Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Какви точно са новите супероръжия на Русия?

06 март 2018 | 00:19

Руската държавна агенция ТАСС публикува материал за новите оръжейни системи, създаването и успешните им изпитания, за които държавният глава на страната Владимир Путин обяви в годишното си послание към Федералното събрание - в реч, предизвикала остри реакции на международната общност.

В началото на месеца президентът на Руската федерация Владимир Путин се обърна с послание към Федералното събрание, в което освен икономически, международни и социални теми бяха засегнати и въпроси за отбранителните способности на страната и създаването на нови образци на стратегически и хиперзвукови оръжия, а също и оръжейни системи, работещи на физически принципи. Въпреки това лидерът на Кремъл уточни, че с оглед на перспективите за бъдещи разработки, информацията за тези супероръжия все още е скрита.
"Подчертавам, че създадените и произведени образци на новите стратегически оръжия - в действителност са нови видове стратегически оръжия, а не резерви на СССР", заяви Путин, отбелязвайки, че всичко това, за което говори, е резултат от дългогодишната работа на десетки научни организации, бюра и институции.
В рамките на речта си руският президент също припомни, че притежаването на свръхзвукови оръжия "дава сериозни предимства в областта на въоръжената борба". Президентът също така обяви разработването на небалистични стратегически оръжия (т.е. такива, които нямат балистични полетни траектории при придвижване към целта), които обезсмислят системите за противоракетна отбрана (ПРО).

Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу усъвършенстваните оръжия, за които говори Путин, ще възпрепятстват въвличането на Русия в поредната надпревара на въоръжаването и ще "пробие" ПРО на САЩ. Създаденото в Русия оръжие е най-модерното и изпреварващо времето си с множество години, в някои отношения - дори с десетилетия. "Това, което днес се създава в Полша и Румъния, в Аляска и се очаква да бъде създадено в Южна Корея и Япония, е чадър на ПРО, който е пълен с дупки. Не знам защо за тези пари им трябва подобен чадър", коментира военният министър на Москва.


Коментирайки посланието на Путин, главният редактор на списание "Национальная оборона" Игор Коротченко отбеляза, че всички тези нови руски оръжейни системи обезсмислят усилията на САЩ в областта на противоракетната отбрана, демонстрират уязвимостта на САЩ и "шокират Пентагона." Американската система за ПРО ще бъде неефективна срещу новите видове оръжия, с които разполага Москва, изрази увереност Коротченко.
"Смятам, че президентът обяви новите стратегически разработки, за да покаже уязвимостта на американската територия, въпреки огромния военен бюджет (на САЩ - бел. р.) и да подчертае, че те не могат да ни нападнат безнаказано. Тези оръжия ще шокират както Пентагона, така и ЦРУ, тъй като Владимир Путин ги обяви открито", подчерта Коротченко.

"Сармат" - без ограничения на обхвата

Говорейки за конкретни оръжия, Путин започна със съобщение за началото на активната фаза на тестване на усъвършенстваната ракетна система "Сармат". Тя ще замени комплекса P-36M2 "Воевода", създаден от СССР. Според президента "винаги и навсякъде са признавали неговата бойна мощ, нашите чуждестранни колеги са му давали дори и много опасното име, но способностите на ракетата "Сармат" са много по-големи", увери Путин.
Руският президент презентира видео, което даде представа за основните характеристики на "Сармат" и по-специално - липсата на ограничения в обхвата на полета. За разлика от новата система, "Воевода" има диапазон от 11 хил. километра.
Съгласно думите на Путин, новият комплекс "е способен да атакува цели както през Северния, така и през Южния полюс". "Сармат" е страховито оръжие, чиито характеристики не се припокриват с нито една от разработваните към момента подобни системи, категоричен бе лидерът на Кремъл.

Авиационна ракетна система "Кинжал"

Важен етап от разработването на въоръжението е и създаването на високоточната хиперзвукова авиационна ракетна система. От 1 декември 2017 г. в Южния военен окръг (ЮВО) е постъпил на въоръжение комплексът "Кинжал". В рамките на речта на Путин бяха демонстрирани кадри от изпитанията на системата, на които се видя, че ролята на високоскоростен самолет изпълнява свръхзвуковия изтребител МиГ-31. На показания запис ракетата лети със свръхзвукова скорост, т.е. надвишаваща скоростта на звука 10 пъти.
"Това й позволява гарантирано да преодолява всички съществуващи, и според мен бъдещи системи на ПВО и ПРО, пренасяйки към цели с обхват до две хиляди километра ядрени и конвенционални бойни глави", отбеляза руският президент.

Подводен безпилотен апарат

Путин засегна и темата за безпилотните оръжейни системи, които към настоящия момент се проектират и създават в света. Такава техника е разработена и в Русия - безпилотен подводен апарат, способен да се движи на огромна дълбочина с неограничен обхват. "Бих казал, на много голяма дълбочина и с междуконтитентален обсег със скорост, надвишаваща тази на подводници, торпеда и на всички видове, дори и на най-бързите кораби", подчерта руският президент. "Тези апарати имат ниско ниво на шум, висока маневреност и са практически неуязвими за противника", допълни Путин, като определи разработката като "просто фантастична".
Съгласно думите му, тези безпилотни подводни апарати може да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени боеприпаси. Това им позволява да поразяват широк спектър от цели, включително укрепления на брега и инфраструктура.
"Резултатите от проведени изпитания ни дадоха възможност да пристъпим към създаването на принципно нов вид стратегическо оръжие, оборудвано с ядрени боеприпаси с огромна мощност", заключи руският президент.

Крилата ракета с ядерной установка

В Русия е разработена и малогабаритна свръхмощна ядрена енергоустановка, която може да бъде пренесена в крилата ракета, което ще й гарантира практически почти неограничен обхват на полета и неуязвимост от ПВО и ПРО системи на противника.
"Започнахме разработването на нови видове стратегически оръжия, които не използват балистична траектория, когато се движат към целта, и, следователно, системите за противоракетна отбрана в борбата срещу тях е безполезна и просто безсмислена", заяви Путин, отбелязвайки, че тези съвременни оръжейни системи са плод на най-новите уникални постижения на руските учени, конструктори и инженери.

Хиперзвуков "Авангард"

Друг технологичен пробив е създаването на стратегически ракетен комплекс с фундаментално ново бойно оборудване. Неговите тестове също са успешно завършени. Нарича се "Авангард". Комплексът може да се движи в гъсти слоеве на атмосферата с хиперзвукова скорост над 20 Мах. Когато се придвижва към целта, той извършва дълбоки маневри - странични и височинни, което го прави неуязвим за ПРО и ПВО, увери руският държавен глава. Путин обаче подчерта, че истинският облик на това оръжие "по разбираеми причини" не може да бъде разкрит.

Оръжия, работещи на нови физически принципи

Оръжейните системи, работещи на нови физически принципи, включително лазерно оръжие, разширява значително възможностите на Русия в сферата на сигурността, категоричен бе лидерът на Кремъл. "Знаем добре, че редица държави работят над създаването на оръжия на нови физически принципи. Имаме пълни основания да предположим, че и тук сме направили крачка напред. При всички положения там, където това е необходимо", отбеляза Путин.
"Съществени резултати са постигнати в създаването на лазерно оръжие, и то вече не е просто теория или проект, дори не е просто начало на производство. От миналата година във войската вече постъпват бойни лазерни системи. Не искам да навлизам в детайли, просто сега не е моментът. Но специалистите разбират, че наличието на такива системи разширяват значително възможностите на Русия в сферата на сигурността", подчерта държавният глава на Руската федерация.

Новите физически принципи са условен термин, предназначен да подчертае, че вредните фактори на оръжията се основават на процеси и феномени, които преди това не са били използвани за военни цели. Като пример за оръжие на нови физически принципи може да се посочат разработките на електромагнитни оръжия, лазерни оръжия, управляеми електронни боеприпаси, свръхвисокочестотни, ултразвукови и друг тип оръжия.