Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

(Не) Професионалист в своята област

12 януари 2017 | 00:41

Ако спецслужбите на САЩ са прави, то всеки, който е недоволен от руския президент Владимир Путин, е изправен пред опасност не само от "зелени човечета", но и от кибератаки. Но можем ли да им гласуваме доверие? Техният нов ръководител, съдейки по неговия пост в социалната мрежа "Туитър", дълъг 140 знака, не е склонен. Докладът, който ЦРУ, АНС и други звена представиха пред новоизбрания държавен глава Доналд Тръмп, не промени мнението му. В документа се казва, че по стар чекистки маниер, но с помощта на новите технологични средства, Москва се е намесила в американската избирателна кампания, за да наклони везните в полза на своя "избраник" - републиканеца Тръмп. А той, изглежда, просто е влюбен в президента Путин.

Трудно е да се каже какво точно влияние е имало предполагаемото изтичане на информация и по-нататъшното й предаване за изхода от президентските избори в САЩ. Но ако наистина чужда държава, както се твърди, е повлияла на най-важното решение на американската демокрация, то това ще има последствие за целия свят. И в такъв случай Тръмп до някаква степен ще бъде властелин на Вашингтон с помощта на Москва. Самият той обаче не може да допусне и за момент съмнения в легитимността на победата му.
Ако Москва наистина е извършила подобна операция, която със сигурност не е проведена без одобрение на Кремъл, то руските спецслужби трябва да поздравят своя шеф, който, за разлика от Тръмп, изглежда се проявява като истински професионалист в своята област. При това с голям успех.

Кремъл получи президента, който искаше, и който не вярва на собствените си спецслужби. А западните демокрации си изясниха, че който е недоволен от руския държавен глава, е изложен на риск не само от '"зелени човечета", но и от путиновите "компютърни войни", които работят на фронта на глобалната мрежа.

Цифровите технологии дадоха на враговете на либералната демокрация и отвореното общество нови средства за дезинформация и саботаж, за които чекистите от миналия век можеха само да мечтаят. По този начин техните последователи имат възможност да водят тайна, асиметрична война, която без танкове и прекрояване на границите променя с не по-малък успех реалния свят.
Заплахи за свободата, единството и независимостта на демократичния Запад са не само ислямисткият тероризъм и "аналоговите" терористи. И ще бъде крайно лошо за свободния свят, ако тъкмо американският президент не проумее, или не иска да проумее това по някаква причина.

Превод и редакция: Тереза Герова