Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Независимая газета“: Александър Вучич помоли Владимир Путин за лична подкрепа

03 октомври 2018 | 19:43

Александър Вучич помоли Владимир Путин за лична подкрепа.
Преговорите между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич се състояха в Москва. Основната тема на разговора беше ситуацията в северната част на Косово, където миналия уикенд местните специални сили се опитаха да превземат язовира, който се намира под контрола на Белград и водноелектрическата централа "Газивода". Сърбия реагира незабавно на това, като обяви най-висока степен на готовност на армията. В същото време Вучич каза, че ще се обърне към Москва за помощ.
Преди месец Белград и Прищина бяха на една крачка от решение, което според президента Вучич и президента на Република Косово Хашим Тачи ще нормализира отношенията. Това е така наречената сделка за "корекция на границата".
Според нея сръбската северна част на Косово попада под контрола на Белград в замяна, че Прищина получава сръбските територии Прешево и Буяновац, където живеят предимно албанци.
Търсенето на компромис с Косово е може би основният външнополитически приоритет за Сърбия, която се стреми към Европейския съюз. Идеята за обмен на териториите на Вучич и Тачи обаче не намери подкрепа сред населението на двете републики. Тя е отхвърлена от Берлин, Лондон и редица други европейски столици, опасени, че такова действие ще отвори кутията на Пандора и ще създаде негативен прецедент за балканските страни с нерешени териториални спорове. Що се отнася до Москва, тя многократно заяви, че е готова да подкрепи Белград в споразуменията си с Прищина. Винаги обаче беше подчертано, че всяко споразумение следва да се основава на международното право и да се съобразява с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
Инцидентът във водноелектрическата централа и резервоара не е нищо повече от пи-ар акция, каза Павел Кандел, водещ изследовател в Института на Европа на Руската академия на науките. "Преговорите на Прищина с Белград са в безизходица и косовският президент Тачи е изправен пред ситуация в републиката, където всички се противопоставят на сделката с Белград и само той е краен в желанието си. Трябваше да докаже, че контролира ситуацията и дори в северната част на Косово е господар. За това и подобно действие беше предприето“, обясни експертът в интервю за вестника.
„На свой ред, Вучич, давайки заповедта да приведе армията в пълна бойна готовност, също направи на себе си пи-ар, но от другата страна. Той също трябваше да покаже, че не е по-малко смел от Тачи и е готов за всичко. Освен това за него все още е добра възможност да покажем на международната общност, Москва, Брюксел и Вашингтон, че ние (Сърбия и Косово) сме на ръба на войната. Ако не искате война, помогнете ни.
Позицията на Кандел е споделена от старши изследовател на Института за славянски изследвания на Руската академия на науките Пьотр Искендеров, който вярва, че Тачи и Вучич съзнателно са предприели действия, които изглеждат като стъпки, насочени към ескалация на ситуацията. Той отбеляза, че и двамата лидери са готови да сключат компромисно споразумение и искат да нормализират двустранните отношения, но за това те трябва да спасят имиджа си в очите на собствените си избиратели. Според Искендеров, в желанието си да види Сърбия в ЕС, Вучич играе своята игра. В същото време, за разлика от Тачи, който играе върху противоречията между сърбите и албанците, той използва противоречията между Русия и ЕС, тъй като Москва е основният външнополитически съюзник на Белград.
"Искам Сърбия да бъде страна на мир и икономически просперитет. Аз ще помоля президента Путин за подкрепа на всички международни форуми ", каза Вучич преди посещението си в Москва. Когато журналистите попитаха дали Белград планира да поиска от Москва военна помощ, сръбският лидер отговори отрицателно. "Не искам големи военни конфликти на територията на Сърбия", подчерта той.
В отговор на въпроса на вестника, как Москва в тази ситуация може да помогне на Белград, Кандел отбеляза, че самият сръбски лидер се нуждае от подкрепата на Кремъл. "Когато Вучич твърди, че се нуждае от подкрепа от Москва, той приема, че тя е съгласна със споразумението с Косово за обмена на територии и с нейна помощ да получи подкрепа за такова непопулярно решение сред сърбите", заключи експертът.
Междувременно, според ТАСС, сръбският президент изрази задоволство от резултата от преговорите с Путин. "Всичко, което търсихме, получихме. Ние се договорихме за всичко ", каза Вучич, като отговори на въпроса дали на международната сцена са договорени съвместни стъпки в подкрепа на териториалната цялост на Сърбия. В същото време той добави, че не може публично да разкрие подробностите.

Превод и редакция: Юлиян Марков