Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Politico: Пет важни неща за изборите в Бавария

10 октомври 2018 | 10:01

Мюнхен. Баварските избори обикновено са скучна работа, в която единственият съществен въпрос е какво ще бъде мнозинството на Християнсоциалния съюз (ХСС) в парламента в Мюнхен. И както повечето неща в Бавария, така и това приключва с огромни количества бира и претцели. Но не и тази година, пише Матю Карничниг в статия за европейската редакция на изданието Politico, в която пояснява пет важни неща, които трябва да бъдат проследени при гласуването в неделя.

За първи път в историята на ХСС почти сигурно ще падне под 40-процентовия праг – резултат, който ще изпрати силни политически трепети от Мюнхен към Берлин.
Основана през 1945 г., ХСС е управлявала процъфтяващата южногерманска провинция с абсолютно мнозинство през по-голямата част от следвоенната епоха на страната. Това прави ХСС незаменима за „сестринския“ му Християндемократически съюз (ХДС), който е активен във всички германски провинции, с изключение на Баравия. Независимо, че ХСС често създава проблеми на ХДС.
На последните избори през 2013 г. ХСС спечели 48%, осигурявайки си по-голямата част от местата в регионалния парламент в Мюнхен, но според последните анкети от миналата седмица, рейтингът й е паднал до 33%. В по-голямата част от Европа резултатът ще бъде мечта за една основна центристка партия. Но след дългото „царуване“ на ХСС тези данни изглеждат като истинска катастрофа. Ако анкетите са точни, то ще се лее кръв.
Въпреки че Бавария се справя изключително добре икономически – с безработицата под 3%, комбинацията от чувство на неудовлетвореност от миграционната политика, както и от борбата в рамките на ХСС и в тези на коалицията в Берлин, множество избиратели търсят алтернативи.
Не става въпрос за господство на ХСС в Бавария. Като ключов играч в управляващата германска коалиция, изборите в неделя ще послужат и като един вид проверка на влиянието на партията върху националната политика.
През юли ХСС почти свалиха правителството в Берлин, настоявайки за нова политика за отклоняване на бежанци на баварската граница. ХСС влязоха в сблъсък с ХДС и социалдемократите и на други фронтове, включително с настояването си за въвеждане на такси за чужденците, използващи магистралите в провинция, и по въпроса за справяне с дизеловия скандал, който разтърси страната.
Често тези сблъсъци привличат също вниманието на Брюксел. Вицепредседателят на партията, Манфред Вебер, ръководи фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП. Миналия месец Вебер обяви кандидатурата си за следващ председател на Европейската комисия, амбиция, която също ще остане под въпрос, ако партията му се представи слабо в неделя.
Ето пет неща, за които трябва да се следи на изборите в Бавария в неделя.

1. Преобръщане на главите

Ако анкетите са точни (а това съвсем не е малко вероятно), ще има кръв. Ръководството на партията бе разтърсено от конфликти през изтеклата година на фона на горчиво съперничество между председателя на ХСС Хорст Зеехофер и неговия бивш финансов министър Маркус Зьодер.
След лошото представяне на ХСС на федералните избори миналата година, Зеехофер се съгласи да се оттегли от поста премиер ан Бавария, за да отстъпи място на по-младия Зьодер. Зеехофер, който сега е министър на вътрешните работи в кабинета на канцлера Ангела Меркел в Берлин, запази председателството си на ХСС, но и своя конфликт със Зьодер. В навечерието на гласуването в неделя двамата се сочат един друг с пръст. „През последните шест месеца не съм участвал в баварската политика или ръководството на кампанията", увери Зеехофер пред вестник Süddeutsche Zeitung през уикенда. Междувременно Зьодер даде ясно да се разбере, че „вятърът от Берлин" е виновен за бедните партийни номера на партията.
Един от двамата обаче трябва да си отиде – най-вероятно Зеехофер, който даде да се разбере, че очаква да остане на поста председател на ХСС, но и на поста федерален министър на вътрешните работи на Германия. Като се има предвид конфликтите в работата му и на двата поста, изглежда по-вероятно да се прости с тях. Това би било добре дошло за Меркел, която през последните години многократно влизаше в остри конфликти със Зеехофер, особено по отношение на миграцията.

2. Дали зеленото е новото червено?

Партията „Зелени“ набира сили в Бавария – рейтингът й достигна до 18%, два пъти по-висок в сравнение с последните избори в провинцията. Както се случва на други места в Германия, голяма част от тази „печалба“ е за сметка на социалдемократите (ГСДП), които изглежда са попаднали в смъртоносна спирала. След като спечели повече от 20% от гласовете през 2013 г., ГСДП падна до около 12%. „Зелени“ също така успяха да привлекат някои либерални гласоподаватели, които не се чувстват комфортно с твърдата реторика на партията за миграцията, както и за онези, които са разочаровани от действията партията.
Бавария може да предложи повече доказателства, че „Зелени“, които вече управляват в съседната провинция Баден-Вюртемберг, постепенно заменят ГСДП като новата народна партия (Volkspartei) на Германия.

3. Ами „Алтернатива за Германия“?

Повечето медии ще се съсредоточат върху това какво прави популистката „Алтернатива за Германия“. Според анкетите тя може да разчита на 11% от гласоподавателите, но обикновено партията се представя по-добре, отколкото прогнозират анализаторите. В Бавария дясната партия няма много силни позиции, тъй като никога не е присъствала там осезаемо. Друга консервативна партия, „Свободни избиратели“, има силно присъствие в Бавария, което прави провинцията по-трудна територия за„Алтернатива за Германия“, отколкото са другите провинции в страната.
Но не може да се отрече, че влиянието на „Алтернатива за Германия“ се усеща в цялата предизборна кампания. За ХСС популистите представляват сериозна заплаха заради твърдото й обхващане на десния край на политическия спектър. Много от поддръжниците, които ХСС е загубил, отдават симпатиите си на „Алтернатива за Германия“. Това стана причина партията да се издига лозунги като „Ние спазваме обещанията, които ХСС е дал“.

4. От какво се интересува гласоподавателите?

Освен окончателния резултат, най-важният извод от изборите в неделя ще бъде анализът на въпросите, които са първостепенни за гласоподавателите. Докато въпросът за миграцията доминираше голяма част от политическата и медийна дискусия, баварците, както и останалата част от Германия, се притесняват и от редица други неотложни въпроси, от закупуването на жилища на достъпни цени и помощите за децата например.
След изборите ще знаем колко важен е миграционният въпрос за германските гласоподаватели.

5. Кой ще изпие първата бира на Октоберфест?

Тази привилегия е запазена за премиера на Бавария. Ще бъде ли това Зьодер? И кой ще вземе втората халба? С други думи, ако ХСС не получи абсолютно мнозинство, въпросът кои коалиционни варианти са възможни след изборите в неделя ще бъде най-ключовият. Ако прогнозите се сбъднат, то „венчавката“ между ХСС и „Зелени“ изглежда като най-допустимия вариант, ако трябва да разчитаме на аритметиката. Въпреки силните си различия по множество въпроси, нито една от двете партии не изключва такава коалиция. Редица германски центристи, включително и Меркел, биха искали да видят подобна конфигурация и на федерално ниво.

Превод и редакция: Тереза Герова