Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Ще се присъедини ли Великобритания към НАФТА?

12 октомври 2017 | 02:23

"Британците идват, британците идват! Или не? Вестник The Telegraph, публикува материал във вторник, че правителството на Тереза Мей обмисля да се включи към Северноамериканското икономическо споразумение (НАФТА), ако страната не успее постигне задоволителни резултати след преговорите за Брекзит. Още от юни 2016 г., когато започнаха преговорите, Мей подчерта, че най-важното е да се осигурят добри условия за развитието на Великобритания извън ЕС.
Според представител на външното министерство, има много начини, по които Лондон може да подсили своите търговски връзки с различни страни по света, като подчерта, че множество врати са отворени за Великобритания, която е една от десетте най-големи икономики в света.

Говорител на британският департамент за международна търговия изразил същото мнение. „Премиерът подчерта в своята реч – сигурни сме, че ще успеем да сключим сделка, която да устройва Великобритания и Европа. Но е наша отговорност като правителство да се подготвим за всичко, и това е което правим“.

Конференцията на консервативната партия миналата седмица бе обявена като провал за Мей, но за сега, тя остава начело на правителството, като много анализатори смятат, че премиерът ще успее да задържи позицията си до края на преговорите за Брекзит. Според автор на Financial Times, „това, което защитава Мей, е подозрението в нейната партия, че никой няма да успее да изглади различията им с Европа. Ако позицията на партията така и така няма да се промени, защо да се сменя лидера?“ Други анализатори се позовават на твърдия процент подкрепа, който има Мей. Други смятат, че тя ще остане начело, докато има възможност да приема критиките.

Но могат ли тези критики да подтикнат министър-председателя да предприеме немислима стъпка и да потърси членство в Северноамериканското търговско споразумение? Това е отдавнашно желание на евроскептиците. Според Фреди Грей, журналист от лондонския “Spectator”, британският секретар по международната търговия Лиам Фокс винаги е бил привърженик на Атлантическата идея. Фокс обаче съзира ирония – замяна на членството в ЕС с членство в многостранна американска търговска група. Доста анализатори освен това определят този ход като отчаян. Според Том Роган, репортер на Washington Examinier, Лондон просто се опитва да покаже на ЕС че има и други алтернативи, което е ход на отчаяние. Други гласове също се присъединиха към Роган. Според професора по европейска политика Клейтън Клеменс, това освен това е и несигурен ход, тъй като не се знае дали Тръмп няма да изтегли САЩ от НАФТА, или евентуално да пожелае да държи Канада или Мексико извън споразумението.

Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с Тереза Мей във вторник, както и Рекс Тилърсън с Борис Джонсън. Трябва да се отбележи, че тези двама лидери, доскоро стълбове на стабилност в международните отношения, са в открит конфликт със своите водещи дипломати. Тилърсън естествено е надарен политик, а Джонсън, който желае доста по-смел Брекзит от Мей, си остава скрит враг на британския премиер и може би възможен кандидат за поста на министър-председател. Доста интересен отбор, натоварен със задачата за договарянето на най-обсъждания и важен международен договор на нашето поколение. Не се знае дали ще постигне успех."
Автор: Кърт Милс, репортер към The National Interest.