Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Протестите в Иран: Джинът е пуснат от бутилката

03 януари 2018 | 07:01

За седем дни от началото на масовите протести в Иран броят на жертвите надвиши 20 души. Сред тях има както демонстранти, така и представители на силите за сигурност. Задържани са около 450 души. Въпреки че властите в Техеран блокираха достъпа до социални мрежи като "Инстаграм" и "Телеграм", в интернет пространството изобилства информация за полицейско насилие, включително обстрел срещу протестиращи в редица градове на близкоизточната република. Официалните източници отричат твърденията. Deutsche Welle представя кратка хронология на събитията, които разтревожиха международната общност.

Как започна всичко

Масовите протести в Иран започнаха на 28 декември. По информация на наблюдатели, първите акции са организирани в град Машхед в североизточната част на страната, недалеч от границата с Туркменистан. Градът е с население от три милиона души и е едно от общо седемте свещени за шиитите места в Иран. Освен това Машхед е родният град на един от лидерите на консервативното духовенство на Иран - бившия Главен прокурор на страната Ибрахим Раиси, който бе опонент на настоящия държавен глава Хасан Роухани на президентските избори през май 2017 г.
В Машхад е роден и тъстът на Ибрахим Раиси - радикалният клерикал Ахмад Аламолхода. Той е един от онези, които се противопоставиха на решението на управляващите в Техеран да допуснат отново в страната да бъдат изнасяни концерти. Протестите в Машхад започнаха ден, след като началникът на полицията в иранската столица обяви, че жените, отказващи да носят традиционните за исляма дрехи, закриващи лицата и телата им, няма да бъдат арестувани, а за да бъдат "превъзпитани", ще бъдат заставяни да посещават специални курсове.


Джинът, който бе пуснат от бутилката

Предположението, че протестите са организирани от Раиси и хора от неговото обкръжение, вече бе изказано от вицепрезидента на Иран Ешак Джахангири. След началото на демонстрациите той предупреди: онези, които инициират протести, рискуват да загубят контрол над ситуацията. Съгласно думите му, опитвайки се да мобилизират гражданите срещу правителството на близкоизточната република, организаторите на масовите акции всъщност може да навредят на себе си.
А какви са претенциите на протестиращите? Преди всичко привилегиите, на които се радва религиозният елит. Недоволство има и по отношение на курса, по който той води страната. "Хората живеят в нищета, а аятоласите живеят като богове" - това са думите, които скандираха участниците в протестите през последните дни. Можеше обаче да се чуе и друго - "Смърт на талибаните". От гледна точка на протестиращите, между радикалните шиитски духовни лидери и сунитските екстремисти в съседен Афганистан няма разлика. Сега, твърдят анализаторите, очевидно ситуацията е излязла извън контрол: протестите, които първоначално имаха религиозна окраска, по-късно прераснаха в акции срещу икономическата политика на управляващите и срещу повишаването на цените. Настъпи и друга промяна - участниците в демонстрациите започнаха да изразяват общото си недоволство от правителството на страната и от духовенството.
Световните средства за масова информация вече съобщиха, че в северозападния град Абхар демонстрантите издигат портрети на върховния духовен лидер - аятолах Али Хаменей, като същевременно се противопоставят на политическата власт в страната. Ако организаторите на тези протести наистина са представители на духовенството, което е опозиционни настроено против светската власт в Иран, то те явно не са си направили сметката. Джинът, който пуснаха от бутилката, сега започва да работи срещу самите тях и срещу съществуващия в страната обществен строй.

Ръстът на цените и безработицата в Иран

Част от демонстрантите недоволстват срещу ръста на цените, който няма спирачка от края на 70-те години на миналия век насам. В последните години от управлението на Мохамед Реза Пахлави той достигаше до почти 15% на година, през 90-те години при президента Али Акбар Хашеми Рафсанджани превишаваше 25%. В последвалите години този показател падна до 18%, а при Роухани се понижи дори до девет процента.
Въпреки това голяма част от гражданите на Иран са недоволни от икономическата ситуация в страната. Един от поводите за това недоволство стана намаляването на социалните помощи през 2018 г. заради съкращаване на държавния бюджет и ръста на безработицата. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) през следващите години в Иран тя ще бъде на ниво от около 12%. В тази връзка мнозина се надяват, че историческото споразумение за иранската ядрена програма, постигнато през 2015 г., ще започне да дава своите плодове. Засега обаче истината е една: отмяната на санкциите все още не е довела до подобряване на икономическата ситуация в страната.

Реакцията на Техеран

Междувременно президентът Роухани заяви, че в антиправителствените демонстрации в Иран пръст имат трети страни, които се месят в страната. На първо място - Саудитска Арабия. Съгласно думите му, "враговете на ислямската република са ядосани... от успеха и развитието на иранската нация и са дали обет да докарат на Иран проблеми".
Подобно изявление бе направено и от върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей в ефира на държавната телевизия: "По отношение на събитията от последните дни - враговете се обединиха и използваха всички средства, за да създадат проблеми на ислямските власти".
По-рано, в рамките на заседание с министрите, Роухани осъди проявите на насилие, но и призова правителството да "създаде възможност за законна критика и протести" в страната, като призна, че са налице "недостатъци" в политическата система на Иран.

Реакцията на Запада

Ситуацията в Иран се следи с тревога и напрежение от Запада. Европейският съюз се надява, че правото на демонстрации ще бъде гарантирано в Иран, заяви говорител на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Загриженост от ескалацията на ситуацията в Иран изрази също и министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел.
На свой ред държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се изказа в подкрепа на иранците, участващи в масовите протести в страната. "Най-накрая народът на Иран предприе действия срещу жестокия и корумпиран ирански режим. Всички средства, които (бившият) президент (Барак) Обама така глупаво им даде, отидоха за терористите и в техните джобове. А за народа няма храна, инфлацията е висока, а човешките им права не се зачитат. САЩ наблюдават!", написа Тръмп в социалната мрежа "Туитър".

Превод и редакция: Тереза Герова