Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Северна Корея печели Олимпиадата и то не със спортни постижения

13 февруари 2018 | 08:06

Сеул/Пхенян. В авторски материал на Джейми Тарабай (Jamie Tarabay) от CNN се разглежда политиката на управляващите кръгове в двете Кореи по време и преди сегашните Олимпийски игри и се прави паралел с политическите ходове около предишните Летни олимпийски игри в Сеул през 1988 година.

Предишният път, когато Южна Корея проведе Олимпийски игри (преди около 30 години), властите в Северна Корея отидоха толкова далеч в опитите си да отклонят към себе си вниманието, което южния им съсед привличаше към себе си покрай Олимпиадата, че доведоха икономиката си до разпад, а народа си до глад и лишения.
Този път нещата обаче са различни- Северът успя да се сдобие с популярност, която не може да се купи с пари. Още от първия ден на настоящата Олимпиада Ким Йо Чен – по младата сестра на Ким Чен Ун, привлече светлината на прожекторите върху себе си, когато се срещна с президентът на Южна Корея Мун Дже Ин в Президентския дворец, където отправи покана към него да посети Северна Корея и да се срещне с брат й. Нейното историческо посещение на юг – първо по рода си посещение в Южна Корея на член на управляващата фамилия на север се превърна в централна новина и зае първите страници на изданията по света.
Преди 30 години ситуацията беше много по-различна. Тогава Северна Корея похарчи милиони долари, за да организира Световен младежки фестивал през юли 1989 година, само година след Лятната олимпиада в Сеул. Пхенян отказа да вземе участие в нея и призова за международен бойкот. Призив, който беше игнориран от основните и съюзници в лицето на Китай и СССР. Използвайки фестивалът като възможност да демонстрира доктрината си за разчитане само на собствените сили, Пхенян посрещна делегати от повече от 170 страни в рамките на една седмица за участие в изложби, семинари, състезания и фолклорни представления. За целта построи 105 – етажен хотел, който стои необитаем и до днес, облицова в мрамор станциите на метрото и построи реплика на Триумфалната арка, както и стадион със 150 хиляди седящи места, внесе повече от хиляда луксозни автомобила Мерцедес, за да посрещне потока от пристигащи гости.
Докато Летните олимпийски игри, съпроводени с демонстрации за демокрация и свободни избори дадоха началото на нова ера на успехи за Южна Корея, то Фестивалът практически доведе до банкрут Северна Корея само месеци преди падането на Берлинската стена, както и комунизма в Източна Европа и края на студената война. Спирането на хранителните помощи от Китай и СССР и провалът на колективното земеделие, както и големите наводнения, доведоха да недостиг на храна и масов глад, който се предполага, че е довел до смъртта на между два и три милиона севернокорейци.

Преди да започне Олимпиадата в Пьончан Северна Корея отново е част от историята.
„Това е брилянтно и ако не ставаше дума за Ким Чен Ун и Северна Корея, бихте се възхищавали на това, което правят, то е направо забележително“, казва Дейвид Максуел – заместник – директор на Центъра по изучаване на сигурността към Университета Джорджтаун. „Северът е майстор в постигане на нещо от нищо. Те ще получат признание, легитимност, ресурси без да се откажат от нищо.“
Военните паради, фантастични по своите мащаби и внушителност, отнемат месеци подготовка. Не е ясно дали парадът, проведен само един ден преди церемонията на откриването на Зимната олимпиада е насрочен нарочно, за да привлече световното внимание.
Режимът обикновено използва парадите, за да отбележи дати кат Деня на армията – 25 април и годишнината от рождението на Кин Ир Сен – основателят на Северна Корея на 15 април. Миналата година военният парад беше с невиждани досега мащаби и представено въоръжение, което предизвика въпроси за мащаба на ракетната програма на Пхенян. Последва ускорена програма от изпитания на севернокорейско въоръжение, което включваше изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, като и водородна бомба по твърдения на Пхенян. На 8 февруари беше отбелязанo рядко чествано събитие – денят, в който Ким Ир Сен създава Севернокорейската революционна армия. Но последния парад не беше толкова впечатляващ, като тези от април 2017. Макар да бяха представени интерконтинентални балистични ракети, нямаше нови оръжия или технологии.
„Мисля, че този парад е второстепенно представление. Предполагам, че целта им е да проверят решителността на Запада или да или да предизвикат разделение сред южнокорейците, което си струва,“ каза Джоузеф Сиракюза, професор по обществена безопасност и международни дипломация в университета в Мелбърн. Той твърди, че Северът не губи нищо в олимпийския гамбит. Единствената им задача е да изглеждат „нормално“.
„Ако те се представят като нормални човешки същества, ако се държат нормално, южнокорейците ще се отнасят към тях нормално, това е голяма дипломатическа победа. Това няма да разреши никой от проблемите, докато продължава тяхната (на Северна Корея) ракетна и ядрена програма“, каза той за CNN.
Страната, която изглежда най-войнстваща в момента е тази, която Пхенян иска да очужди от Сеул – САЩ. Преди да пристигне в Пьончан вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, предупреди, че севернокорейският чар няма да излъже никой.
„Ние няма да позволим севернокорейската пропаганда да открадне посланието и образа на Олимпийските игри“. Това каза Пенс на срещата си с японския министър – председател Шиндзо абе в Токио в сряда. „ Ние ще бъдем там да поздравим спортистите, но също така ще бъдем там, за да застанем заедно с нашите съюзници да напомним на света, че Северна Корея е най-тираничния и потиснически режим на планетата“, добави той.
В четвъртък той посети военно-въздушната база Йокота в Япония, която би била на фронтовата линия при военна конфронтация със Северна Корея.
„Както е казано в Библията: „Войникът не носи меча си напразно“ и ние ще сразим всяко нападение и ще посрещнем всяко използване на конвенционално или ядрено оръжие с отговор, който е бърз, съкрушителен и ефективен“ , добави той.
Майк Пенс обяви, че предстоят още санкции за Пхенян, но не уточни какви.

Южна Корея разпъна червения килим за гостите от Севера, за да избегне всяка ескалация на враждебността по време, когато хората са предпазливи към пътуванията си до полуострова. В желанието да бъдат гостоприемни южнокорейците се съгласиха техните спортисти да излязат под общ флаг с атлетите от Северна Корея. Също така бяха отложени планираните военни учения със САЩ за след края на Олимпиадата. Южнокорейският президент Мун Дже-Ин по време на своята кампания за президентските избори, каза че той иска да бъде лидерът, който да “изгради мирни отношения“ между двете Кореи, ще се сблъска със скандал с катастрофални последици, ако някой член на севернокорейската делегация реши да избяга .
Дали да го върне, както правят китайците, или да му разреши да остане и да понесе гнева на Севера. Така Северна Корея ще може да откаже всякакви споразумения, да се оттегли от Олимпиадата и да обвини Южна Корея в отвличане според Максуел.
Сиракюза казва, че Сеул така или иначе е с изострено внимание. Хиляди служители по сигурността охраняват Игрите. „ Те се страхуват от тероризъм, от дронове. Те са готови. Те очакват нещо да се случи“ добави той за CNN. Южна Корея е мобилизирала най-малко 60 хиляди полицаи, военни и други сили, за да осигури безопасността на игрите. Говорител на организаторите каза на CNN, че в това число влизат и 600 пожарникари и 2400 частни охранители.
През следващите две седмици предстои още надиграване . Пенс започна своята пропаганда по време на визитата си в Южна Корея. Той доведе със себе си бащата на Ото Уормбиър – студентът, който почина след като бе върнат в САЩ от севернокорейските власти след получено тежко мозъчно увреждане, докато беше в затвор в Северна Корея.. Те се срещнаха с бегълци от Север.
Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп Иванка ще присъства на церемонията по закриването, като се очаква да внесе свой собствен привкус сред знаменитостите, които ще присъстват..
Междувременно Ким Йо Чен е една от най-силните личности в изолираната държава. Телевизионните репортажи на спортни събития биват прекъсвани, за да покажат слизащите от автобуси севернокорейски униформени мажоретки и танцови състави. С напредването на олимпийската програма ще продължи и състезанието между очарованието и пропагандата със залог ядрените амбиции на Севера. Остава да видим дали участниците в тази надпревара са готови за нов кръг след края на Игрите.

Превод и редакция: Юлиян Марков