреки новите санкции на Вашингтон. При това тя предложи бартер, за да преработва иранския нефт за своите вътрешни нужди. А добият на територията на Русия петрол и занапред ще бъде ориентиран към експорта.

Русия възприема Иран като ключов съюзник в поствоенното устройство на Сирия, където засили геополитическата си роля. Москва критикува САЩ за новите санкции и уверява, че няма да се съобразява с тях. От друга страна, за Иран Русия е желан клиент, тъй като ще бъде трудно да й намери заместител: Москва предлага да плаща за нефта с оборудване свое производство и продоволствени товари. Освен това руснаците дадоха обещания да инвестират в иранския петролен сектор, след като западните компании се оттеглят от него.

Новите американски санкции са насочени конкретно срещу износа на петрол от Иран, който е най-важния икономически отрасъл за страната. Администрацията във Вашингтон цели да блокира целия експортен потенциал на Техеран, който възлиза на 2,2 млн. барела на ден. Ето защо заплашва купувачите на ирански нефт със санкции. А след като много от клиентите ползват американската банкова система, то тези санкции са изключително опасни за тях. Изборът е лесен – оттегляне от Иран.

В случая Русия е по-малко уязвима на американското възмездие – санкции срещу нея въведоха не само САЩ, но и страните от Европейския съюз.
Обещавайки помощ на Иран, едновременно с това Русия го измества от световния пазар на петрол. В сравнение с миналата година страната увеличи добивите си на петрол с почти половин милион барела на ден и към настоящия момент добива рекордни за последните 30 г. обеми. Заемайки първо място по добив на нефт, през октомври Русия изпомпва 11,41 милиона барела на ден, което е с 4,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.Част от него ще купят бившите клиенти на Иран – на първо място Европа, където компаниите прекратиха внезапно вноса на петрол от Техеран. Но Русия изнася петрол и за ключови страни като Турция и дори Китай, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова