Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Jerusalem Post: Как демократите в Камарата на представителите може да повлияят на външната политика на САЩ

08 ноември 2018 | 12:56

Демократите ще използват мнозинство си в Камарата на представителите на САЩ, за да преобърнат подхода на републиканците във външната политика на страната. Те ще настояват за преразглеждане на позицията на Вашингтон за Иран и за затягане на отношенията с Русия, Саудитска Арабия и Северна Корея, коментират в редакцията на израелския вестник The Jerusalem Post.

Елиът Енгъл, който е начело на Комисията по външни работи на Камарата, заяви, че в следващите месеци може демократите може да настояват за използването на военна сила в страни като Ирак и Сирия. В по-горещи точки като Китай и Иран обаче едва ли ще има промени в статуквото, изрази увереност Енгъл.
Сега, след като за първи път от 2011 г. насам демократите поеха контрола върху 435-членната долна камара на Конгреса, те ще имат привилегията да решават кои законодателни актове да бъдат разгледани в органа и ще играят по-голяма роля при определянето на бюджета и в законодателството.
Не мисля, че трябва да оспорваме нещо, само защото това е направено от администрацията, но мисля, че имаме задължение да преразгледаме политиките и да направим разбор", допълни още Елиът.
Демократите ще трябва да работят с контролирания от републиканците Сенат, но все пак най-голямата им сила ще произтича от правото да упражняват надзор, да организират изслушвания и да ръководят ключови комисии като тази за външните работи и разузнаването.

Могат ли демократите на съживят споразумението за ядрената програма на Иран?

Демократите бяха разгневени от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли страната от ядрената сделка с Иран, постигната от администрацията на предходния държавен глава на САЩ Барак Обама през 2015 г. Но има много малко неща, които те могат да направят, за да променят политиката за споразумението, докато републиканците заемат Белия дом.
Законодателите в САЩ са предпазливи към прекалено приятелските връзки с Иран, особено като се има предвид враждебността, която Израел демонстрира към Техеран. Докато премиерът Бенямин Нетаняху работи в тясно сътрудничество с републиканците в САЩ, силните връзки с Израел остават основен приоритет и за двете страни.
Енгъл е сред демократите, които се противопоставиха на споразумението с Иран, но той е уверен, че Тръмп трябва да работи по-тясно с важни съюзници като страните от Европейския съюз, по този и други въпроси. „Мисля, че това, което трябва да направим, е да се опитаме да поправим щетите с нашите съюзи", изрази увереност демократът.

Как демократите гледат на Русия?

Демократите планират разследвания, свързани с Русия, като например за предполагаемите връзки на предизборния щаб на Доналд Тръмп с Москва и възможностите за конфликт на интереси, произтичащи от подобни контакти.
От гледна точка на политиката Камарата на представителите, контролирана от Демократическата партия, би настоявала Русия да бъде наказана заради предполагаемата си намеса в американските избори и политики, заради действията на Москва в Украйна и участието й в сирийската гражданска война.
Органът ще настоява за налагането на допълнителни санкции, включително мерки, насочени към руския държавен дълг. Демократите също така ще се опитат да принудят Тръмп да наложи ограниченията в законопроекта, който той подписа с неохота през август 2017 г.
Членовете на Конгреса също обещаха да положат усилия, за да получат максимално подробна информация за срещата на високо равнище в Хелзинки между лидерите на Белия дом и Кремъл. Вашингтон запази в тайна подробностите от хода на преговорите.
„Това е смешно, че може да има такава среща на високо равнище между двамата лидери, а Конгресът да бъде държан в неведение", коментира Енгъл. Същевременно той допълни, че въпросът за намесата на Русия в изборите от 2016 г. „изобщо не е решен".

Отношенията със Саудитска Арабия след убийството на Джамал Хашоги?

Убийството на журналиста Джамал Ханшоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул добави още една капка към разочарованието на американските законодатели от действията на Рияд, свързани с войната в Йемен и зачитането на човешките права.
Демократичната партия обеща да прокара законодателството, за да блокира оръжейните сделки с Рияд и да обмисли други мерки за спиране на унищожителната кампания в Йемен.
Енгъл все още гледа на Саудитска Арабия като противовес на влиянието на Иран в Близкия изток, но твърди, че Вашингтон трябва да изисква повече от Рияд. „Ако саудитците търсят нашата подкрепа, тогава те трябва да обърнат внимание на някои неща, които ни засягат", твърди демократът.

Искат ли демократите мир със Северна Корея?

Демократите уверяват, че са решени да получат повече информация за срещите на Тръмп и държавния секретар Майк Помпео със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Притесненията им са, че Тръмп е направил прекалено много отстъпки на лидера на Пхенян.
Енгъл и други демократи планират да призоват администрацията да свидетелстват публично и при затворени врати за хода преговорите. Но те не искат да се месят в дипломацията, която цели да предотврати ядрена война.

Могат ли демократите да променят политиката към Китай?

Не се очаква доминираната от демократите Камара на представителите да внесат значителни изменения в политиката към Китай. Критиките към Пекин са надпартийни и това едва ли ще се промени.
Високопоставени демократи като Адам Шиф, който е начело на Комисията за вътрешно разузнаване, се присъединиха към републиканците, подкрепящи мерките за оказване на натиск на Китай.
Но Енгъл и други признават, че азиатската страна е необходим партньор, особено в отношенията със Северна Корея. „Мисля, че трябва да бъдем внимателни, за да не се сблъскаме“, обясни демократът.
Подобно на републиканците, демократите са разделени по въпроса за търговската война, която Тръмп започна с Китай. Някои членове на партията виждат свободната търговия като генератор на работни места, докато други подкрепят въвеждането на допълнителни вносни мита с цел защита на работниците в отрасли като добива на стомана и производството.

Превод и редакция: Тереза Герова