Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Страна“ (Украйна): В Украйна купуват паспорти на страни от ЕС в OLX. Най-евтини са литовските, най-популярни – румънските

02 ноември 2018 | 18:37

В Европа бушува голям скандал във връзка с продажба на паспорти и удостоверения, включително и на украинци. Лична карта на всяка страна от Европейския съюз позволява свободно движение, както и живот и работа из Стария свят. Във връзка с подполния бизнес бяха арестувани около двадесет чиновници в България. Украинското електронно издание „Страна“ пояснява кой и за колко продава паспорти на украинците. Материалът е предаден без редакторска намеса.

Удостоверение за българин – за 5 хиляди евро

За продажбата на свидетелства за български етнически произход на граждани на Украйна, Молдова и Македония бяха арестувани сътрудници на „Държавната агенция за българите в чужбина“. Те са обвинени в корупция, подправяне на документи, злоупотреба със служебно положение и създаване на криминална група.
„Този корупционен скандал е безпрецедентен случай, който няма аналог в съвременната история на България“, заяви заместник-генералния прокурор на България Иван Гешев.
По неговите думи, подкупите са плащани в криптовалута, еквивавлентна на сумата от 5 хиляди евро за един документ.
„Имаме доказателства“, твърди Гешев.
По данни на следствието, престъпната схема работи от лятото на миналата година, когато ръководството на агенцията се сменя. Ежеседмично чиновниците, с помощта на посредници, продавали по 30-40 удостоверения.
„С помощта на посредници всяка седмица чиновниците са продавали по няколко десетки „удостоверения за българин“ (В Полша е „карта за поляк“, в Унгария – „удостоверение за унгарец“ – бел. „Страна“). Като нито самите хора, нито техните предци имат нещо общо с България. За това се прилагат фалшиви архивни сведения. Такъв документ не позволява заселване в ЕС. Неговото главно преимущество е, че в последствие може да се получи българско гражданство, т.е. пълноценен паспорт. В това също помага Агенцията и пак за криптовалута. Такава форма на плащане, според идеята на чиновниците, позволява да „се прикрият следите““, разказа за „Страна“ местният журналист Боян Тодоров.

Фиктивна регистрация

Случаят в България не е първият, когато властите в страните от ЕС продават паспорти на украинци.
През тази година в Унгария разобличиха схема, по която украинци фиктивно се регистрират в погранични райони, за да бъдат легализирани.
През януари тази година унгарската полиция нахлу в пограничното с Украйна унгарско село Хайдудорога. Там те задържаха чиновници, които издавали унгарски паспорти на украинци, а освен това и граждани на Украйна. Операцията е проведена от будапещенски спецназ. Жителите на село Хайдудорога в последствие разказват, че украинците действително живели там, а в една от къщите фиктивно живеят четиридесет души.
„В последно време все повече украинци пристигат в граничните села, а след това получават фалшиви паспорти. Когато в Будапеща разбират за това, решават да проведат акции срещу измамниците и унгарците, които им помагат за „благодарност““, разказа пред „Страна“ унгарският журналист Ласло Пинтер.

Фалшификати за 3 хиляди евро

В Европа разцъфтява също и нелегален бизнес за продажба на фалшиви паспорти на нелегални имигранти, в който са замесени и украинци. Цената – няколко хиляди евро.
Преди една година един от подземните синдикати с център в Гърция и филиал в Чехия бе ударен от Европол. Като пет от двайсетте „занаятчии“ се оказват украинци, които захранвали групировката с мигранти от Судан и Бангладеш. Освен фалшивите паспорти те търгували с разрешения за пребиваване и шофьорски книжки.
Най-търсени са литовските паспорти, които, по думите на експертите, са най-лесни за фалшифициране.
Мошениците събирали загубени и откраднати документи, потвърждаващи личността на човека, или ги купували от законните им притежатели, а след това ги предавали в Гърция за по-нататъшната им обработка.
Цената на фалшификата зависела от нейното качества, но средната стойност на паспорта е 3 – 3,5 хиляди евро.

Най-евтини са литовските паспорти, най-популярни - румънските

Отдавна не е тайна, че в самата Украйна на черния пазар свободно може да се поръча паспорт на някоя от източноевропейските страни уж на основание на кръвно родство. В интернет има много подобни оферти. Цените се колебаят в широкия диапазон от 5 до 10 хиляди евро, в повечето случаи – 7 хиляди евро.
За тази сума посредниците се задължават да оформят фалшиви справки и да решат въпроса с консулството.
По-евтино излизат личните карти на новите членове на ЕС, като Литва, Латвия, Румъния и въпросната България – по-скъпи са унгарските и словашките паспорти. За 7 хиляди евро обещават да „намерят“, например, унгарски корени (маджарите издават паспорти на потомци на украинците, живели в Закарпатието, когато областта е влизала в състава на Унгария).
Но най-популярни от всички са румънските паспорти заради по-лоялната политика на предоставяне на гражданство, а освен това при получаване на румънски паспорт не се изисква да се откажеш от украинския.
Впрочем, двойното гражданство е забранено по украинските закони (вярно, властите не наказват за това).
Ако „набереш“ в търсачките фразата „унгарско гражданство“ се появяват купища предложения. Повечето – от туристически фирми. В портала за безплатни обяви OLX предложенията за оформяне на гражданство в ЕС са в топ предложенията.
Ние позвънихме на обява, в която се предлагаше литовски паспорт за 3 хиляди евро. Мъжът на другия край на връзката предложи да прехвърли депозита чрез трансфер, а останалите, казва той, при получаването на паспорта. При това няма гаранции, че парите няма да пропаднат.
Един от тези бизнесмени ни обеща за 8 хиляди евро да „уредим“ въпроса в консулството и да оформим нужните справки.
„Гражданството ще бъде оформено през централния архив с решение на Съдебната комисия към миграционния комитет“, заяви посредникът, представил се като Дмитрий. Той поиска аванс от 200 евро и ксерокопие на украинските документи. Преди предаването на документите за гражданство трябва да му бъдат заплатени 4 хиляди евро, останалата сума – преди получаването на паспорта в консулството.
Обещават да направят документите за месец-два.
Освен паспорти, оформят шофьорски книжки от страни-членки на ЕС: много пътуват в чужбина със своите коли.
Да купиш паспорт от ЕС през интернет е рисковано предприятие.
„Много са измамени. Но дори и да си купите фалшификат или да си направите истински паспорт с фалшиви справки, то човек може да го заплашва като минимум депоратция, а е възможно дори и лишаване от свобода, ако бъде заловен в ЕС“, заяви пред „Страна“ адвокат Игор Заславский.

“Златните паспорти“ на Кипър

За тези, които са по-заможни, има отделна схема в Кипър, където може да се получи истински европейски паспорт за половин година. Това е така наречената програма „златна виза“, в рамките на която киприотите дават паспортни на големи инвеститори.
За да станете бързо гражданин на Кипър, трябва да купите за 2 милиона евро недвижим имот в страната, или да вложите 2,5 милиона евро в държавни облигации или кипърски компании (по-рано искаха минимум 5 милиона инвестиции). При това не е нужно да се правят никакви езикови тестове или да се живее постоянно на острова.
Но и тук не се размина без скандали за подкупи. Миналата година изплува информация, че кипърски паспорти са раздадени на руски и украински милиардери, включително обвиняеми в корупция (имената им, впрочем, не се назовават).
Местните власти издадоха 400 паспорта.

Превод и редакция: Иван Христов