Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Експерт“ (Русия): Борба за Сърбия

07 ноември 2018 | 18:48

Москва. На Балканите Русия, като прилежен ученик, умело използва китайската тактика и стратегия за меката сила, пише електронното издание на официозното руско списание „Експерт“ . Статията е предадена без редакторска намеса.

През тази година се навършиха десет години от момента на сключването на споразумението за продажба на сръбската енергийна компании NIS на „Газпром“. При това сделката бе сключена на по-ниска от пазарната цена. През тази декада към „Газпром“ се присъединиха „Газпром нефт“ и "Лукойл" и в момента те притежават почти цялата сръбска енергетика. Съгласно данните на Центъра за изследване на демокрацията , Сърбия задоволява 65% от потребностите си на газ и 70% от петрола от Русия.

Вторият ход на Русия в Сърбия е бил консoлидиращ. Финансовата криза през 2012-13 г. В Сърбия даде на Москва възможност да закрепи своето присъствие в тази балканска страна с помощта на кредити и заеми, контракти и инвестиции.

Що се отнася до крайната цел на руската дипломация в Сърбия, Марк Галеоти, специалист по руска политика и директор на Центъра за европейска сигурност (Прага), посочва в изследване за Съвета на ЕС по външнополитически въпроси, че Русия се стреми да създаде в Сърбия мощна разклонена мрежа от съюзници и клиенти, с помощта на които тя има намерение да доминира в тази страна.В своето проучване, което се нарича: „Западните Балкани пред лицето на руската буря“, Галеоти пише както за силно политическо, така и икономическо „проникване“ на Русия в Сърбия. Като пример често се посочва Душан Бятович. Той не само е директор на Srbijagas, но и е заместник-председател на проруската „Социалистическа партия на Сърбия“.

Американските медии се жалват, че Западът е дискриминиран, докато в същото време постепенното „завладяване“ на Сърбия от Русия върви тихо и без каквато и да е реакция от сръбското общество, докато всеки ден могат да се чуят разгорещени спорове относно потенциалното влизане на Белград в Европейския съюз.

През август Министерството на европейската интеграция на Сърбия проведе допитване на темата: „Подкрепяте ли влизането на Сърбия в ЕС?“ Ако в края на лятото беше проведен референдум на тази тема, то 55% от сърбите щяха да гласуват за интеграция с обединена Европа и само 21% биха били против. Тези красноречиви цифри на Запад се смятат за доказателство за стремежа на мнозинството от сърбите към влизане в Европа, но реалността е много по сложна от простата аритметика.ЕС е най-големият донор на Сърбия – за последните 16 години Брюксел е предоставил на Белград близо 5 милиарда долара. При което става въпрос за кредити, които не трябва да се връщат.През март 2012 година Сърбия получи статут на страна кандидат. Освен това в Брюксел считат, че Сърбия първа от останалите балкански страни може да влезе в ЕС през 2025 година. От тази гледна точка позицията на Запада в Сърбия изглеждат силни. Но реалността е съвсем различна. Влиянието на Русия в тази страна съвсем не е по-слабо от западното. Нещата опират до психология, пишат американски медии. Както заяви преди три години след преговори със Сергей Лавров тогавашният сръбски президент Томислав Николич, в трудната минута човека винаги си спомня за майка си. За Сърбия тази майка не е Западна Европа, а Русия.

Трудно е да бъде надценена дълбочината на културните и религиозните връзки между народите на Сърбия и Русия. Брюксел, независимо от всичките си опити да промени съотношението на силите в тази сфера, не успя да постигне нищо. През последните няколко години превъзходството на Русия в Сърбия стана особено очевидно.

Смята се, че възможностите на Москва за маневри в региона се ограничават от наличието на Хърватия, Албания и Черна гора, които са част от НАТО. Македония, между другото, също наскоро получи покана за присъединяване към Алианса.

Сърбия остава бастион на Русия срещу настъплението на Запада на Балканите. Въпреки това надеждността на този бастион предизвиква въпроси. Заради Русия, Сърбия в момента заема главно място в плановете на САЩ, ЕС и техните съюзници в Югоизточна Европа. При това не трябва да се забравя и за „малката Сърбия“ – Република Сръбска, един от ентитетите на Босна и Херcеговина. В него доминират сърбите и там бързо се разпростира руската мека сила.

Когато говорим за отношенията между Белград и Москва, не бива да се забравя и за още един мощен лост за влияние над Сърбия на Русия – Косово, за което Белград има само един съюзник, който може да му помогне реално. Това, разбира се, е Русия.

На Запад разбират, че губят от Русия в борбата за Сърбия, но им е много трудно да обърнат хода на борбата. Поне засега, всички опити на Брюксел да го направи се оказваха неуспешни. Освен Косово има и още една червена линия за Сърбия, която тя няма намерение да пресича – това са санкциите срещу Русия, които Белград, независимо от натиска от страна на Брюксел и Вашингтон, няма намерение да въвежда.Превод и редакция: Иван Христов