Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Мразовита първа визита в Москва

11 май 2018 | 19:14

В рамките на първата си официална визита в Москва министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП) бе приет доста хладно. Неговият твърд курс по отношение на Русия изглежда бе оценено като оскърбление, пишат Матиас Гебауер и Кристина Хебел в съавторски коментар за водещото германско издание Der Spiegel.

На пръв поглед, първата официална визита в Русия на министъра на външните работи на Германия Хайко Маас започна абсолютно нормално. Денят бе четвъртък, 10 май, слънцето светеше ярко, а Маас бързаше от летището към Паметника на Неизвестния войн. На западната стена на Кремъл той положи венец в памет на милионите руски войници, загинали в боевете на Първата и Втората световна война. Първоначално се чуваше класическа музика, а след това - минута мълчание.
Разбира се, нямаше нищо нормално в тази визита. По-скоро тя бе опит някак да бъдат нормализирани все по-влошаващите се германско-руски отношения, за да може Берлин и Москва някак да разговарят. Затова Маас не чака дълго. Веднага след встъпването в длъжност на президента на Руската федерация Владимир Путин той се отправи на среща с колегата си от Москва Сергей Лавров. Официално той все още не бе част от новото руско правителство, но в Москва са уверени, че Лавров ще продължи работата си като ръководител на Министерството на външните работи на Русия.

Москва демонстрира недоволство от новия външен министър на Германия

Лавров е един от най-опитните и изкусителни дипломати в света. Начело на външното министерство в Москва той е виждал множество смени на поста в Берлин. С Гуидо Вестервеле той обичаше да спори. С приемника му на поста Франк-Валтер Щайнмайер, а след това и Зигмар Габриел, първият дипломат на Москва имаше по-скоро приятелски отношения, въпреки множеството конфликти. С Щайнмайер, например, независимо от безкрайните дебати за Украйна или Сирия, Лавров с удоволствие пиеше по бира и пушеше по цигара.
Но сега в Берлин е Маас и подобни жестове са извън границите на фантазията. Кремъл обърна внимание на това, че социалдемократът, се захвана с промяната на курса на политиката към Русия и оцени действията на Москва като "по-скоро враждебни". Разбира се, в отговор Москва също не скри каква оценка дава на новия германски външен министър.
В навечерието на визитата на Маас държавната информационна агенция ТАСС публикува статия, базирана на анонимен източник, в който се казваше, че официална Москва е раздразнена и разочарована от антируската реторика на новия министър на външните работи на ФРГ. В статията се съдържаше и предупреждение: първият дипломат на Берлин греши, ако си мисли, че "подобен натиск може да повлияе на външната или вътрешната политика на страната ни".
Дори оптимистично настроените дипломати разглеждат статията като еднозначен сигнал на Кремъл: изказванията на Маас са разтълкувани като оскърбление. В материала детайлно се коментира не само новият курс на германския външен министър, но и вътрешнополитическите дебати за политиката по отношение на Русия. Особено разочарование е предизвикал фактът, че Маас представлява германските социалдемократи, които до този момент се застъпваха за "претеглен и балансиран подход към Русия".

Пожелания без емоции и каменни лица

Хладното настроение Маас почуства в голямата зала за заседание в руското външнополитическо ведомство. Всъщност, Лавров изобщо не гледаше в очите своя гост, който седеше срещу него. Без каквато и да е емоция той пожела на германския си колега успех на новия пост. "Сега отново се стремим към директен диалог. Това е много по-полезно, отколкото микрофонната дипломация", отбеляза Лавров. След това той иронизира критичните изказвания на Маас като "емоционално обобщение".
В хода на пресконференцията след преговорите атмосферата не стана по-дружелюбна. Маас постоянно се обръщаше към Лавров, търсеше зрителен контакт с него - това е обичайна дипломатическа практика, дори и сред министри, които нямат кой знае колко близки връзки. Но Лавров не беше "размразен", той продължи да гледа напред с каменно лице, подреждайки документите пред себе си или намигвайки на съветниците си от първия ред. Така и не стана ясно дали първият дипломат на Москва изобщо слушаше какво говори германският му колега.
От гледна точка на смислен диалог министрите не напреднаха много. Те обаче критикуваха оттеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран. Остава обаче открит въпросът дали Москва наистина ще бъде партньор в рова да сдържа Техеран от бързото възстановяване на ядрената програма. Лавров разказа разпалено за едностранното излизане на САЩ от сделката, при това - съгласно думите му, показвайки невежество по отношение на международния договор. След това той предупреди САЩ да не наказват другите държави за това, че искат да запазят ядрената сделка.
Позициите на двамата министри по въпроса за украинската криза се разминават силно. Маас съобщи, че планира в близко време да организира среща в "нормандски формат" в Берлин. В отговор Лавров само отбеляза, че предложението ще бъде разгледано и припомни, че така или иначе по темите за Източна Украйна няма постигнато съгласие досега. Когато стана въпрос за Сирия, Лавров изобщо избегна конкретика и заложи само на тривиални фрази за ударите на САЩ, Франция и Великобритания, които той рязко осъди.

Отсъствие на единство по случая "Скрипал

Маас обаче не отстъпи от позициите си. Той отправи критика, подчертавайки, че неотдавнашните хакерски атаки срещу Министерството на външните работи на Русия, които приписаха на Русия, "не са съвсем приятелски действия". Съгласно думите му, по случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скриал Москва не е демонстрирала достатъчна готовност за конструктивна работа. По много теми "не беше постигнато съгласие", отбеляза Маас в края на срещата, с дежурната реплика, че диалогът все пак трябва да бъде продължен.

Лавров реагира с известния си маниер и отбеляза, че за първи път хакерска група от Русия е подозирана за кибератака в Германия. Защо Берлин не е помолил за оказване на помощ в разследването? По случая със Скрипал, според Лавров всичко е наопаки, Москва е изключена от разследването. При това всички коментари на Лавров бяха изключително кратки. "В края на краищата, Лавров не му се разкрещя", отбеляза популярен анализатор.

И така - повече от ясно е, че Лавров и Маас няма да станат приятели. Германският външен министър постоянно повтаря, че дори партньорите може да се критикуват открито един друг. Но поведението му отправя сигнал към критиците в редиците на собствената му партия, които го упрекват в нанасяне на ущърб в германско-руските отношения. "И преди мен имаше открити разногласия", категоричен е Маас. След кратката му визита в Москва по всичко личи, че ситуацията не се е променила.Превод и редакция: Тереза Герова