Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Италия нанесе тежък удар на статуквото с изборните резултати

07 март 2018 | 04:49

След като шумът от парламентарните избори в Италия утихна има ясни победители и губещи, но няма ясен изход след разединяваща кампания, доминирана от антиимигрантска реторика и обещания, които ще бъдат трудни за спазване.
Тъй като първите резултати от екзитпола бяха публикувани малко преди полунощ, вълната от неувереност се превърна в необуздан ентусиазъм в щаба на Движение „Пет звезди“ (M5S) в луксозния хотел Parco dei Principi в центъра на Рим. Движението беше на върха на всеки екзитпол и изглеждаше, че ще получи почти една трета от гласовете, повече от всяка друга партия и с около 14 процента повече от всеки друг.
Луиджи ди Майо, младият лидер на партията, която се бори със статуквото, основана от бившия комедиант Беппе Грило, не говори публично в неделя, но е бил фотографиран от привърженици, усмихвайки се до уши на всеки, който го доближи. Ди Майо, само на 31 години, символизира младежкото недоволство в Италия, провеждайки кампания по тънката линия между надеждата и страха, като използва думи като "нас" и "тях" и посочва потенциалните гласоподаватели като "моето поколение". В публикация в блог преди гласуването той пише: "Те гледат към нас, защото ние сме бъдещето на страната, но те все още не ни вярват напълно".
Движението „Пет звезди“ може много успешно да спечели сърцата на младите и недоволни гласоподаватели, но все още е далеч от спечелването на властта в Италия, ако то остане вярно на своите избиратели. Тъй като „Пет звезди“ провеждаше кампания с обещание за независимост и прозрачност, е малко вероятно да се присъедини към коалиция. Ди Майо е флиртувал с идеята за формиране на коалиция преди, но "Грилините", както се наричат привърженици на "Пет звезди", досега са пренебрегнали тази идея.
"Новата мантра на" Пет звезди" трябва да бъде, че е невъзможно и незаконно [да се формира] всяко мнозинство без нас", заявява Джако Йакобони, водещ политически анализатор във вестник "Ла Стампа". "Това означава, че никой не може да се опита да ги изключи от голямата игра сега."
Движението „Пет звезди“ не е единствената партия, която празнува. Матео Салвини, 44-годишният лидер на популистката и ксенофобска Лига - преди известна като Северна лига - побърза да напише „Благодаря“ в социалната мрежа „Туитър“ преди полунощ, докато гледаше, че партията му се изкачва на второ място в екзитполовете. Последните резултати в понеделник сутринта даваха на Лигата на около 17,5% от гласовете, но все още имаше непреброени гласове.
Лигата участва в изборите като младши партньор в дясноцентристка коалиция, която включва и партията Forza Italia („Италия, напред“) на Силвио Берлускони и неофашистката партия „Италиянски братя“. Но след като гласовете бяха преброени, изглеждаше малко вероятно Салвини да се появи на мястото на шофьора. „Италия, напред“ не успя да постигне успех и се очаква да остане с няколко процента зад Лигата или около 14%, според вътрешното министерство.
Берлускони, нaвремето създател на лидери, сега е нещо като политически просяк. Бившият министър-председател каза пред гласоподавателите, че причината, поради която неговата партия не е спечелила повече, е, че той не е действителният кандидат, след като му е забранено да заема ръководна длъжност до 2019 г. заради данъчни измами. Берлускони се надяваше да ръководи дясноцентристката коалиция, като постави Антонио Таяни в качеството си на министър-председател, докато се върне на власт през следващата година.
Сега Берлускони е „понижен“ от капризите на Салвини. В понеделник Салвини каза пред репортери, че самият той ще ръководи дясноцентристката коалиция. "Милиони италианци ни помолиха да ги изведем от несигурността", каза той. "Ние ще ги водим. Виждам това като глас за бъдещето, а не за миналото."
Салвини, който някога е влизал с булдозер в ромски лагер и е предлагал законодателство за сегрегирани автобуси "само за италианци", се преоткрива в тази избирателна кампания. Напоследък е насочил партията си към по-центристки подход.
Салвини е твърд поддръжник на американския президент Доналд Тръмп. Той пътува до Филаделфия за митинг от кампанията на тогавашния кандидат на републиканците през 2016 г. и се снима с него. Салвини водеше кампанията си под лозунга "Италия на първо място", очевидно зает от една от любимите фрази на настоящия американски президент.
В края на кампанията движението "Пет звезди" в южните части на Италия заимства идея от американския филм "Три билборда извън града" и използва три червени билборда, за да напомни на избирателите как Салвини ги наричаше. - Казах ви, че миришете – пише на единия. - Сега искам вашия глас – пише на другия . На третият просто пишеше: "Защо не, селяни?"
Лявоцентристката Демократическа партия под съвместното ръководство на бившия премиер Матео Ренци и настоящия премиер Паоло Джентилони бе безспорният губещ в изборите в неделя. Партията изглежда е спечелила едва около 19 процента от общия брой гласове, а лявоцентристката й коалиция - около 23 процента. Те ще спечелят още няколко процента въз основа на новия избирателен закон, който дава на водещите членове на коалицията процентните точки на тези партии, които печелят по-малко от 3%, но няма да е достатъчно, за да промени крайния резултат.
Берлускони и Ренци се срещнаха в края на неделния ден, което сега изглежда като отчаяни преговори. Дори и да скалъпят някаква нова центристка компромисна коалиция, те със сигурност никога не биха могли да съберат достатъчно подкрепа, за да формират мнозинство.
Сега топката е в президента Серджо Матарела. След като гласовете са преброени, вероятно късно в понеделник, той ще започне среща с победителите, за да даде начало на очакваните напрегнати и продължителни преговори след такава остра кампания. Италианците чакат, за да видят с кого първо ще се срещне.
"Ще възложи ли италианският президент Серджо Матарела отговорността да образува правителство на Салвини (първата коалиция) или на Ди Майо (първата партия)?" пише в „Туитър“ Йакобони от Ла Стампа. "Във всеки случай ще бъде много трудно да се избегне популисткият, повече или по-малко евроскептичен и повече или по-малко антиимигрантски лидер".
Това усещане е нещо, с което изглежда, че всички се съгласяват. Политическият коментатор и журналист Марко Траволио, пишещ в уважавания вестник Il Fatto Quotidiano обобщава: "Италианците излязоха при ниските температури да гласуват по безумен избирателен закон, за да извикат гигантско, свръхзвуково" Майната, ви! " на старите управници.
Промяната, изглежда, е единственото сигурно нещо.

Превод и редакция: Юлиян Марков