Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Македония предприема мерки да приключи спора за името с Гърция

01 февруари 2018 | 05:47

Македония съобщи, че ще преименува летището си като част от мерките да увери Гърция и да отключи кандидатурите си за ЕС и НАТО.
„За да демонстрираме, че се придържаме към откриването на решение, обявявам, че ще променим името на летището и близките райони“, заяви македонският министър-председател Зоран Заев, имайки предвид скопското летище „Александър Велики“. Името на обекта е част от по-широкия спор с Гърция относно името на Македония.
„Ние не искаме просто да разрешим въпроса за името, но и да поставим отношенията на нашите две страни на здрави основи“, заяви Заев. Той говори по време на Световния икономически форум в Давос, след като проведе тричасова среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас.
Гърция блокира кандидатурите на Македония в НАТО и ЕС в течение на десетилетие въз основа на това, че името ѝ намеква за териториални претенции към гръцкия регион със същото име.
Но двете страни се приближават към решението, за което принос има ООН, сочат европейски и американски дипломати , хвалещи Заев, че е преобърнал националистическите политики на предшественика си Никола Груевски.
„Мнозинството граждани в двете страни искат близки отношения и взаимно сътрудничество. Искаме да бъдем партньори в ЕС и в НАТО“, заяви Заев.
На свой ред Ципрас заяви, че „трябва да открием решение, за да може македонците да се приближат към евроатлантическите процеси“. „Преговори са към края си“, допълни той.
Заев заяви, че ще промени името и на магистрала „Александър Велики“, разделяща Македония на две, на магистрала „Приятелство“. Претенциите на Груевски към Александър Велики, заради които той издига статуи на древния герой в Скопие, ядосваха гърците, които смятат, че той е управник на старо гръцко царство.
Дипломатите очакват Бивша югославска република Македония, както е представена в ООН, да се съгласи на ново име с географски квалификатор като Нова Македония или Горна Македония. Решението на спора за името може да стартира тази година преговорите за присъединяването на страната към ЕС. Тя също така може да бъде поканена да се присъедини към НАТО по време на срещата на високо равнище на Алианса през юли.
„Съюзниците са съгласни, че НАТО ще покани вашата страна да се присъедините към Алианса, веднага след като бъде прието взаимно приемливо решение на името за въпроса в рамките на ООН“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди дни в Скопие.

Предупреждението на Русия
„Но Русия най-вероятно ще се възползва от възможностите и ще се опита да спре това“, предупреждава високопоставен дипломат от САЩ.
„Неуспешният руски опит за преврат в Черна гора от 2016 г. показа, че е готова да предприеме действия дори и в крайните стадии на процеса на присъединяване към НАТО“, заяви в Брюксел бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Кърт Волкър. „Русия води опита за преврат в Черна гора и при това страната вече бе свършила много работа по реформите и бе получила покана от НАТО и бе готова да предприеме следващата стъпка, а те се опитаха да направят нещо подобно“, допълни той.
„Не съм сигурен доколко Русия се е примирила към това Македония да се присъедини към НАТО. Както се случва в такъв случай, смятам, че тя ще действа опортюнистично“, допълни Волкър, който в момента е пратеник на САЩ в конфликта в Украйна.
Той допълни, че, ако Гърция и Македония приключат проблема с името, това ще помогне за стабилизирането на Западните Балкани.
„Това е нещо, което е в интерес и на Гърция, и на Македония. Вярвам, че има надежда. Западните Балкани са все още нестабилен регион и трябва да направим нещо по всеки разделящ въпрос, който може да бъде решен“, заяви Волкър.

Превод и редакция: Виктор Турмаков