Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Washington Post: Сингапур може да предскаже катастрофата на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин

06 юли 2018 | 21:03

Вашингтон. „Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея". Това заяви държавният глава на САЩ Доналд Тръмп на 13 юни, ден след историческата му среща на високо равнище в Сингапур с лидера на Пхенян Ким Чен-ун. „Северна Корея усъвършенства своя център за ядрени изследвания с бързи темпове, сочи анализ на нови сателитни изображения", написа авторитетното издание The Wall Street Journal на 27 юни.
Ако за втората си значителна среща на върха Тръмп не се подготви подобаващо, преговорите му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли може да имат катастрофални последствия, коментират в редакцията на американското издание The Washington Post.

Известният експерт по Северна Корея Никълъс Еберщат от Американския институт по предприемачество написа в статия за National Review, озаглавена „Ким победи в Сингапур“, че срещата в Сингапур е била „световна серия от непринудени грешки“. В резултат Северна Корея „се оттегли със съвместно комюнике, което се чете почти така, сякаш е било изготвено от Министерството на външните работи в Пхенян“.

Ким Чен-ун, пише Еберщат, е „шефът на държавния престъпен картел, който анкетна комисия на ООН иска да обвини в престъпления срещу човечеството". Но Тръмп го похвали като „талантлив мъж“ с „много специален облик“, който „обича своята страна“ с „голяма пламенност“.
Северна Корея, казва Еберщат, се ангажира с това, което нарича „расов социализъм", което мотивира „основната и свещена мисия" на Ким Чен-ун, т.е. безусловно обединение на Корейския полуостров. Това предполага унищожаване на южнокорейската държава, което изисква политиката, която Ким обяви за последния Нова година – „масово производство на ядрени бойни глави и ракети, и ускоряване на тяхното разполагане".
Еберщат продължава:„Такава програма не би била необходима за легитимиране на режима или за международно изнудване на военните, или дори за осигуряване на оцеляването на режима: всички тези цели със сигурност биха били удовлетворени от ограничената ядрена сила. Защо тогава севернокорейците заплашват САЩ?". Тя е гарант за сигурността на Южна Корея и ако Вашингтон бъде принуден за миг да измести погледа си от нея, съюзът между САЩ и Южна Корея ще приключи, както и американското присъствие за сигурност там. Оттук илюзионната природа на вярата на Тръмп: Една еднодневна среща беше достатъчна, за да накара севернокорейският режим да се откаже от своите цели.

В допълнение към легитимността, предоставена на Пхенян по време на срещата на върха, която очевидно Тръмп се постара да бъде пищна, официалните записи от разговорите в Сингапур не разкриват интерес от страна на САЩ към нарушенията в областта на човешките права, извършвани от Пхенян („несравними в съвременния свят" – затова повдигат съмнения относно пламенността, с която севернокорейците оценяват любовта на върховния лидер към тях). В замяна на обещанието на Тръмп да спре военните учения в региона, Ким Чен-ун не даде нищо - никакъв опис на своите ядрени оръжия и балистични ракети, не даде нищо повече от отдавнашните ангажименти на Северна Корея за денуклерацията на Корейския полуостров. Целта обаче не бе дефинирана прозрачно, а Пхенян не е категорично обвързан с нищо. Това, което бе казано на Нова година, сега не бе отречено.

Сингапур, смята Еберщат, е най-големият дипломатически преврат за Северна Корея от 1950 г. насам и крайъгълен камък за „пътя на КНДР към утвърждането й като постоянна ядрена сила". И санкциите, които не бяха вдигнати като част от стратегията на Тръмп за „максимален натиск" срещу Пхенян, трудно биха оправдали сега думите му, че „вече няма ядрена заплаха от Северна Корея“.

Най-опасният момент от президентството на Тръмп ще настъпи, когато той – постоянно терзаещ се от неувереност и страх, разбере колко слаб, несериозен и незрял ще изглежда в очите на онези, които оценяват последиците от срещи като тази в Сингапур. Опасността е в това, че той би излязъл от кожата си заради накърненото си самолюбие. Но сега предстои Тръмп да се срещне с хладнокръвният, трезвомислещ негов руски колега, който продължава на разкъсва и унищожава бавно една от най-големите държави в Европа – Украйна. Навярно той предвкусва как се засилва натиска върху Литва, Латвия и Естония. И трите малки страни са членове на НАТО, която за първи път в своето 69-годишно съществуване си има работа с президент, който не разбира какво е значението на Алианса. В такъв момент железният човек в Москва, който може да улавя слабостите, се наслаждава на това, което показа срещата на върха в Сингапур.

Превод и редакция: Тереза Герова