Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Asia Times: Китай по най-копринен начин омагьосва арабите

12 юли 2018 | 04:48

Рияд. Извън обсега на радарите, далеч от беса около Световното първенство по футбол и сливането/придобиването на Кристиано Роналдо и „Фиат“, осмата министерска среща на Форума за сътрудничество между Китай и Арабските страни, установен през 2004 г., бе открита в Пекин, като неин домакин бе президентът на Китай Си Дзинпин, коментира в статия за Asia Times бразилският журналист Пепе Ескобар.
На фона на проливните обещания на заеми и помощ, Китай се ангажира да инвестира в арабския свят в транспортната инфраструктура, петрола и газа, финансите, цифровата икономика и изкуствения интелект.
Което е значително, Пекин ще предостави 15 млн. долара помощ за палестинско икономическо развитие, както и 91 млн. долара, разпределени между Йордания, Ливан, Сирия и Йемен.

Пакет от помощ и заеми
Ще бъде създаден Китайско-арабски банков консорциум, със специален фонд от 3 милиарда долара, обвързан с пакета за финансова помощ и заеми.
Пекин предвижда също да внася огромните 8 трилиона долара от арабските държави до 2025 г.
Както бе прогнозирано, Си Дзинпин ще свърже целия Арабски свят с разширяването на Новия път на коприната или т.нар. „Инициатива един пояс, един път“.
Внимателен при навигирането през геополитическото минно поле, той призова „съответните страни“ да уважават международния консенсус в израелско-палестинската конфронтация, призозавайки за справедливост.
Това може би сочи постепенно, но сигурно отдалечаване от китайската пасивна или реактивна политика в арабския свят, фокусирана най-вече върху енергията и политическата ненамеса.
Си Дзинпин вече открито обвързва китайската финансова помощ с държавите от глобалния юг, които се стремят към цялостно икономическо развитие; единствената пътна карта за решаване на неприятните местни политически и религиозни конфликти.
И това включва пълното зачитане на международните споразумения. Това включва и Иран. Ден преди китайско-арабския форум, китайският министър-председател Ли Къцян, докато бе в Берлин предупреди за „последствията“ в случай, че Иранското ядрено споразумение бъде провалено, както това се иска от правителството на американския президент Доналд Тръмп.

Четирите американски искания към новия режим в Ирак
Сега сравнете китайския подход със стратегията на САЩ в Ирак - 15 години след операция „Шок и ужас“.
Американският посланик в Багдад Дъглас Силиман се срещна с лидерите на спечелилия последните избори шиитски блок - от Хайдер ал Абади до Амар ал Хаким. Силиман раздаде пакет от искания на всички от тях, в стил „предложение, която не може да се откаже“.
Това са четирите искания на Вашингтон, за да признае следващия иракски министър-председател:
1. 30% от целия петрол в Ирак трябва да бъде контролиран от САЩ - и единствено от САЩ зависи какво да прави с него.
2. Вашингтон трябва да има пълен достъп и контрол над иракските банки.
3. Целите бизнес и търговия с Иран трябва да бъдат прекратени на момента.
4. „Хашд ал-Шааби“, известни като Силите за народна мобилизация, които играха роля в победната борба срещу „Ислямската държава“ трябва да бъдат незабавно разпуснати.
Това се разбира от високопоставен иракски представител, присъстващ на всички срещи.
Почти никоя политическа фракция в Ирак не вярват на САЩ – било тя шиитска, сунитска, язидска или дори кюрдска. Но проблемът е, че огромното мнозинство от иракските политици са въвлечени в масова корупция, а значителен брой смятат, че се нуждаят от американска "защита".
Ако иракското население, при всичките си разделения, имаше право да се произнесе по тези искания, нямаше да има гаранции, че те ще бъдат одобрени.

Нелегалното присъствие на САЩ в Сирия
Междувременно в съседна Сирия Пекин вече е направил необходимото да се позиционира като основен участник в реконструкцията на страната, заедно с Иран и Русия. Китай вижда Сирия като възел на „Един пояс, един път“.
Сега комбинирайте това с парламентарния доклад на Бундестага в Берлин, който постановява, че американското присъствие в Сирия е незаконно.
Това означава, че за водещата държава от ЕС, Дамаск вече не може да се характеризира като престъпен режим. ЕС може да бъде на същата честота с Русия, която работи с Иран и Турция за решението на Сирийския конфликт в Астана и Китай, който подкрепя процеса в Казахстанската столица.
Какво следва? ЕС в Сирия ще копира ли политиката на Китай за арабския свят?

Превод и редакция: Виктор Турмаков