Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Може ли американският долар да надвие джихада в Косово?

02 февруари 2018 | 00:24

Радикалният ислям има корени на територията на Косово още от 1913 г. и е активен и до ден днешен, пише Бранкича Ристич в статия за сръбската редакция на Sputnik.

На XVIII Ислямска конференция, проведена в Пакистан през октомври 1998 г., албанският сепаратизъм в Косово е характеризиран като джихад, в името на който целият мюсюлмански свят бе призован да помогне с всички възможни средства за "борбата за освобождаването на окупираните територии".

Наскоро Вашингтон подписа споразумение с косовските власти, което предвижда отпускането на средства на Прищина, за да ограничи влиянието на гражданите й, които воюват по бойните полета в редиците на радикалните ислямисти. Може ли обаче парите да решат проблема, който има дълбоки корени назад във времето?

На разузнавателните служби отдавна е известно, че в Косово, но и в Македония и Албания има лагери, в които лица, близки до терористичната групировка "Ал Кайда", са обучавали хора, които по-късно да се борят не само на територията на държавите от бивша Югославия, но и далеч отвъд пределите им.

Широко разпространеното мнение, че муджахидините в Босна са преминали на територията на разкъсваната от война бивша сръбска провинция, за да се борят в редиците на Армията за освобождение на Косово (АОК), до известна степен не е вярно, тъй като те са обучени в лагерите, от чиито редици именно е формирана АОК.

Въпреки това, първото официално потвърждение, че в редиците на АОК има муджахидини дойде след залавянето на единица, предприела опит да навлезе в Косово от Албания. Сред загиналите бяха идентифицирани 15 муджахидини от Йемен и Саудитска Арабия. "Основният" муджахидин в редиците на АОК бе Аслан Клечка. Именно той учеше албанците да се молят всеки ден; той им каза, че след прогонването на сърбите те трябва да бъдат най-добрите мюсюлмани и че сред тях вече няма да има католици. С други думи - или ще приемат исляма, или ще бъдат убити.
Най-добър пример за степента на проникване на ислямизма в Косово е бившият председател на "Ислямска общност на Косово Реджеп Бойа. На 10 юли 1998 г., по време на молитва в джамия в центъра на Прищина, той призова всички албанци към джихад - думи, които отекнаха по висококоворителите. Реджеп Бойа възхвали АОК и обяви всеобщо "въстание срещу сърбите".

За опасността предупреди американският сенатор Пат Робъртс, тогава председател на Комисията по сигурността в Сената на САЩ. Именно той алармира, че са налице доказателства за връзките между АОК и Осама бин Ладен, тогавашен лидер на "Ал Кайда". Разузнавателните кръгове в Тирана също потвърдиха за разгръщането на мрежата на "Ал Кайда" в страната и за наличието на индикации за планирането на нападения срещу американски граждани и обекти.

Същите източници разкриха за наличието на четири единици джихадисти (от Египет, Саудитска Арабия, Алжир, Тунис и Судан) в северната част на Албания и тяхното участие в конфликта в Косово. Съобщено бе, че радикални бойци от Афганистан, Алжир, Египет, Чечения, Иран и други страни са били включени в командните щабове на АОК.

В някои от случаите тези радикални и обучени бойци са формирали звена, ангажирани със специални бойни и тактически задачи като отвличане на граждани и полицейски служители, изтезания, екзекуции и прочие. През март 1998 г. чуждестранните медии съобщиха, че в Дреница действа професионална група от чуждестранни наемници, а когато май с.г. в близост до Дяковица бе разбита единица, сред загиналите бе идентифицирано тялото на Имад Джабер Мадедино от Судан. Малко по-късно в друг сблъсък бе убит палестинец на име Абу Хамзех, преминал обучение в терористичен лагер на територията на Босна и Херцеговина. За проникването на муджахидини в Косово свидетелства и командирът Али Рабита от Прешево, ръководител на звеното на муджахидините, които в началото на юли 1998 г. се опитват да преминат от Албания в Косово. Въз основа на данни от разузнавателни служби може да бъде потвърдено, че в периода май-юли 1998 г. в района на Дреница са действали муждахидините на Абу Бакир Сидик, ръководени от Екрем Авдия от Косовска Митровица.

Дейността на единицата, закупуването и предаването на оръжия са финансирани от организации, базирани в Зеница (Босна и Херцеговина) - "Ислямски балкански център" и "Активна ислямска младеж". В рамките на споменатите по-горе звена е имало 115 муджахидини, 40 от които - чужденци (10 от Саудитска Арабия, двама от Египет, четирима от Албания, двама от Англия и по един от Ирландия и Шотландия, останалите са граждани на Македония, Босна и Херцеговина).

Единиците са разполагали с автоматични пуши югославско, китайско и руско производство, със снайпери, гранатомети, базуки, леки и тежки картечници, ръчни гранати и други видове оръжия. Техни командири са били Адем Яшари, Сюлейман Селими и Сами Люштаку, и тримата от АОК. Един от военните им инструктори е Ламрани Джамел, известен като Абу Мусаб. Той е завършил образованието си в Белград, където в началото на 90-те години на миналия век е бил арестуван заради членството си в религиозната терористична групировка "Ислямски фронт за спасение".
Друга група на Абу Бакир Сидик е т.нар. Дренска компания. През август 1998 г. тя е победена от сръбските военни и след това - разпусната. Муджахидините с албански произход са се завърнали по домовете си в Косово, докато останалите са се опитали да преминат в Албания. Именно при тази инициатива сръбските власти успяват да ги арестуват, като сред задържаните са и редица техни командири, включително Екрем Авдия. Те бяха осъдени на дълги години затвор, но през 2001 г. под натиска на международната общност в крайна сметка бяха пуснати на свобода.
Малко след освобождаването му от затвора Екрем Авдия става лидер на организацията "Косовско ислямско бюро", основано през 1998 г. В последвалите години клонове на тази организация се появиха във всички големи градове на най-младата държава на Балканите, а Авдия влезе в тесен контакт и сътрудничество с джихадистки лидери, действащи на територията на Македония (Куманово и Тетово), и с босненските муджахидини и уахаби.

През август 2005 г. босненските уахабити се срещнаха с Екрем Авдия в Косовска Митровица, за да обсъдят координацията на работата на ислямистките групировки на Балканите. Установено е сътрудничество й с "Армията на Аллах", водена от Семедин Джазари. Същевременно в село Жабар Абу Бакир Сидик успява да създаде своя "крепост" в местната джамия, в непосредствена близост до която бе изграден тренировъчен център за радикални бойци. Водената от него структура бе тясно свързана с групировката на Рахман Рама. И двете организации работеха съвместно с "Активна ислямска младеж". Също така, Абу Бекир Сидик си сътрудничи с международни организации, включително хуманитарната организация IGASA, чийто лидер Ламрани Джамел бе инструктор на муджахидините в Косово.

През април 2003 г., членовете на групировката Абу Бекир Сидик успяват да изнесат от Албания повече от 20 кг пластични експлозиви и да ги скрият в южната част на Косовска Митровица. С тях е трябвал да бъде извършен самоубийствен атентат срещу американския контингент от КФОР в базата "Бондстийл", но планът така и не се реализира. Екрем Авдия, Бесим Ваца и Бесник Рама бяха са арестувани от международните сили на 28 ноември 2003 г. заради съмнения за връзки с тероризма. През декември същата година обаче те бяха освободени поради липса на доказателства.

Превод и редакция: Тереза Герова