Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“ : Защо в Москва пристига възможният наследник на Тръмп?

07 август 2018 | 03:43

Москва. В понеделник в Москва пристига американският сенатор Ранд Пол – републиканец, един от двамата сред всички сенатори, гласували миналата година против засилването на санкциите срещу Русия. Това е първото му посещение в страната и тя може да е важна, най-вече защото този сенатор напълно може да стане президент на САЩ, пише „Взгляд“.

Самият Ранд Пол съобщи в края на миналия месец след срещата на високо равнище между Тръмп и Путин, за посещението си в Русия: „Само след няколко седмици ще отида в Русия в опит да се обсъдят точките на контакт с нейните лидери и да се помогне за предотвратяването на по-нататъшни излишни ескалирания на напрежението ... Очаквам с нетърпение възможността да се консултирам с президента Тръмп в периода между неговото и моето посещения, както и възможността за поработя с дипломатите от двете страни , за да се организира успешно пътуване и да подобрят отношенията. Може би на карта са заложени милиони човешки животи“.

Не е известно дали неговата среща с Тръмп вече се е състояла, но в понеделник Пол пристигна в Москва – това бе потвърдено в Руския съвет на федерацията, от ръководителя на комисията по международните въпроси Константин Косачев, който се срещна с Пол.

„Обсъдиха се въпросите около руско-американските отношения. Перспективите пред двустранните междупарламентарни връзки. В програмата на американската делегация се планират срещи в Думата, в МВнР. Ще има посещение и в Санкт-Петербург“.

Пол ще бъде съпроводен от члена на Сената на законодателното събрание на щата Тексас Джо Фаафанс и с президента на американския външнополитически мозъчен тръст „Катон“ Питър Гетлер. Въпреки, че преди месец Москва да бъде посетена от делегация в състав от шест сенатора и един конгресмен, пътуването на Ранд Пол е значително по-интересно и значимо.

Работата е там, че Пол не е редовен сенатор – макар и да не заема никакви ръководни длъжности в Сената, в която той вече девет години представлява щата Кентъки, а е човек, способен да стане президент на САЩ. Той вече се опита да стане такъв през 2016 г., но още от началото неговата ниша, а след това и президентското кресло бяха заети от Доналд Тръмп.

Пол не само, че е един от най-ярките, но може би и от най-независимите политици в американската политическа система. И това е наследствено – неговият баща, бившият член на Камарата на представителите Рон Пол се бори за правото да бъде номиниран за президент през 2008 и 2012 г., при това сред допитванията сред републиканските избиратели по едно време заемаше водеща позиция.

Рон Пол е предвестник на „чаеното движение“ – течение, което преди няколко години се опита да устрои революция в Републиканската партия. Последователен либертарианец и консерватор, той винаги е бил против Федералния резерв и банкерите, срещу американската експанзия и НАТО, за ограничаването на ролята на федералното правителство и против „вашингтонското блато“.

Неговият син Ранд изповядва малко по-малко радикални възгледи, но променил кариерата си от лекарска на политическа, веднага стана звезда на „чаеното движение“. Изборите от 2016 г. трябваше да станат неговия звезден час – той бе не само най-умният и интелигентен сред кандидатите, но и най-независимият, най-радикален противник на „вашингтонското блато“. Преди кампанията допитванията показваха голямата популярност на Пол сред републиканските активисти и избиратели, макар и „чайниците“ да имат и други популярни кандидати. Но изведнъж се появи Доналд Тръмп.

Той прехвана либертарианската и антиелитарната програма на Пол, а освен това сенаторът нямаше достатъчно напор и образност на изказа в представянето на своите възгледи. Разбира се, програмата на Тръмп не бе чисто либертарианска, но в цяла редица принципни въпроси тя увлича голям брой от избирателите на сенатора. А и Тръмп се изказва значително по-категорично и народно – влияние оказва както различието в темперамента, така и в опита с работата с публиката. За Пол това е първата общонационална кампания, както и за Тръмп, но милиардерът има огромен опит като телевизионен водещи шоумен. Затова, ако Пол се изказваше за уреждане на отношенията с Русия и говореше, че неговото първо посещение при избиране за президент ще бъде в Москва или Пекин, то Тръмп направо заяви, че иска „да се сдобри“ с Путин и това бе веднага запомнено от всичко.

Пол излезе от борбата за президентския пост и през ноември бе преизбран за шест години в Сената, но се знае, че не е изоставил президентските си амбиции. Сега той е на 55 години и пред него има много. При това той се държи също толкова независимо, както и преди – както по въпросите на вътрешната политика (често самичък се изправя срещу всичките си колеги сенатори), така и на външната. Например той бе един от двамата сенатори (вторият бе Бърни Сандърс, съперникът на Клинтън от Демократическата партия), сред стотиците, които през юли миналата година гласуваха против приемането на закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“, предвиждащ засилването на санкционния режим по отношение на Русия, Иран и КНДР. А четири месеца преди това Пол не подкрепи приемането на Черна гора в НАТО и тогава сенатор Джон Маккейн заяви, че „сенаторът от Кентъки сега работи за Владимир Путин".

Пол не работи нито за Путин (просто му стига смелостта да проведе през март тази година среща с новия посланик на Русия във Вашингтон Алексей Антонов), нито за Тръмп (Макар и американската преса да го нарича „може би единственият член на Конгреса на САЩ, който поддържа подхода на Тръмп към Москва) – той работи за себе си и за интересите на Америка. Неговата визия за САЩ в много отношения съвпада с представата на Тръмп и, което е още по-важно с това направление на движението, което задава Тръмп. И това прави сенатор Ранд Пол едва ли не най-добрият наследник на Тръмп селд 2024 г.

Затова и първото посещение на Пол в Русия има толкова голямо значение – той за първи път със своите очи ще види Русия, а Русия за първи път ще види Ранд Пол отблизо.

Превод и редакция: Виктор Турмаков