Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Независен“ (Македония) : Какво изяде рейтинга на СДСМ – аферите или договорът?

10 август 2018 | 16:35

Скопие. Не само договорът за името, който очаквано предизвика противоположни реакции сред етническите македонци, но и аферите, свързани с представители на изпълнителната власт, които неочаквано започнаха да изплуват на повърхността, според политическите анализатори, са някои от ключовите причини лекия спад на рейтинга на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) като основна управляваща партия, въпреки забележителния ръст на ВМРО-ДПМНЕ. Въпреки че разместванията в рейтингите засега не са драматични, оценките са, че тенденцията може да продължи, ако правителството не реагира адекватно на случаите на конфликт на интереси, непотизъм и използването държавни ресурси за частни цели, каквито излязоха в обществото през този период. Като че ли по време на кампания за регерендума тя не намери най-подходящия начин да обясни на скептичните граждани придобивките от постигнатото споразумение с Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.

Изравняването на рейтингите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не трябва да се свързва с предстоящия референдум, смята анализаторът Алберт Муслиу. Вместо това, Муслиу посочва последните афери, които получиха голям отзвук в обществото, докато правителството от дълго време е концентрирано върху основния проблем, свързан с договора за името и евроинтеграционните процеси на страната.

„Когато правителството реагира на аферите така, както се очаква, управляващата партия може да очаква консолидиране на своите позиции. Ако обаче няма реакция, те ще трябва да се сблъскат с последиците от реакциите на обществото. Също така, смятам, че правителството трябва да промени своя пиар. В изминалия период имаше добри дейности и проекти, които бяха неправилно популяризирани. Не може всички да се представя накуп и да се очаква гражданите сами да направят заключение кое е добро и кои проекти са в техен интерес“, смята Муслиу.

От Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) обаче смятат, че аферите не са имали толкова голямо влияние за промените в рейгингите на партиите, защото техният пик е бил преди назначаването на дата за референдума на 30 юли, а анкетата е проведена в периода от 24 юли до 1 август. Като аргумент за това, че влиянието на аферите не е решаващо се посочва повишаването на подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ с 3,4% в сравнение с намаляването на тази за СДСМ с 1,1%. По този начин преднината на СДСМ, която през май тази година възлизаше на близо пет процента, сега е стопена почти до нула.

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, според последната анкета, са в „мъртва хватка“ в съотношение 24,4% срещу 24%. Затова пък управляващата „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) е неприкосновена в албанския политически блок, макар нейният рейтинг да е намалял със символичните 0,5%, коментира „Независен“. Доверието от 6,9% за ДСИ всъщност е по-голямо от това на всички други албански партии взети заедно: „Алианса за албанците“ – 2,7%, БЕСА – 1,7% и „Демократическата партия на албанците“ – 0,5%. Числата показват, че във възход този път е единствено ВМРО-ДПМНЕ, както и процентът на неопределените гласоподаватели (30%) и на тези, които са заявили, че няма да гласуват. От МЦМС смятат, че в този период най-голямо влияние върху рейтингите е имал договорът с Гърция.

„Част от падането на подкрепата за СДСМ е в резултат от падането на доверието сред етническите албанци, след като изненадаха на изборите през декември 2016 г. с 15% от гласовете, получени от тях и постигнато максимално доверие през февруари 2017 г. (20,4 на сто). Още през септември 2017 г., преди местните избори, е имало спад на доверието на 15,1 процента, а на майската анкета то спадна на 13,2 на сто, което е компенсирано с повишена подкрепа при македонците. Сега тази тенденция се запазва и подкрепата за СДСМ сред албанците възлиза само на 8%. Това все още е много повече от тази за ВМРО-ДПМНЕ (0,9%), посочват от МЦМС.

Оттам твърдят, че, от друга страна, има ръст на доверието на ВМРО-ДПМНЕ при македонците: от 28 на сто през май на 32,8, което по някакъв начин потвърждава тезата, че това е заради споразумението с Гърция. Тези, които са против споразумението, а миналия път не са били определени, сега клонят към ВМРО-ДПМНЕ. На практика, 4,8-те процента увеличение на подкрепата сред етническите македонци носи цялостното повишаване на рейтинга от 3,4%.

Според оценките на МЦМС, възможно е малко влияние да са имали и случаите с търга на Министерството на здравеопазването и с дарения от Фонда за иновации, но тези случаи не са решаващи.

В тази анекта на МЦМС няма параметри за рейтингите на политиците, докато при миналите изследвания на общественото мнение - за годишнината на правителството, премиерът Зоран Заев бе убедително най-популярният политик - с 24,1%, а зад него изоставаха президентът Георги Иванов с 9,9% и бившият премиер Никола Груевски с 6,1%, а на лидера на ВМРО-ДМНЕ Християн Мицкоски подкрепа дадоха тогава само 2,9% от анкетираните.С оглед на това, че през последните три месеца политическият фокус в страната бе насочен главно към постигането на споразумението с Гърция и интеграционните процеси, въпросът е как всички тези развития са се отразили на личните рейтинги на партийните лидери и на високопоставените длъжностни лица в държавата. Интересен въпрос е също така как ще се отразят партийни рейтинги на гласуването на гражданите на референдума на 30 септември, въпреки че дотогава се очакват и други промени, които ще окажат влияние на довериетоп в политическите фактори. Дилемата е точно в каква посока, коментира скопското издание.

Ако, обаче, като параметър се вземе последното проучване на МЦМС в частта на рейтинга на партиите, оценките са, че ако утре се проведат парламентарни избори техния резултат би бил неясен, предвид сегашното изравняване между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Прочее, много вероятно е, че ДСИ и този път ще се наложили като решаващ фактор за формиране ново мнозинство. От друга страна, през септември миналата година преднината на СДСМ пред ВМРО-ДПМНЕ бе само три процента, но на местните избори през октомври, т.е. следващият месец, социалдемократите успяха да постигнат убедителна победа в повечето общини на страната. С тази разлика, че тогава начело на ВМРО-ДПМНЕ все още беше Никола Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов