Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Нова Македония“ (Македония): Европа предлага разрешаване на ситуацията в Македония по „балкански начин“

09 октомври 2018 | 19:36

В течение на изминалите десет дни от провеждането на консултативния референдум, на който не бе постигната предвидената от закона избирателна активност (излязоха само 36,9% от нужните 50% плюс един), поддръжниците на спогодбата от Мала Преспа от чужбина мощно предложиха на премиера да не отива на предсрочни избори и да се насочи към осигуряване на мнозинство от две трети в парламента за прокарване на конституционните промени. Такава препоръка особено директно направи еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който посочи някакво балканско решение на новопоявилата се ситуация. С оглед на факта, че в миналото Балканите често са били арена на сблъсъци и подялби от различен вид, поради което и се наричат буре с барут, това негово изявление прозвуча като призив за завръщане именно към това неспокойно минало.
„Новите избори ще бъдат само удължаване на пътя към започване на преговори за влизане на Македония в ЕС, което е планирано за лятото на следващата година“, смята Хан.
По-нататък той не се въздържа и от менторство за начина, по който трябва да се постигне нужното мнозинство от 80 депутати, които да подкрепят конституционните промени в македонския парламент.
„Трябват осем или девет гласа от опозицията и това трябва да се направи. Всички казват, че искат да членуват в ЕС и НАТО, включително опозицията и тогава просто трябва да платите цената на това решение. Става въпрос за решение, което е в интерес на страната, а не на партиите и политиците. И в такъв случай, как могат да бъдат осигурени гласовете? Вярвам в комбинация между балканското и рационалното“, подчерта евробюрократът Йоханес Хан.
Искането на решение на македонската постерефендумска политическа криза в дуализма на принципите „балканско“ и „рационално“, оставя впечателние, че Хан оставя място за използване на методи и средства, които очевидно са в противоречие с принципите и практиките на „европейската демокрация“. Независимо, че няма точна дефиниция за термина „балкански начин“, обикновено всички го разбират като начин за постигане на целта чрез заобикаляне на правилата на играта, в което не е изключено и използване на незаконни и насилствени методи. Точно затова препоръката на Хан за преодоляване на политическата криза в Македония предизвиква, най-меко казано, учудване, с оглед на постоянните позовавания от ЕС и НАТО на нуждата от реформиране точно на този балкански принцип на функциониране на обществото, за да може страната да получи шанса да преговаря за влизане в техния клуб.
Влизайки в противоречие със собстените си думи, комисарят Хан „невнимателно“ подкопава европейските демократични принципи, за които казва, че Македония „сама трябва да плати цената“.
„Нова Македония“ не получи от Европейската Комисия (в Брюксел и Скопие) отговор на въпроса, изпратен до говорителя на ЕС Мая Кочиянчич за по-прецизно дефиниране на израза „балканско решение“ в изявлението на евробюрократа Хан. Но тези негови думи останаха за тълкуване от врящата македонска политическа среда. Македонските политически анализатори смятат, че изявлението на Хан е напълно неадекватно и непонятно.
„Със самият контекст, в който понятието „балканско“ е поставен като противоположно на „рационално“, логично се посочва, че едното се отделя от другото. Това означава, че Балканите не са рационални. Ако демократичните ценности на ЕС, които се представляват от Хан като еврокомисар са тези рационалните, значи, че балканските са онези, които са им в противоречие. Или, просто казано, в конкретната политическа ситуация в Македония, това, между редовете (или между думите), значи позволение за използване на недемократични методи, а някои от тях са принудата и подкупът“, разсъждава един македонски политически анализатор.
Това изпускане или невнимателност в изявленията на Хан, а и на други еврочиновници, анализаторите ги тълкуват с факта, че идва краят на техните мандати и те ще изпълняват функциите си още пет месеца. Въпреки факта, че скоро караулът в ЕК ще се смени, декларативно остават да важат принципите за демокрацията и справедливостта в Европейския съюз, така че остава объркваща (и за македонската общественост) препоръката за решаване на кризите чрез комбинация между балканското и рационалното.
„Има много писано за балканския манталитет и съм сигурен, че под това не се подразбират рационални ценности. Въпреки че не ми допада начинът, по който е изказана препоръката на Хан, тя е в съответствие с предразсъдъците, които ЕС има към нас в Македония и на Балканите, а ние ги потвърждаваме с начина, по който се държим. Те знаят, че ние знаем да лъжем и крадем, особено за избори и в моментите, в които се взимат решения и разбират това като „балканско“. Рационалното са европейските демократични принципи. Как е възмножна комбинация между балканското и рационалното, някой трябва да обясни и на мен. Но изявлението на Хан говори за това, че в чужбина са наясно, че без „балканското“ не може да се намери изход от ситуацията, в която се намира Македония след референдума. Да беше според рационалните, европейските принципи, президентът на страната и опозицията щяха да призоват гражданите да излязат на референдума и да гласуват „против“, ако позицията им е противоположна на тази на правителството, което призоваваше да се гласува „за“. Ако се беше провел европейски референдум, сега щяхме да знаем каква е волята на хората. С обструкциите на референдума отново се доведохме до балканска ситуация. Фактът е че не сме наясно как да поставим правилата на играта“, заяви професорът от Юридическия факултет при УКИМ Денко Малевски.

Превод и редакция: Иван Христов