Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Европа прави последен опит да спаси иранското ядрено споразумение, но работи по план Б

07 май 2018 | 08:26

Брюксел. Европейските сили все още искат да дадат на Доналд Тръмп следващата седмица план за спасяване на ядрената сделка в Иран, но също така започват работа по защитата на бизнес отношенията между ЕС и Иран, ако президентът на САЩ все пак реши да напусне споразумението
Тръмп, който казва, че договорът от 2015 г. е "бедствие", ще реши вероятно да се оттегли до 12 май, както твърдят американските официални представители и ще обезсмисли четиримесечните европейски усилия да отговорят на опасенията му.
Но Франция, Великобритания и Германия се опитват да представят на Белия дом отделно политическо споразумение, с което се ангажират да поемат по-твърда позиция по отношение на Иран, ако се договорят своевременно с Държавния департамент на САЩ. Според източници обаче, те са скептични, че усилията им ще успеят и всички говорят, че европейците също така работят върху сценарии за ограничаване на щетите, ако не успеят
"Имаме седмица, за да продължим да говорим с американците, за да видим дали можем да намерим споразумение за сделката", заяви старши европейски дипломат. - Но не мисля, че има причина да бъдем прекалено оптимистични.

Опити да се отговори на желанията на САЩ, като сделката с Иран се запази

Политическото споразумение, което е кулминация на трансатлантическата дипломация, не включва Иран, Русия и Китай, другите страни по споразумението.
Тя цели да покаже на Тръмп, че Европа ще се стреми да ограничи програмата за балистични ракети на Техеран, неговото влияние в Сирия и Йемен, условията, при които инспекторите посещават съмнителни ирански обекти, и клаузи , при които изтичат някои от неговите срокове.
Докато европейските страни и американците са намалили различията си, те се опитват да се споразумеят как да отговорят на желанието на САЩ да се разширят някои от ограниченията на ядрената програма на Иран, без да се отваря отново споразумението от юли 2015 г.
"Опитваме се да намерим правилните формули, които отговарят на очакванията на американците, но в същото време не противоречат на сделката", казва втори старши европейски дипломат.
"Има шанс да се постигне споразумение, но дори и да го постигнем, не съм убеден, че ще бъде достатъчно, за да се спре оттеглянето на САЩ", каза дипломатът.
В пакета си за американския президент европейците също се борят с желанието на САЩ да изяснят изрично, че Иран трябва да даде на международните инспектори достъп до военни обекти. Европейците казват, че това вече е написано в първоначалната сделка.
"Има мнение от страна на САЩ, че разпоредбите за инспекциите не са достатъчно силни, което не се споделя от европейците", заявява трети дипломат, участвал в дискусиите.

Спечелване на време, мерки при непредвидени обстоятелства

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел продължават да лобират пред Тръмп, но с малка вероятност за промяна на решението му. Фокусът се промени, за да се предотврати свободното падане и да се избегне опасен вакуум.
Макрон във Вашингтон миналата седмица предложи, независимо от решението на Тръмп, да се проведе по-широка дискусия между Иран и другите страни, които стоят зад първоначалната сделка, чието договаряне отне 12 години за постигане на голямата сделка.
Това би включило съществуващата ядрена програма и въпросите, които понастоящем се обсъждат между европейците и американците. Но е трудно да се види как Иран може да се върне на масата за преговори. Техеран казва, че спазва условията на споразумението от 2015 г. и няма намерение да го предоговаря.

Защита на търговията с Иран

Иранският външен министър Мохамад Явад Зариф в четвъртък отхвърли всяка форма на предоговаряне.
Франция, Великобритания и Германия всички казват, че ще останат в сделката, дори ако Съединените щати се оттеглят, и ще се опитат да защитят и насърчат търговията с Иран, която се е увеличила значително, откакто Европейският съюз вдигна повечето от своите икономически санкции срещу Иран.
Иранският износ на горива и други енергийни продукти в ЕС през 2016 г. е нараснал с 344% до 5,5 млрд. евро в сравнение с предходната година, а инвестициите в Иран са се увеличили до над 20 млрд. евро.
Ако Тръмп не може да бъде убеден да не се оттегли, "второто най-добро решение е да бъдат убедени американците да ... поддържат условия, които дават възможност на нашите компании в секторите, които не са свързани с петрол, да продължат да търгуват", казва френски служител.
Германското министерство на икономиката заявява, че очаква официално решение на САЩ по споразумението с Иран, преди да реши дали да прекрати предлагането на германски фирми на гаранции за износ за бизнес сделки с Техеран. Такива гаранции осигуряват държавна защита за фирми, които извършват бизнес в чужбина, когато чуждестранните длъжници не успеят да платят.
Перспективата за търговия с Европа ще предостави на европейците шанс да успокоят иранците и да ги разубедят да вземат решения, като например да напуснат сделката или да съживят ядрените дейности, от които са се съгласили да се откажат.

Защита на европейските фирми от санкциите на САЩ

Противодействащите мерки биха могли да включват специален блокиращ статут на ЕС, разработен през 90-те години, но никога не използван напълно, за да защитят европейските фирми, които правят бизнес с Иран, от съдебните действия на САЩ, ако Вашингтон отново наложи санкции.
Но плановете на ЕС да защити паричните потоци, постъпващи в Иран, ще изискват от Съединените щати да одобри не-доларовите сделки и друга вид финансиране, които да помогнат на фирмите да влизат в Иран без страх от американските правни последици.
Двама европейски официални представители заявяват, че съживяването на блокиращия статут ще бъде предимно символична стъпка, за да покаже на иранците, че Европа е била ангажирана със сделката. На практика компаниите биха се страхували, че инвестирането в Иран би навредило на търговските им интереси със САЩ.
„Това са добри идеи, които показват, че европейците са се ангажирали със споразумението, но смятаме, че ако трябва да изберат между Иран и Съединените щати, те ще изберат Америка", заявява високопоставен ирански служител.

Превод и редакция: Юлиян Марков