Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Цената на САЩ за химическите атаки ще бъде приемлива за Сирия

09 април 2018 | 11:12

„Туитър“-предупреждението на Доналд Тръмп, че Башар Асад ще трябва да плати голяма, засега необявена, цена за предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу невинни мирни граждани в град Дума подсказва, че Западните сили ще осъществят някаква форма на наказателен военен удар, пише в авторски материал на Патрик Уинтур, публикуван в британския вестник The Guardian, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.
„Туитът“ е още по-забележителен, тъй като съдържа първата директна критика на Тръмп срещу руския президент Владимир Путин и неговата роля в защитаването на Асад.
Но той оставя отворен въпросът, дали американският президент ще избере дискретно наказание или по-амбициозен и координиран опит да извади от строя сирийския химически арсенал и да прекрати безнаказаността на Асад.
Предимството на отговор чрез единична наказателна акция, подобно на атаката срещу Думайр, където са разположени сирийските хеликоптери Ми-8 е в простотата му. Това ще е в унисон с инстинктите на президента, който миналата седмица поиска да изтегли всички американски войници от Сирия.
Но мощни сили призовават за по-широка и продължителна програма за действие, включително Франция, Израел и Великобритания, както и някои в Пентагона. С един нов държавен секретар и съветник по националната сигурност, а сега, очевидно и нова истерия за химически оръжия, Обединеното кралство се надява, че се е отворил прозорец, в който Тръмп може да бъде убеден да премисли безразсъдния си план да изтегли армията на САЩ, един от последните аргументи на Запада, които могат да натежат при преговорите.
Същите източници твърдят, че изолираните наказателни актове са показали, че не работят.
На 7 април м.г. Тръмп даде заповед да се използват 59 американски „Томахоука“ за нападение над сирийската военновъздушна база „Шарят“ в провинция Хомс, след като се твърдеше, че самолети, излетели от тази база, са отговорни за смъртоносната атака със зарин в Хан Шейхун три дни по-рано. Хан Шейхун беше най-мащабната химическа атака на сирийското правителство, след като то подписа Конвенцията за химическите оръжия през октомври 2013 година.
Крилатите ракети унищожиха или повредиха десетки хангари, 20 сирийски бойни самолета, склад за гориво и база за военновъздушна отбрана.
Отговорът на САЩ – изцяло едностранна акция без санкцията на Съвета за сигурност на ООН – беше в силен контраст с увъртанията на Барак Обама през 2013 година. Русия се оплака, но не отговори по военен път.
Някои видяха повратна точка в действията на Тръмп, момент, в който САЩ ще поемат лидерската роля в Близкия Изток и ще гарантират, че дебело подчертаните червени линии за употреба на химическо оръжие ще предизвикат отговор и в Сирия, и в ООН.
Но това не се случи. Напротив, през последната година ситуацията само се влоши. Русия и Иран все по-очевидно са тези, които взимат решенията в Сирия и маргинализират специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура. Ключовият инструмент на цялата система на ООН, предназначена да наложи забрана на химическите оръжия, също се срина.
След продължителни разследвания, Взаимният разследващ механизъм на ООН (ВРМ) потвърди на 26 октомври, че сирийското правителство е отговорно за атаката в Хан Шейхун. Русия отказа да приеме резултатите, на основаната на пропуски в методологията на разследване, включително заради отказа на разследващия екип да посети мястото на химическата атака заради съображения за сигурност.
Още по-лошо, на 16 ноември Русия наложи 10-ото си вето в ООН за Сирия, за да предотврати продължаване на дейността на ВРМ, критикувайки начина, по който той работи. Безнаказаността бе институционализирана, след като Русия вече наложи вето на изпращането на сирийските престъпления в международния наказателен съд.
Организациите за защита на човешките права идентифицираха 85 химически атаки по време на войната, като огромното мнозинство от тях бяха извършени от армията на Асад. Едно табу се превърна в нещо нормално. Това, което някога бе посрещано с отрицание, започна да бъде приемано с вдигане на раменете. Червените линии станаха невидими.
Първият тест ще бъде за това, как ще отговори Русия на призивите за сътрудничество в разследването, или исканията да се предоставят проби от веществото на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Първите знаци не са обнадеждаващи. Дискусията в СС на ООН миналата седмица не показа да има някакъв напредък във възобновяването на дейността на ВРМ и Русия вече категорично отрече да са използвани химически оръжия в Дума.
Сирия, от своя страна, може да се сблъска с възмездието на САЩ и, дори и то да е смъртоносно, ще сметне, че цената е приемлива. Асад ще знае, че предполагаемата употреба на химическо оръжие е послужила добре на каузата за преодоляване на последната съпротива на бунтовниците.
След атаката, бунтовническата група „Джайш ал Ислям“ прие предложението на Русия да се евакуира от Дума, което по-рано отхвърли. Дори и Тръмп да накаже Асад, ако Западът не приеме нов подход, той ще си помисли, че престъпните му методи печелят войната.

Превод и редакция: Иван Христов