Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Транстихоокеанското партньорство ще бъде реализирано без САЩ

19 май 2017 | 07:52

През следващата седмица ще се проведе среща на търговските министри от 11-те държави, участващи в Транстихоокеанското партньорство (ТТП), като те ще обсъдят бъдещето на споразумението. По-рано министър-председателят на Нова Зеландия Бил Инглиш и неговият японски колега Шиндзо Абе потвърдиха, че искат да продължат реализирането на договора без участието на САЩ. Същевременно в Токио изразяват надежда, че Вашингтон ще размисли и ще се върне към ТТП. Експертните не изключват възможността за такова развитие на събитията.
След разговора си с Абе новозеландският министър-председател отбеляза, че е останал доволен от срещата и че тяхната дискусия „се е оказала по-благоприятна от очакваното“. Преди това японският премиер подчерта, че иска да осъществи ТТП според графика, съгласуван още докато САЩ участваха в договора. С други думи, планира се търговското споразумение да бъде изпълнено през първата половина на следващата година.
Инглиш подчерта, че Нова Зеландия и Япония искат да станат новото ядро на ТТП, което да бъде движещата сила при изпълняването на споразумението и стимулирането на другите участници.
ТТП беше подписано през 2016 г. в новозеландския град Окланд, като тогава в него се включиха 12 страни: САЩ, Австралия, Канада, Мексико, Нова Зеландия, Малайзия, Перу, Бруней, Виетнам, Сингапур, Чили и Япония. След това обаче американският президент Доналд Тръмп взе решение САЩ да се оттеглят от споразумението.
Към момента сделката е ратифицирана само от Япония и Нова Зеландия. Но за да влезе в сила до февруари 2018 г., ТТП трябва да бъде ратифицирано от поне шест страни, чийто брутен вътрешен продукт не трябва да бъде по-малък от 85% от общия обем, съобщи по-рано BBC.

Бъдещето на ТТП без САЩ

Експертите вече дълго време обсъждат въпроса дали ТТП има бъдеще без участието на САЩ. Ръководителят на азиатската програма към Московския център „Карнеги“ Александър Габуев смята, че перспективите за реализиране на сделката без Вашингтон са неясни. „Твърде много вътрешни размени бяха свързани именно с отварянето на пазара на САЩ. Затова без САЩ може да бъде сложно да се предоговори споразумението. Едва ли без такава награда, като най-големия в света пазар, останалите 11 икономики ще бъдат готови да подпишат твърде строгите стандарти на ТТП“, коментира специалистът.
Участващите в разработването на споразумението 11 държави се присъединиха към ТТП не само заради САЩ, те вярваха, че такава форма на сътрудничество ще помогне на техните икономики, убеден е Джефри Шот, икономист в изследователския център към института „Питърсън“. Вашингтон не направи особени отстъпки на тези страни при преговорите, тъй като достъпът до американските пазари и без това беше за тях достатъчно открит. По този начин страните, останали в пакта, все още имат интерес от неговата реализация, смята специалистът.
Все още има шанс за реализиране на ТТП без САЩ. Но за тази цел останалите участниците трябва в определена степен да преразгледат концепцията на партньорството, смята ръководителят на Училището за изтокознание към Висшето училище по икономика Алексей Маслов. „Фактически ТТП трябваше да бъде не обичайно търговско споразумение, а трябваше да наподобява междунационална корпорация. Той трябваше да има свой арбитражен съд, който да решава въпросите между държавите, а също така други институции. ТТП е проект, който по своя мащаб напомня Европейския съюз“, обясни Маслов. В този контекст не е важно кой ще стане ядрото на партньорството, а дали ще успеят 11-те страни да опростят концепцията на споразумението, за да го реализират без помощта на САЩ, допълва експертът.
Според него в края на краищата ТТП остава единствената потенциална форма на глобално търговско сътрудничество, което изключва съюз с Китай в рамките на инициативата „Един пояс, един път“. „Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея… не могат да се присъединят към проекта на Пекин по политически причини. Затова тези държави търсят начини да сдържат Китай и ТТП с една от най-очевидните опции в техния арсенал“, допълни Маслов.

Защо САЩ трябва да се върнат към споразумението?

Една от дилемите е ще се върнат ли САЩ в споразумението. По-рано Абе сподели своето „силно желание“ отново да види Вашингтон като участник в търговския пакт. Както отбеляза Шот, вероятността за такова развитие на събитията е голяма. Заради отказа от създаването в рамките на ТТП на зони за свободна търговия американският бизнес ще изгуби значителни суми. „Американските компании: износителите на говеждо и свинско вече загубиха пазарен дял в Япония, след като Токио сключи сделка за свободна търговия с Австралия. В случая на ТТП този негативен ефект ще бъде възпроизведен в по-голям мащаб“, обясни Шот.
Допълнителен импулс за връщането в ТТП може да бъде реализирането на китайската инициатива „Един пояс, един път“, потвърди Маслов. „Отказът от Транстихоокенаското партньорство отваря вратата за доминирането на Китай“, отбеляза специалистът.
Всъщност зад решението на американския лидер да се откаже от търговското партньорство стоят основно не икономически, а политически причини, уточнява Габуев. Това прави връщането на Вашингтон в партньорството в рамките на мандата на Тръмп малко вероятно. „Както показва подробно изследване на непартийната Комисия на САЩ по международна търговия, от отказа от ТТП преди всичко ще загубят американските производители на авточасти, соя, тютюн, текстил и лекарства. Много от тези производства са разположени в тези щати, които в действителност донесоха на Тръмп победата на изборите, особено Северна Каролина“, подчерта експертът.