Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Иран се умори от Ислямската революция

09 януари 2018 | 18:48

Иранските власти да предприемат спешни мерки за възстановяване на контрола над ситуацията след масовите демонстрации, разтърсили страната в навечерието на 40-годишнината от Ислямската революция. На фона на заявления за ареста на организаторите на протестите и разкриването на заговор, организиран от САЩ, Израел и Саудитска Арабия, в страната се организираха митинги в подкрепа на властите. Въпреки това експертите оценяват версията на "външната намеса" скептично. Според тях, истинската причини за дестабилизация са грешките в социално-икономическата политика и нарастващата умора от подкрепата към лоялните на Техеран външни сили, изпълнен със сериозни финансови и политически разходи.
40-годишнината от ислямската революция в Иран от 1978-1979 г., началото на която официално се счита първата антиправителствена реч от 8 януари 1978 г. в град Кум, бе посрещната в далеч от празнична атмосфера. На извънредно заседание на парламента, проведено в закрит режим, беше разгледан въпросът за масовите протести, които разтърсиха страната от 28 декември миналата година, както и мерките за предотвратяване на нови вълнения. Според официални данни 42 000 души, предимно млади хора, са участвали в уличните протести, които обхващат над 80 града и населени места, 22 души са загинали и повече от 1000 са били задържани.
Лайтмотивът на заседанието на Парламента, на който са бяха изслушани докладите на силите на сигурност, бе идеята за борба с антиправителствените сили, чиито действия, според властите, са били вдъхновени от чужбина. "По време на срещата бе отбелязано, че ключова роля в организирането на бунтовете изиграха външни елементи и особено САЩ", заяви депутатът Джелал Мирзай. Като една от приоритетните мерки беше разгледан въпросът за засилване на контрола над интернет, главно над програмата за предаване на информация „Месинджър“.
Парламентарното заседание съвпадна с обявяването от Корпуса на стражите на Ислямската революция - водещата военна и политическа организация на страната, която възниква след свалянето от власт на прозападния режим на шах Мохамед Реза Пахлави, в което се посочва, че "революционният народ на Иран, заедно с десетките хиляди членове на народните милициите „Басидж ", на полицията и на МВР потушиха безредиците, организирани от Съединените щати, Великобритания, ционисткия режим (Израел) и Саудитска Арабия." Освен това, според органите, в безредиците е участвала и базираната в чужбина лява радикална организация "Моджехадине Халк", смятана в Техеран за терористична.
Разчитайки да сложи точка на последните протестни действия, Мохамад Али Джафари, командващ Корпуса на стражите на Ислямската революция, съобщи за "края на размириците" и "поражението на бунтовниците". Потвърждение, че властите не са загубили контрол върху положението, очевидно трябваше да станат проправителствените демонстрации, които преминаха в страната миналата седмица. Участниците в тези действия скандираха "Смърт за Америка!", "Смърт за Израел!", "Смърт за бунтовниците!"
Главният прокурор Джафар Монтазери нарече "организатор на съвместна специална операция на няколко държави" някой си Михаел Андреа, бивш служител на ЦРУ. Както се вижда от посланието на главния прокурор, Майкъл Андреа е координирал действията си с израелските специални служби "Мосад", докато "Саудитска Арабия е плащала всички разходи". На последния етап от изпълнението на този план е решено да се свържат бойците на " Моджехадине Халк ", които са проникнали на територията на Иран и са извършили нападение срещу силите за сигурност.
Впрочем, експертите по Близкия изток, интервюирани от „Комчерсант“, обръщат внимание на несъответствията в официалната версия, като определят като реални причини за най-сериозната дестабилизация за последните години неуспехите в социално-икономическата политика на правителството на президента Хасан Роухани и нарастващата умора от скъпоструващата подкрепа към външните сили, верни на Техеран. Целесъобразността на която предизвиква все повече и повече въпроси.
„Настоящите вълнения бяха причинени от чисто вътрешни проблеми. Иранците, които загубиха спестяванията си в епохата на конфронтация със Запада, очакваха, че премахването на санкциите и запълването на бюджета с приходи от продажби на петрол ще им позволи да получат компенсация. Това обаче не се случи. Освен това правителството на Хасан Роухани реши, че приходите от продажби на петрол не трябва да надвишават 35% от приходите в държавния бюджет. В същото време приходната част на бюджета трябва да се формира до голяма степен чрез увеличаване на данъците и увеличаване на цените, включително на бензин ", обясни Маруан Коблалан, директор на програмата за политически изследвания в Института за следдипломни изследвания в Доха.
Според експерта първоначално иранските консерватори са очаквали да се възползват от протестите протестират, за да отслабят позицията на реформаторското правителство на Хасан Роухани, който предприе непопулярни стъпки, но "управляваният протест" не е сработил, тъй като демонстрантите започнаха да издигат политически лозунги, насочени срещу ислямския режим.
"Версията за саудитска намеса не изглежда убедителна. Разбира се, всяка дестабилизация в Иран е в полза на Рияд, но Саудитска Арабия сега е погълната от собствените си вътрешни проблеми и очевидно нейните политици не могат да се възползват от иранските вълнения ", смята Коблалан.
Подобно мнение има и главният редактор на издавания в Кайро регионален сайт „Араб Дайджест“ Хю Майлс. "Участниците в демонстрациите са тези иранци, които са уморени от социално-икономическата ситуация и от теократичната власт", смята той. И допълни: "Иранците все по-често вече се питат защо правителството им харчи толкова пари за външни приключения, такива като подкрепата към ливанската групировка „Хизбулла“, вместо да харчи пари за нуждите на собствените си граждани".

Превод и редакция: Виктор Турмаков