Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Военните учения "Запад 2017" - официално за техните цели и сценарий

13 септември 2017 | 07:58

В периода 14-20 септември на територията на Беларус и в три области на Руската федерация ще се проведат военните учения "Запад 2017". Deutsche Welle представя подробности за маневрите в кратка справка, представена официално от двете участващи страни.

"Северните" - Беларус и Русия, ще се противопоставят на агресията на "Западните" - измислените страни Весбария, Лубения и Вейшнория, които са "заинтересовани от дестабилизацията на обстановката". Това е сценарият, по който ще проведат септемврийските учения "Запад 2017", обявен от министерствата на отбраната в Минск и Москва. Весбария и Лубения се намират в Балтийския регион, включващ Сувалкския коридор, водещ от Беларус към Калининград. Вешнория е разположена на територията на Гронденската област в Северозападен Беларус.
Независими експерти отбелязват, че военните на двете страни планират да отработят сценарий за противодействие не само на заплахата, произтичаща от страните от НАТО, но и от западната част на Беларус, където живеят т.нар. беларуски поляци. Същевременно официално бе обявено, че при разработването на плана на ученията е бил въведен "условен противник, който няма отношение към конкретен регион".

"Учения с антитерористична насоченост"

"В Беларус и Калининградската област на Русия са проникнали екстремистки групировки с цел извършване на терористичен атентат. Незаконните организации имат външна подкрепа - въоръжение и военна техника по въздух и вода. За неутрализацията на противника, за предотвратяване на изтеглянето им по море и блокиране на въздушните канали в района на спецоперацията ще бъдат прехвърлени сухопътни сили при съдействието на ВВС, ПВО и ВМФ", обясняват от военните ведомства на двете участващи страни.
"Република Беларус се стреми да не допусне разгръщането на въоръжен конфликт, а Руската федерация й оказва политическа подкрепа, финансова, военотехническа и военна помощ", поясняват от Министерството на отбраната в Минск. "На този фон в Западния военен окръг на Русия ще бъдат проведени тактическите учения с антитерористична насоченост с подразделения на Въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за сигурност, Министерството на извънредните ситуации и Федералната служба на войските на Националната гвардия на Руската федерация", допълват от Москва.
Целта на маневрите "Запад 2017", както официално заявяват двете участващи страни, е координация на действията на щабовете на войските "в интересите на гарантиране на военната сигурност на Съюзната държава" (Беларус и Русия).

Численост на войските и брой на задействаната бойна техника

Ученията ще се проведат на два етапа. В първия ще бъде завършена подготовката на силите "за изолиране на районите на действие на незаконни въоръжени групировки и разузнавателни групи на противника", ще бъде засилено групирането на ВВС и войските за ПРО за защита на важните държавни и военни обекти. На втори етап се планира "отработване на управлението на войските при отразяването на агресията срещу Съюзната държава".
По данни на военните министерства на Русия и Беларус, в ученията ще бъдат задействани 12,7 хил. военнослужещи. От тях на територията на Русия ще бъдат изпратени 10,2 хил. (7,2 хил. от Беларус и три хиляди от Русия). Ще бъдат включени около 70 самолети и хеликоптери, около 680 единици бойна техника - от тях 250 танка, до 200 оръдия, реактивни системи за залпов огън и миномети, а също и 10 кораби.

Полигон "Запад 2017"

За да бъде предотвратено напрежението със съседни страни, бе "отдадено предпочитание на полигони, намиращи се на значително разстояние от държавната граница", отбелязват от Министерството на отбраната в Минск.
За практически действия на територията на Беларус са избрани седем площадки. В периода на провеждане на "Запад 2017" в страната не се предвиждат никакви други военни маневри.
В Русия ученията ще се проведат на три полигона, единият от които - в Калинградската област.

"Изцяло отбранителен характер"

Съгласно официалната информация, "освен антитерористичната насоченост, ученията имат и изцяло отбранителен характер, тяхното провеждане не представлява никаква заплаха за нито една европейска държава като цяло, нито за съседните страни, в частност".
На свой ред Беларус също така съобщи, че е изпратила покани за наблюдение на ученията в ООН, ОССЕ, НАТО, ОНД, а също и до представители на военно-дипломатическия корпус на страни, които имат посолства в Беларус. Числеността на задействаните войски и военна техника не превишават нивата, които налагат задължително наблюдение, подчертават от Москва.
От Минск уверяват, че след приключване на маневрите "в срок до 30 септември личният състав, въоръжението, военната и специализираната техника на Въоръжените сили на Беларус ще се върнат в точките на постоянната си дислокация, а частите на Въоръжените сили на Руската федерация ще напуснат територията на Беларус".Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова