Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Затишието в руската дипломация в Европа е към своя край

06 юни 2018 | 13:01

Затишието на руската дипломация в Европа, което настъпи с началото на украинската криза през 2014 г., е към своя край. Започва нова глава, а основния сюжет в нея е сближаването между Берлин и Москва, пише Никалъс Майърс в статия за изданието The National Interest.
Наскоро Лайл Голдщайн написа статия, в която бе изложена тезата, че отношенията на Германия със САЩ и още по-важно – с Русия, се намират в беда. Изглеждаше, че главен източник на информация за него бе едно-единствено интервю на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайер за телевизионния канал „Рен ТВ“. Дамата, която има изгледи да наследи Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО, и която излезе от феминисткото крило на ХДС, е склонна на по-враждебно отношение към Русия, отколкото който и да било друг средностатистически германски министър.

Голдщайн отбелязва абсолютно точно, че от началото на кризата и последвалата война в Украйна руско-германските отношения се влошиха рязко, въпреки че през последните две години контактите между двете страни се нормализират. Макар Германия да пое командването на батальон на мултинационален корпус на НАТО в Литва, тя остава най-добрата надежда на руските дипломатически усилия в Европа.
Най-ярък пример за това е продължаващата „история“ със „Северен поток 2“, който трябва да се превърне в инструмент за заобикаляне на настроени срещу Русия държави Полша и Украйна, поне що се отнася до доставките на газ. На този проект се противопоставят страните от Централна и Източна Европа, странно защо, но и Дания. Именно поради тази причина през 2017 г. „Газпром“ съкрати финансирането на газопровода.

Но въпреки опита на страните от Балтийския регион и Украйна да саботират изграждането на газопровода, Германия продължава да подкрепя проекта, а местните компании произвеждат оборудване за изпълнението му. През май министърът на икономиката на ФРГ Петер Алтмайер се среща с руския премиер Дмитрий Медведев, за да обсъди „мащабни съвместни проекти в областта на енергетиката“. В пресрелийза след преговорите „Северен поток 2“ не беше споменат директно, но едва ли е бил изключен от дискусията между двамата министри.

Освен това, германско-руската дипломация през 2018 г. е необичайно активна. Например, сред членовете на НАТО само Франция и Турция проведоха повече официални преговори с правителството на Руската федерация, отколкото Германия. Но Берлин можеше да се постарае повече в засилването на контактите, ако не трябваше да губи време в съставяне на ново коалиционно правителство. Следва да се отбележи, че през тази година Москва е имала повече контакти с Берлин, отколкото с традиционния си съюзник в лицето на Белград.

Само три дни след посещението на Алтмайер в Москва – и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел долетя до Владимир Путин в Сочи. Ден по-рано в резиденцията на лидера на Кремъл бе и сирийският президент Башар Асад. А на 10 май първият дипломат на Москва Сергей Лавров посрещна германския си колега Хайко Маас.

И сметката е следната: три важни руско-германски срещи на високо ниво само за девет дни. Съвсем не лош ритъм, нали?
Още повече, че след тези срещи руските средства за масова информация заговориха за „ренесанс“ в отношенията между Русия и Германия, макар Лавров официално да твърди, че връзките между тях никога не са прекъсвали. На пресконференцията след срещата с Путин Меркел заяви, че „Северен поток 2“ ще бъде изпълнен и че Германия ще изиграе „активна роля“ за постигането на тази цел, без оглед на поставянето под въпрос на износа на руски газ през територията на Украйна.

Периодът на затишие на руската дипломация в Европа, който настъпи с началото на украинската криза през 2014 г., ако не върви към своя край, то поне със сигурност навлиза в нов етап. Цените на петрола марка „Урал“, ключов индикатор на стабилността на руския бюджет, започнаха да се раздвижват. Демографската криза в Русия се стабилизира. И накрая, макар европейските санкции срещу Русия да остават в сила по-дълго от очакваното, в Италия Москва може би си е спечелила сигурен съюзник в искането за отмяната им.

След руско-беларуските учения „Запад 2017“, които изплашиха някои от страните от НАТО, Русия проведе само една съвместна военна маневра с европейски член на Алианса. Кой ли? Германия, разбира се. На 15 септември 2017 г. войници от двете страни издирваха тленни останки на загинали във Втората световна война. След това, през май 2018 г., в Арктика се състоя руско-норвежко военноморско учение.

По постсъветски критерии днес Русия е повече от когато и да било изолирана от Европа, особено след скандала около случая „Скрипал“. Вярно е обаче и това, че Москва започва да излиза от тази изолация и че нейните отношения с Гемания са най-добрите сред държавите от НАТО, ако бъде изключена своенравната Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова