Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Изборите в Унгария ще изпитат политическото влияние на мигрантския въпрос

04 април 2018 | 05:06

В Унгария на 8 април ще се проведат избори за парламент, които най-вероятно ще дадат на министър-председателя Виктор Орбан, един от водещите антимигрантски гласове в Европа, четвърти мандат.
Орбан води кампанията си с обещания да запази своята енергична защита на унгарските и европейските граници и култура срещу притока на хора от Близкия изток и Африка и гласуването ще бъде изпитание на продължаващата политическа сили на това послание, след като мигрантските потоци започнаха да намаляват.
Последните социологически проучвания сочат, че партията на Орбан ФИДЕС ще спечели подкрепата на приблизително на половината електорат, като останалият ще бъде разделен сред няколко опозиционни партии. Това ще означава по-малка власт в парламента, отколкото мнозинството от две трети, което той имаше през четири от последните осем години.
Позицията на министър-председателят по миграцията го направи нещо като героя в международната мрежа на националистите. Бившият главен стратег на американския президент Доналд Тръмп Стийв Банън наскоро назова Орбан "най-значимия човек на сцената за момента".
Но неговият фокус върху миграцията изглежда, че носи по-малко дивиденти в домашен план, където граничната политика вече не е важна тема за домашни дебати. Почти всичките основни противници на Орбан подкрепят позициите му по миграцията, а бройките на нелегалните пресичания на оградата по границата на страната сега се въртят около едноцифрени числа.
Скорошните местни избори в град Ходмезьовашархей включиха това, което самият Орбан нарича "алармен звънец". Неговата партия покри малкия град, където преди четири години спечели 72% от гласовете, с билбордове, обявяващи, че неговите опоненти "ще махнат оградата".
Посланието не е достигнало до пенсионера Золтан Егреши, който е сред 58-те процента гласоподаватели, подкрепили опозицията в града през февруари, довеждайки до изненадващо поражение. "Уморих се от тази тема. На границата няма никого", заяви той.
"ФИДЕС загубиха своето умение за адаптиране. Цялата машинария е изградена върху антимигрантския наратив", заяви Петер Креко, анализатор в будапещенския изследователски център "Политически капитал". Като въздуха, който дишаш е: включиш ли телевизора - виждаш го, като включиш радиото - чуваш го".
В течение на години Орбан се представяше като пазител на Европа, пазещ я от наплива на мюсюлманите. Преди три години, докато хиляди мигранти и бежанци от Африка и Близкия изток минаваха през Унгария по-нататък към Европа, той обгради южната граница на страната и постави инфрачервени камери.
Той стартира спор на високо равнище с ЕС за отказа си да приеме бежанци.
Неговата кампания извлича ползи от широки сили. Икономиката отбеляза бум, откакто Орбан се качи на власт през 2010 г., бележейки средно по 3% ръст от 2013 г. насам, благодарение частично на помощта от ЕС. Големите обществени проекти му помогнаха да свали безработицата до 3,8%.
Правителството на Орбан начерта и настоящите линии за гласуване и сега опозицията му е разделена между 23 партии, голяма част от които се сблъскват със стари корупционни скандали. За да победят Орбан, унгарските зелени , социалисти и центристи трябва да обединят сили с крайнодясната националистическа партия "Йоббик".
И въпреки това, обвиненията за корупция вече започват да засенчват миграцията като въпроса от предизборната кампания пред министър-председателят. Европейската агенция за борба срещу корупцията препоръча властите в Унгария да предприемат правни мерки срещу "сериозните нередности" в проектите, извършени от компания, някога контролирана от зетя на Орбан.
От офиса на Орбан съобщиха, че правителството е прегледало договорите и не е открило нарушения. Зетят на Орбан не бе открит за коментар.
През март Орбан води Марша на мира - митинг, бележещ националния празник. През 2013 г. на събитието пристигнаха 450 хил. души. Този път правителството съобщи, че очаква 200 хил., а според изчисленията на местните медии, по-малко от половината са се появили.
"Нашите опоненти се борят, ритат, хапят", заяви 54-годишният премиер пред събралата се, най-вече от възрастни хора, публика, докарана с автобуси от провинцията. "Но, разбира се, след изборите ще си отмъстим - морална, политическа и правна мъст".

Превод и редакция: Виктор Турмаков