Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Das Handelsblatt: САЩ оказват натиск върху Германия за включването на Бундесвера в кампанията срещу Сирия

14 септември 2018 | 04:02

Берлин. САЩ поставиха открито въпроса за участието на Бундесвера във военна операция в Сирия, в случай че правителствените сили на президента Башар Асад употребят химическо оръжие срещу цивилното население, пише германското издание Das Handelsblatt.

„Най-добрият начин да бъде демонстрирана политическа подкрепа не е речта, а военната солидарност“, заяви специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, който бе на посещение в Берлин. САЩ ще се опитат да получат възможно най-широка подкрепа за евентуалното нанасяне на нови удари в Сирия, обясни дипломатът.

Подкрепата на съюзниците от НАТО е важна за САЩ и най-вече – политически мотивирана. „Става въпрос и за вътрешна политика. Би било полезно, ако президентът (на САЩ Доналд Тръмп) може да каже, че и други стоят до нас“, подчерта Джефри, като направи паралел с войната в Ирак през 2003 г. Тогава Германия и Франция отказаха да се включат в кампанията. „Това беше голям проблем за нас във вътрешно отношение“, увери американският политик.

В началото на седмицата вестник Bild публикува материал, в който съобщи, че Министерството на отбраната в Берлин проучва въпроса за включването на Бундесвера в кампания в Сирия. Новината предизвика остър вътрешнополитически дебат, в който бе намесено и името на посланика на САЩ в Германия – Ричард Гренел. Съобщено бе, че обсъжданията по деликатната тема са започнали след посещението му във военното ведомство в Берлин. Очакванията на САЩ обаче не са публично съобщени.

Голямата коалиция остава разделена по въпроса. Председателят на Германската социалдемократическа партия Андреа Налес отхвърли категорично участието на Бундесвера. На свой ред канцлерът Ангела Меркел (ХДС) се стреми да остави въпроса отворен – поне докато наистина не се стигне до употреба на химическо оръжие в Сирия.

Участието на Бундесвера в нападение над Сирия ще бъде проблематично и от правна гледна точка. Експертиза на Бундестага вече определи подобни действия като нарушение на международното право и Конституцията на Германия.

През април САЩ обвиниха Дамаск за предполагаема химическа атака, след което заедно с Франция и Великобритания нанесоха удари срещу правителствените сили на Башар Асад. Федералното германско правителство подкрепи атаката, но не се включи военно. По това време нямаше молба от САЩ, подчертават от редакцията.

Сега обаче американците оказват натиск заради нещо, което още дори не се е случило. Джефри подчерта, че „отмъщението“ на евентуална химическа атака ще бъде много по-мащабно, отколкото това през април тази година. „Разбира се, търсим колкото се може повече съюзници“, подчерта американският политик. Какво точно обаче очакват САЩ от Германия във военно отношение Джефри не успя да уточни.

„Взимаме самостоятелни решения“

72-годишният дипломат подчерта, че би искал да види по-широко участие на Германия във военни кампании. „През последните 40 г. не мога да се сетя за случай, в който не бих бил доволен, ако германците са с нас. Независимо от конфликта. Това е моето лично мнение, но предполагам, че всички тук ще кажат същото“, коментира Джефри.

Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас даде да се разбере ясно, че няма да бъде допуснато Германия да бъде поставяна под натиск по въпроса. „Ще вземем самостоятелно решение, в съответствие с принципите на Конституцията, които се прилагат в Германия – и, разбира се, в съответствие с международното право“, увери социалдемократът.

В петък Маас ще обсъди с руския си колега Сергей Лавров как да бъде избегната сериозна офанзива срещу северозападната сирийска провинция Идлиб. Що се отнася до терористите, които са там, германският министър предупреди, че действията за преодоляване на опасността, произтичаща от тях, не „оправдава риска за живота на трите милиона души“, които живеят в Идлиб.

Бунтовниците в Идлиб са доминирани от издънката на „Ал Кайда“ – групировката „Тахрир ал-Шам“, бившата „Джабхат ан-Нусра“. Междувременно ООН предприема мерки за ново изтегляне на цивилните от Идлиб: около 900 хил. души може да бъдат засегнати от военните действия. Германският „Червен кръст“ предупреди за задаващ се проблем с доставките в региона, особено в случай на продължителна обсада. Цените на хранителните стоки са се повишили драстично, осем от 28 клиники в Идлиб са прекратили дейността си, а останалите могат да работят само ограничено.

Федералното правителство настоява съюзниците на Дамаск – Москва и Техеран, все пак да се опитат да спрат предстоящото настъпление на сирийската армия в Идлиб. „Русия и Иран имат специалната отговорност. Шансът на примирие зависи от Русия", заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт.

Превод и редакция: Тереза Герова