Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Китай прикри най-уязвимото си място от нападение на САЩ

04 май 2018 | 11:41

Американското разузнаване докладва за изключително важни изменения във военното строителство на Китайската народна република – на спорните острови в Южнокитайско море са разположени крайно опасни оръжейни системи. Казано с други думи, Пекин намери начин да обезопаси своето най-уязвима зона от възможно нападение от страна на американския военноморски флот (ВМФ), пише руското издание „Взгляд“, в материал, представен без редакторска намеса.
Китай тайно прехвърли на спорните острови в архипелага Спратли (Нанша) в Южнокитайско море противокорабни крилати ракети и зенитно-ракетни комплекси. Както съобщи телевизионният канал CNBC, позовавайки се на отчети на американското разузнаване, през последните 30 дни тези оръжейни системи са били разположени на рифовете Саби-риф, Мисчиф (Мейцзи) и Файери-Кросс.
Изданието отбелязва, че новите оръжейни комплекси се забелязват и на спътниковите снимки на островите. В частност, там се споменава за наличието на спорните острови на противокорабни крилати ракети YJ-12B, които позволяват нанасяне на удар по надводни цели в радиус около 550 км и зенитно-ракетни комплекси HQ9B, чиято далекобойност е около 300 км. Освен това, според данни на Wall Street Journal, на два от трите форпоста на спорните острови, Китай е разположил оборудване за радиоелектронна борба, способно да създава проблеми за системите за свръзка и радиолокационните комплекси.
Според мнението на американците, новите брегови отбранителни системи на островите ще станат значително допълнение към вече наличните военни мощности на китайците на островите.
Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин заяви, че „китайското правителство има безспорни права над територията на архипелага Спратли и прилежащата аквватория“, затова „провеждането на каквито и да е строителни работи, включително разполагането на оборудване, необходимо за отбрана и осигуряване на безопасността на нашата страна е естествено право на Китай“. Тя подчерта, че Пекин няма намерение да провежда политика, която представлява заплаха за която и да е държава и не си струва „да се безпокоят или да се опасяват от нещо“.
По-рано Китай обеща да защити своя суверенитет. Напомняме, че КНР вече от много години води спор едновременно с няколко страни за принадлежността на островите в Южнокитайско море. За Спратли, освен Китай, претендират Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Тайван. Освен за този архипелаг, споровете се водят и за Параселските острови (Сиша) и рифа Скарбъро (Хуанян). За определянето на своите териториални претенции, Китай използва т.нар. линия на деветте пунктира, която служи за един вид граница на неговите претенции и която беше представена за първи път още от националистическото правителство на Китай през 1947 година.
Със създаването на военна инфраструктура на контролираните от него спорни острови, Китай се занимава не от скоро. Освен това, примерно от 2013 година Пекин прави насипи на атолите на спорните архипелази. Така се създават изкуствени територии, пригодни за разполагането на военни бази. В резултат сега има китайски военни обекти на всички споменати спорни островни групи – Спратли, Параселските и рифа Скарбъро. Американците са преброили 27 китайски форпоста в Южнокитайско море. По този начин, Китай фактически създаде своего рода стратегически триъгълник в този регион, осигурявайки си контрола над всички територии вътре в „линията на деветте пунктира“.
И независимо, че представителите на Пентагона говорят за „по-нататъшната милитаризация на аванпостовете ще послужи само за увеличаване на напрежението и ръста на недоверието между страните, претендиращи за права (над териториите)“, тях ги безпокои не съдбата на териториалните спорове. Работата е в това, че САЩ разглеждаше ударите на американскиите ВМС по ключови обекти на територията на Китай в качеството им на един от основните сценарии на военен конфликт със страната. Но сега Пекин прикри входа на американския флот към своите брегове, правейки реализацията на подобни сценарии практически неизпълнима. Тук си струва да се напомни, че разстоянието от архипелага Спратли до китайските брегове е около 1200 км.
„Заявленията на американците говорят за едно: затваря се достъпът на американските кораби. По-рано американците се държаха доста нагло в Южнокитайско море, там се провеждаха учения с участието на Австралия и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Индия. Сега те, най-вероятно, няма да имат тази възможност“, заяви пред вестник „Взгляд“ редакторът на списание „Арсенал Отечества“, военният експерт Алексей Леонков. Освен това, според неговите думи, китайското присъствие на островите ще затрудни тайно прехвърляне на американски сили към Корейския полуостров.
„По този начин Китай създаде буфер, изгради далечна линия на своята морска отбрана – заяви Леонков, като подчерта: - Основната заплаха за Китай идва от страна на Тихия океан, където се намират няколко американски военноморски съединения“, включително три самолетоносача, които при необходимост могат да бъдат допълнени с още три. Непосредствено западната част на Тихия океан се оказва в зоната на действие на 7-и флот на САЩ и неговата авионосна ударна група, начело със самолетоносача „Роналд Рейгън“. „И тук не говоря за крилати ракети и други въоръжения, които могат да се разглеждат като средства за въздушно нападение“, добави Леонков.
Следователно, колкото по-далечна е линията на отбрана, толкова по-добре за Пекин. Защото преди да нападне, на всеки вероятен противник ще му се наложи да се справи с далечната линия на китайската отбрана. По този начин, от гледна точка на военната стратегия, действията на Пекин са абсолютно резонни, посочи експертът. „Това ще даде на китайските въоръжени сили на континента време за привеждане в бойна готовност и нанасяне на ответен удар“, отбеляза той.
Освен това, самите острови фактически са непотопяеми самолетоносачи на Китай и на тях ще бъдат разположени и военноморски бази. „Там не само са разположени ракетни комплекси, но се създават и възможности за престой на кораби, ремонтни бази. Така че към тези ракетни комплекси ще бъдат присъединени и съединения на флота“, посочи Леонков. Това е част от увеличаването на военното могъщество на Китай: заложени са самолетоносачи, „а шо се касае до корабите от втори ранг – ескадрените миноносци и фрегатите, то китайците ги пекат като пирожки“. Целта е да се постигне паритет с ВМС на САЩ в Тихия и Индийския океан.
Всичко това потвърждават и заявленията на самите американски военни. Адмирал Филип Дейвидсън, който скоро ще бъде назначен за ръководител на Тихоокеанското командване на Съединените щати, не толкова отдавна отбелязваше, че повишеното присъствие на Китай в Южнокитайско море е сериозно предизвикателство за военните операции на САЩ в региона. Според неговите думи, базите на спорните острови ще позволят на Китай да разшири своето влияние на хиляди мили на юг и да създаде проекция на сила на дълбоко в Океания. „Казано накратко, Китай сега е способен да контролира Южнокитайско море при всички сценарии на възникване на заплаха от военен конфликт със САЩ“, подчерта Дейвидсън.
Най-близката американска база в региона се намира чак в Южна Япония – на Окинава. При това, както отбелязва Леонков, тази база вече не е така защитена, както се смяташе по-рано. Тя се намира в сферата на обсег на китайските балистични ракети. Т.е., фактически се създава военно преимущество на Китай пред САЩ в този регион. При това, както отбеляза събеседникът, американските ВМС в Тихия океан в момента нямат какво да противопоставят на базите на Китай на спорните острови. Единственият вариант за тях е да увеличат многократно групировката на флота, което изисква време и значителни финансови вложения.
Във връзка с това, Леонков е уверен, че американците едва ли ще отидат на открит конфликт с Китай. „Това количество на флота, което САЩ имат в Азиатско-Тихоокеанския регион и Индийския океан, ще се наложи да бъде преразгледано. Балансът на трикратно превъзходство, който имаха американците до скоро, вече се променя – казва експертът. – Нещата отиват към паритетен баланс.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"