Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Какво ще стане с Полша, ако бъде лишена от руски газ

31 януари 2018 | 03:29

От Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) заплашиха Полша с пълно спиране на доставките на руски газ. Едва ли това може да бъде възприемано като празна политическа риторика, тъй като самата Варшава много пъти е казвала, че мечтае да се избави от „газовата зависимост“ от Русия. Какви ще са последствията, в случай, че мечтата на полските политици се сбъдне.
За Русия е безсмислено да търси компромис с Полша по въпроса за газовите доставки, смята сенатор Алексей Пушков. „Полша ще се наиграе до там, че Русия съвсем ще престане да й подава газ. Нека да си го доставят ако искат и от Африка“, написа членът на Съвета на Федерацията в „Туитър“.
Такава беше реакцията на сенатора на заявлението на полския премиер, че в момента Русия представлява голяма „заплаха“ за Полша. И това е само един от подобните примери – през последните няколко години Полша нееднократно нервира Русия и не само с риториката си. Тя ту обвиняваше Газпром, че поддържа високи цени на газа, ту поставяше прът в колелата на „Северен поток 2“. А какво ще стане, ако действително Русия прекрати да доставя газ на Варшава, след като тя е толкова недоволна от това партньорство. Полското ръководство неведнъж заявяваше, че иска да се избави напълно от руския газ – и защо Русия да не се съобрази с тяхното желание?
Разбира се, Газпром не може да разтрогне действащия договор с полската нефтегазова компания PGNiG. Освен това, независимо от риториката на полските политици, търговските отношения с Варшава носят на Москва прилични средства. Средната цена на руския газ в Европа е 220-250 долара за хиляда кубически метра. Т.е. Полша, която купува от Русия горе-долу 10 млрд. куб. м. годишно, плаща за тях на Газпром около 2,2-2,5 млрд. долара. Общо, Полша употребява от порядъка на 15 млрд. куб. м. и препродава на Украйна още 2 млрд.
Но, през 2022 година, след изтичането на действащия договор, Русия може да не сключва нов – още повече ако и политиката, и исканията на Варшава останат толкова русофобски. В края на краищата, ако слушате полските политици, именно това е заветната им мечта – да живеят без руски газ.
Какво ще се случи с Полша в такъв случай?
Разбира се, Полша няма да остане без газ, няма да има колапс, поляците няма да замръзнат през зимата и промишлеността няма да спре да работи. Но все пак страната ще се сблъска с някои проблеми. И те са свързани с това, как именно тя очаква да получава газ без участието на Русия.
Теоретично, Полша иска да получава газ от няколко източника. На първо място тя разчита на норвежки газ. Той трябва да постъпва по газопровода Baltic Pipe, минаващ от норвежките находища през Дания в Полша.
Наистина, газопроводът още не е построен и перспективите за неговото строителство са мътни. „Проблеми с добива на газ в Норвегия. Вече започна спада на добивите в Северно море. За да излезе в по-северни морета – Норвежко и Баренцово, е нужна по-висока цена на газта и дългосрочни договори, гарантиращи възвръщането на милиардните инвестиции. Но от дългосрочните контракти се отказва самият норвежки Statoil. И е разбираемо защо – арктическите проекти са много скъпи. При 200-250 долара за хиляда куб. м. възниква големия въпрос – да се инвестира ли в разработката на скъпи находища“, казва водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност и преподавател във Финансовия университет Игор Юшков.
Ако все пак бъде намерена газ за тази тръба и тя бъде достроена, за Полша той ще бъде доста скъп заради високата цена на разработката на находищата.
На второ място, Варшава може да сключи договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) от Катар, САЩ и пак Норвегия. В Полша, през 2015 година, се появи терминал за ВПГ в Свиноуйсце с мощност 5 млрд куб. м. годишно, с възможност за разширяването му до 7,5 млрд. кубика. Но цената на този газ може да надвишава тази на руската суровина два пъти. „Ясно е, че това няма да бъде евтино удоволствие. Те купуват от американците изключително по политически мотиви. Когато става въпрос за малки обеми е едно, а когато е за 10 млрд. кубика – това вече е болезнено“, казва Юшков.
Накрая, Полша има и трети вариант – да купува газ чрез виртуален реверс на германските излишъци на спотовия пазар. Германските компании купуват газ от Газпром и препродават излишъка на Полша. Сделката се сключва на хартия, а фактически Полша остава на транзитен руски газ, идващ през територията на Германия. Точно това представлява т.нар. виртуален реверс.
„Спотовият пазар не гарантира нищо, т.е. днес има определено количество газ, а утре – не, днес цената е една, а утре – по-висока. И Германия продава само излишъка. От тази перспектива, на Полша ще й е икономически изгоден „Северен поток 2“: колкото повече руски газ се доставя в Германия, толкова по-голям ще е германският излишък и толкова повече тя ще реализира чрез спот и на по-ниска цена“, казва Юшков. Но е ясно, че е трудно да се къпят големи обеми чрез спотовия пазар и това не е толкова надеждно, колкото доставките в рамките на постоянен договор.
По този начин, ако Русия откаже да доставя газ на Полша, на нея ще й се наложи да го събира буквално на трохи. Да и цената на този газ при всички варианти ще е по-висока, отколкото при директна покупка от Русия. А освен това, на Полша ще й се наложи да понесе големи допълнителни загуби под формата на вложения на милиарди долари в нова инфраструктура, независимо дали разширяване на ВПГ терминала или строителството на газопровод от Норвегия. „Тази политика може да бъде класифицирана като икономически мазохизъм“, оцени Юшков.
За жителите на Полша това ще означава увеличаване на цените на газа, а за промишлеността – увеличаване на себестойността на производството. В добавка, полската промишленост ще се сблъска и с увеличаване на цените на електроенергията, отчитайки плановете на Полша за излизане от единния кръг БРЕЛЛ. Увеличаването на издръжката ще повлияе на конкурентоспособността на полските стоки. В заключение, избавлението от руския газ ще донесе на Варшава само загуби.

Превод и редакция: Иван Христов